RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1711|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買電車有乜好介紹

19850620 發表於 2012-6-24 14:53:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人新手未玩過車,以加想買部玩下,吾知師兄門有乜好介紹~~萬分感謝. ($2500度)
kit00 發表於 2012-6-24 15:06:44 | 只看該作者

3Racing Sakura Zero S
本人第一架 and 唯一一架都係玩佢
C.M.YAN 發表於 2012-6-24 15:27:32 | 只看該作者
Sakura zero s
mathew.97726 發表於 2012-6-24 18:18:55 | 只看該作者
19850620 發表於 2012-6-24 14:53
本人新手未玩過車,以加想買部玩下,吾知師兄門有乜好介紹~~萬分感謝. ($2500度)

$2500 係全套 or 淨車架?
我諗你應該講全套... 咁你可以諗下Sakura zero s or TA06
Allan007 發表於 2012-6-24 21:20:38 | 只看該作者
mathew.97726 發表於 2012-6-24 18:18
$2500 係全套 or 淨車架?
我諗你應該講全套... 咁你可以諗下Sakura zero s or TA06

S Zero只係岩新手budget,唔係好岩新手玩。
mathew.97726 發表於 2012-6-24 21:30:56 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-24 21:20
S Zero只係岩新手budget,唔係好岩新手玩。

無計... 佢budget係2500 ~_~
 樓主| 19850620 發表於 2012-6-25 01:42:06 | 只看該作者
3Racing Sakura Zero S 系車架 咁其它野又點配呀~
kotaro2872 發表於 2012-6-25 01:45:00 | 只看該作者
19850620 發表於 2012-6-25 01:42
3Racing Sakura Zero S 系車架 咁其它野又點配呀~

你仲要買車殼....遙控....摩打....電池....servo同差機....
jerwin123 發表於 2012-6-25 02:33:28 | 只看該作者

$2500...雖然我半新手, 但都比你參考下啦
sakra zero s: $540-580(好似係) 二手$300-500
控/接收: 求其收支二手am/fm控都好過gt3b
摩打: Hobbywing 35a + 9T combo $480 二手$250-300
servo: s3003 好似$30-50, 如果識其他ching就可以問佢地攞唔要果d
差電機: 二手$100-200
電: 3XX買2舊
車殼: A plus Mazda Speed 6 $70-75
工具: 買好d既批冇咁易撻牙$200
之後留番幾百蚊parts

btw買完zero s我驚你玩玩下放棄或者第時用更多錢升級
所以唔理你幾多budget,如果你打算長玩rc既就以下, 如果打算長玩都唔投資長線既就不如唔好玩RC啦

車架: 2手sakura zero $750-1200, 上面講緊低一級果架zero s有位要汁,唔適合新手level玩, 而且膠車上攞c上到手軟
電子變速: 二手Hobbywing 120a V2.1 $400-550, programme card借人果張-.-
摩打: 二手Team Powers Platinum 10.5T $180-230
控/接收: Futaba 4PL $1250 / Sanwa MT4, 跟你一世值得買中級控, 當然二手都得
servo: Savox 1251MG $360-380, 可以留俾下架車用
其餘一樣

最後我都會咁問新手... 你係咪真係諗請楚下定決心玩架? 唔係就退出把啦,唔好浪費金錢
呢篇野我應該會比以後類似情況既新手參考下...