RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1994|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

完全新手,想砌架mini cooper,各位ching請指點迷津

wongxiuming 發表於 2012-6-7 20:42:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位ching,小弟從未砌過車,最近到旺角見有下面的mini cooper套件,因小弟幾喜歡mini,就想砌一架玩下。
http://www.ebay.com/itm/Tamiya-1-10-84183-RC-M05-Mini-Cooper-w-ESC-Finish-Body-/230676760491
小弟有若干問題,希望各位ching指教。

1. 包裝盒上說遙控,接收器,servo,speed control,電池同charger要另買,是否只需另買這些,因我見另人買這些套件時會買埋bearing,但盒上又唔見有要求,是不是套件本身唔包bearing?

2. 以下的遙控器是否適用?
http://www.futaba-rc.com/systems/futk4200.html

3. 遙控器的盒上話 contents:TX, RX,是不是包埋接收器?

4. servo同speed control又係點選擇,價錢如何?

5. 電池和charger又要點選擇,是不是只要電壓和電量合適,用類似電氣槍的battery pack和charger就ok了?

6. 該套件賣$83x,上述遙控我見600幾就有,請問成套野二千元左右夠唔夠?
carcarman123 發表於 2012-6-7 21:02:08 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... light=mini%2Bcooper
可能岩你   不過唔知賣左未..
anthony13579925 發表於 2012-6-7 21:05:11 | 只看該作者

1)上面果D一定要買,bearing可以唔使,但係原裝果D行我唔順,同好易爛......
2)當然可以,但係E啲遙控係for貨櫃or多功能嘅車用,如果1/10平地車通常會用到槍控,3ch就  足夠有突
3)大部分都會有跟1-2個接收
4)如果岩岩開始挽唔使買啦, 試下原裝,都好夠挽架啦~
5)要睇下岩唔岩擺,孖星啲車有唔好處就係要用番佢自己嘅電@@
6)遙控有可以再平,大約2-300都有,睇你使唔使option 件啦唔使架話1500都有找
anthony13579925 發表於 2012-6-7 21:06:20 | 只看該作者
回復 carcarman123 的帖子

2-300蚊都有啲2.4g嘅控
bearbear1991 發表於 2012-6-7 21:15:10 | 只看該作者
GT3B is suitable for you  around $280
jypepe 發表於 2012-6-7 21:27:30 | 只看該作者
0. ebay條link果款係已上色完成車殼, 有另一盒係跟一隻未上色車殼可供選擇

1. 買遙控都會跟接收器, servo另買, speed control可詢問店鋪你所選o既車款有否跟"星星原裝電變", 有就唔駛另買, bearing需要另買

2. 此棍控有4條channel, (一般玩車2-3channel槍型遙控已很足夠), 你喜愛用棍控也沒所謂

3. 一般遙控都會跟一隻接收器, (選現時流行的 2.4g 遙控)

4. 平價可靠之選 futaba 3003, 入門玩樂都ok, 大約一百蚊上下(太耐唔記得了), 記住要futaba, 因市面好像有另一牌子又係叫3003..., 要求高又或玩比賽才選擇性能較高的servo(後話)

5. 現在車子設計及電子器材多配合鋰電, 詳情可問店鋪
    留意!, 此車架型號叫"M05" , 因車架設計關係, 可選擇的電池較少(因型狀所限), 先問清楚店舖電池是否合用才購買
(只供參考: 我現在用的是 SILVERBACK, 4000mAH, 35C, 圓身硬盒鋰電)

6.  若選擇平價的電池及差機應已足夠
 樓主| wongxiuming 發表於 2012-6-7 21:39:10 | 只看該作者
回復 anthony13579925 的帖子

4. 原裝是什麼意思,是不是遙控有跟,因為這套件話要另買servo同speed control
5. 原裝電同charger大約幾錢到?
anthony13579925 發表於 2012-6-7 21:49:50 | 只看該作者
wongxiuming 發表於 2012-6-7 21:39

4. 原裝是什麼意思,是不是遙控有跟,因為這套件話要另買servo同speed contr ...

4)sorry,睇錯,而為係電變,servo可用3003,80蚊到
   電變正常M-05 chassis 就有跟,如果真係冇都可以買番,100蚊有找
5)圓電大約2-300蚊到,charger 可以用2手,2手區有好多人放,都係2-300蚊到
 樓主| wongxiuming 發表於 2012-6-7 21:50:07 | 只看該作者
回復 jypepe 的帖子

你現在用的那電池是不是適合M05車架,幾錢?
jypepe 發表於 2012-6-7 21:52:38 | 只看該作者
wongxiuming 發表於 2012-6-7 21:39

4. 原裝是什麼意思,是不是遙控有跟,因為這套件話要另買servo同speed contr ...

4. SERVO(轉向) 要另買, 買星星遙控車多數都附送一隻"原裝電變(SPEED CONTROL)" 和一隻銀色摩打

5. 原裝CHARGER只合日本使用, 不會出口, 所以都係詢問店舖另選合用的,
合M05用的鋰電一般都係二百尾, 平價差機都係咁上下價, 六百蚊內應該夠
jypepe 發表於 2012-6-7 21:54:54 | 只看該作者
回復 wongxiuming 的帖子

適合, 大約二百八十元
tt01bigb 發表於 2012-6-8 00:33:31 | 只看該作者
wongxiuming 發表於 2012-6-7 20:42
各位ching,小弟從未砌過車,最近到旺角見有下面的mini cooper套件,因小弟幾喜歡mini,就想砌一架玩下。
...

我都係新手,比小小意見
剛買左個 Extreme X-605 差機($240左右),感覺幾好!但要買多個火牛!
如果諗長玩,我覺得都係買個好少少ge控,唔使到時晒錢換控,Futaba 3PL ($770左右)自已剛換上,set 野方便好多!
 樓主| wongxiuming 發表於 2012-6-8 00:52:28 | 只看該作者
請問如果要另外買bearing應如何選擇?
 樓主| wongxiuming 發表於 2012-6-8 00:57:05 | 只看該作者
回復 tt01bigb 的帖子

我見d差機同玩電槍果d唔多同,但舊電就差唔多,電槍充電係直接把火牛插到電池,RC的差機和電槍的有什麼分別?
tt01bigb 發表於 2012-6-8 13:38:07 | 只看該作者
wongxiuming 發表於 2012-6-8 00:57
回復 tt01bigb 的帖子

我見d差機同玩電槍果d唔多同,但舊電就差唔多,電槍充電係直接把火牛插到電池,RC的 ...

佢地有咩分別我就真係唔知我諗你跟返電車要用ge差電方法就最安全.
jypepe 發表於 2012-6-8 13:54:41 | 只看該作者
講到電
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=259952
雖則我以前都冇理, 照樣星星電變, 鋰電......可能好彩, servo, 接收都冇事
不過我而家都換左電變, 唔用星星了
 樓主| wongxiuming 發表於 2012-6-12 01:27:54 | 只看該作者
hi,ching們,我砌好左架車,殼未油,只剪左出來就急不及待拿到樓下玩,但不小心撞粒左個殼,請問有無辦法補救?
jypepe 發表於 2012-6-12 01:43:15 | 只看該作者
回復 wongxiuming 的帖子

撞粒左, 邊度? 頂唔頂得番出黎? 唔太影響O既照玩住, 玩爛左先換都OK掛?
不過你要噴油的話, 記住用洗潔精卒晒殼入邊, 洗乾淨先喎, 如果唔係冇咁上油, 好易甩油的