RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1924|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有經驗C兄們 請開班教我地新手 希望薪火相傳 更多人玩車

新手001 發表於 2012-7-6 11:33:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

search 過曾經大家提過的 http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 29283&extra=&page=1
新手心聲, 希望薪火相傳 更多人玩車
希望有心概c兄們, 指教新人車的架構, 各部分原理等 對搖控車有初步認識
找地方分享下車的知識或直頭係 Jordan 谷圍埋講解
去Jordan 實戰
我覺得有了基礎概念 實戰時會更懂搖控車

長遠一個傳一個 玩車朋友教新手 玩車發展成足籃排球咁hit 政府就開更多公用車場...
teamc 發表於 2012-7-6 11:47:23 | 只看該作者
可以相約有經驗的ching一起玩車交流
jypepe 發表於 2012-7-6 11:51:29 | 只看該作者
知識係要自己發挖自會屬於自己的
你理解唔到, 人地比幾多你都係晒時間

希望上面兩句都唔係晒時間, 你明唔明呀?
kevin-ysl 發表於 2012-7-6 12:35:33 | 只看該作者
唔好想得咁理想啦~~~
初初玩車都有呢個想法!!
實在呢個世界冇咁多有心人~~~
mathew.97726 發表於 2012-7-6 12:47:10 | 只看該作者

開班無謂, 一齊玩最實際, 去JV睇下, 問下無人會唔答你, 不過要睇人, 因為有d人會串爆你...
我當時新手都係乜都唔識...上多d 工房, 去多d廣華街, 而我就識左師傅, 教識我好多野
暴風超音 發表於 2012-7-6 12:52:57 | 只看該作者
$350 高速飄移, 定車, 唔cup, 一齊研究下

set 車梗係搵大師啦!
zx300 發表於 2012-7-6 12:57:33 | 只看該作者
上海有儿童班。
garywong5368 發表於 2012-7-6 13:09:49 | 只看該作者
暴風超音 發表於 2012-7-6 12:52

350全套服務 ?
丘比凸 發表於 2012-7-6 13:17:32 | 只看該作者

希望有心概c兄們, 指教新人車的架構, 各部分原理等 對搖控車有初步認識
有人做過啦 你地吾睇姐
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=43
睇哂依三頁野理解得哂就係你去開班啦
衛護世界和平靠你同你架ARC R10啦

garywong5368 發表於 2012-7-6 13:23:25 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2012-7-6 13:32:18 | 只看該作者
garywong5368 發表於 2012-7-6 13:23
http://www.youtube.com/watch?v=difhVTDe9vE

條片好正
kelvin888 發表於 2012-7-6 13:36:43 | 只看該作者
哈哈....正
lobo617 發表於 2012-7-6 13:40:12 | 只看該作者
做任何事,有人帶住,仲比沒人帶領都會早點成功,但兩者都係要有心做的
好在我識左我師傅,由白豬TT01至有感蛇仔411
師傅呢樣野,一切也是緣
manchi 發表於 2012-7-6 13:41:09 | 只看該作者
001師兄你好(:0)
每位初學或有興趣之人仕都會提出,跟我二十多年前一樣,相比起已前跟師兄或靠自己摸索抓資料及比較等現時在網上已學到不小,或買些雜誌等台灣出的都唔錯。
至於《請free開班》就因人宜爾為興趣跟人分享或有什麼的?
到現埸多接觸及學習,裞你遇到合意之同好並有一個好開始以上乃個人之愚見。
Allan007 發表於 2012-7-6 13:51:26 | 只看該作者
暴風超音 發表於 2012-7-6 12:52

大師要收錢架
新手技術真係要慢慢練, 車架知識自學都可以, 最必要學的個人禮貌修養, 遵守車場規舉
像考車牌師傅教的是零意外, 政府發車牌是守規則
 樓主| 新手001 發表於 2012-7-6 17:49:21 | 只看該作者
每件事大家總有唔同聲音, 我新手發出一點聲音, 若大家靠實戰摸下摸下, 會有可能一支半解下
行到就得, 但可能令新手卻步, 令新手不去踏出第一步, 搖控車圈唔可以增加新成員
有系統 有正確認識 才正確,  每項運動都有理論實踐步驟。不是想不勞而獲 ,而想有正確有理論/理據back up 的認識(由車場 搞收費班 都不錯)
當然上網爬文是好辦法。
wongbunny 發表於 2012-7-9 02:16:09 | 只看該作者
有心教都要see下學個個人有沒心學..好似大師個d..d頭教佢..個頭佢正個mp3+定型水出來..重要走泥話350教人..見到dd你到唔想再教啦..
搵人教呢樣野,一切也是緣
wongbunny 發表於 2012-7-9 02:18:30 | 只看該作者
見到d師兄虛心學習,就自然有人會教..