RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3899|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買sakura s時必需換的零件

jaccs 發表於 2012-5-23 23:05:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題,早前睇過一些post,已證實要換如下:

1. 尾皮帶,好易斷(有ching建議用雙星416尾帶取代,不過會少過一牙)
sakura有無出D耐用D O既皮帶,因為唔想牙數一樣.

2. 比碼,早前睇過文章,有相片,裝落底板後,隻碼係會灣起

3. 羅C,有D ching話好易撻,但係有ching開左牙先裝就可以.

因為架車咁平六百幾蚊,都預左有D位唔準,或者要修改一下先至裝到,想問吓各ching,除左以上?{banned}外,仲有乜野非換不可,請各zero s ching 給點意見..

thx all ching
hkh1994 發表於 2012-5-23 23:39:02 | 只看該作者

尾皮帶就唔太認同啦...
我玩咗成年都未斷過...
重係用緊原裝皮帶...
而比碼同羅C我都重係用原裝...
但都有少少需要換...

唯一加咗係得個皮帶頂...
認真玩就不如換車好過...
此車不而花錢大改...(因為d錢差唔多買過架...)
yipd 發表於 2012-5-23 23:53:42 | 只看該作者
比碼灣起是凸位落不到底板是個人裝配問題
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 23:55:23 | 只看該作者
無法O拉,資源好有限,六百幾蚊,預左番黎有野換,亦有ching話D位唔O岩,要執俚樣,執果樣,俚個只係一分錢一分貨..

要加二樓板果個帶頂??係咪?仲有乜野必換呢?

其實我資源有限,只係想知有乜野必須換,有錢,當然一步到位較好.
Allan007 發表於 2012-5-23 23:58:59 | 只看該作者

師兄你終於都問到呢度。玩呢架野係無野一定要換既,擺到明就係刀仔鋸大樹,不過你要對成架車每一個零件既功用要十分清楚,先至會砌得岩。
Allan007 發表於 2012-5-23 23:59:34 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-23 23:05
如題,早前睇過一些post,已證實要換如下:

1. 尾皮帶,好易斷(有ching建議用雙星416尾帶取代,不過會少過一牙 ...

呀有,車胎一定要換。
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-24 00:02:08 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-5-23 23:58
師兄你終於都問到呢度。玩呢架野係無野一定要換既,擺到明就係刀仔鋸大樹,不過你要對成架車每一個零件既 ...

係,明白,都睇過小強的blog,有詳細講解砌果時有乜要留意,但係就無講乜講係必換,我之前都係睇其他ching講,先至皮帶易斷,比碼唔啱位...

多謝提點..
hkh1994 發表於 2012-5-24 00:05:38 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-23 23:55
無法O拉,資源好有限,六百幾蚊,預左番黎有野換,亦有ching話D位唔O岩,要執俚樣,執果樣,俚個只係一分錢一分貨. ...

皮帶頂可以唔換嘅...
都係等條皮帶唔好咁跳姐...
又唔係太貴...(約$50)
基本上冇砌錯d細節位...
就問題不大...
389 發表於 2012-5-24 00:17:31 | 只看該作者
如果玩"S"呢‧‧‧‧‧‧唔好太認真了,換下換下貴過部xi,可以慢慢玩下,睇下係咪真係有興趣、時間玩落去,你要知道呢個係個無底深潭永遠都有嘢追求!
其他師兄果D火箭級"S",係佢地有神級既安裝及改裝,有著非常人有既心機同枝術去Set車,
然後用上一级電器,仲要有機械手,快、恨、準!
正所為快得有道理!
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-24 00:20:28 | 只看該作者
hkh1994 發表於 2012-5-24 00:05
皮帶頂可以唔換嘅...
都係等條皮帶唔好咁跳姐...
又唔係太貴...(約$50)

其實我有?{banned}野打算換的

1. 尾帶 (換416或同原裝牙數的其它廠皮帶)行行下斷尾帶,失速,可大可少
2. 推桿(易D較)
3. 羅C
4. f,r 防滾桿(個人設定想換的..).
5. 油壓(用番自己D雙星金屬油壓

但係擔心仲有其他零件有問題,所以係度問吓D楂過 zero s的ching..希望唔洗意外超支咁解
pokapi 發表於 2012-5-24 00:23:18 | 只看該作者

皮帶呢家野....我反正玩了差不多半年還沒斷就是了
基本上無話必需要換
hkh1994 發表於 2012-5-24 00:24:29 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-24 00:20
其實我有� {banned}野打算換的

1. 尾帶 (換416或同原裝牙數的其它廠皮帶)行行下斷尾帶,失速,可大可少
...

其實你講個d都夠玩啦...
都冇咩重要換...
都係撞爛d咩先換咩啦...
有多餘錢咪買定d後備零件~~
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-24 00:33:14 | 只看該作者
pokapi 發表於 2012-5-24 00:23
皮帶呢家野....我反正玩了差不多半年還沒斷就是了
基本上無話必需要換

想問ching用幾多T黎玩呢?我打算落4.5T落去,怕係D快灣果時斷失速,咁做大劑...
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-24 00:33:53 | 只看該作者
hkh1994 發表於 2012-5-24 00:24
其實你講個d都夠玩啦...
都冇咩重要換...
都係撞爛d咩先換咩啦...

明白,同埋想問吓,原裝zero s 車架算唔算重呢??

樓主| jaccs 發表於 2012-5-24 00:44:15 | 只看該作者
yipd 發表於 2012-5-23 23:53
比碼灣起是凸位落不到底板是個人裝配問題

明白,砌得唔好..
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-24 00:45:28 | 只看該作者
389 發表於 2012-5-24 00:17
如果玩"S"呢‧‧‧‧‧‧唔好太認真了,換下換下貴過部xi,可以慢慢玩下,睇下係咪真係有興趣、時間玩落去, ...

明白,人同樣仲要..
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-24 00:46:40 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-24 00:33
想問ching用幾多T黎玩呢?我打算落4.5T落去,怕係D快灣果時斷失速,咁做大劑...

因為之前提過一D post,有ching 係咁斷尾帶,可能佢地玩快摩打掛..
s.y.kwok 發表於 2012-5-24 01:32:30 | 只看該作者

師兄係都要裝隻4.5落啲根本唔適合用咁低T摩打嘅車架度,
只會自尋煩惱,浪費更多金錢
其實正常行駛比”快”更重要呢
kkchung 發表於 2012-5-24 02:35:54 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-24 00:46
因為之前提過一D post,有ching 係咁斷尾帶,可能佢地玩快摩打掛..

之前說是舊版改裝件的(軟身低阻力皮帶) 有較易斷帶情況,現在廠方換了令一日本生產商的皮帶沒有了這問題。而 S 所用的是硬身工業帶也是很耐用,那時我玩 3.5T 過了六十組電也沒問題。而換成長一些的  TAMIYA # 51344 皮帶 主要是為了加大主齒和後差速器兩者距離來用上 83T 大齒。P.S. 初玩不要玩 4.5T 這樣快,很難控得好。
Allan007 發表於 2012-5-24 07:51:44 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-5-24 01:32
師兄係都要裝隻4.5落啲根本唔適合用咁低T摩打嘅車架度,
只會自尋煩惱,浪費更多金錢
其實 ...

我同亞文響另一個post已經答到投哂降鳥