RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jaccs
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有無人知道TA05個膠兜及碳兜幾重?

樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 00:10:05 | 只看該作者
富哥果架不是zero嗎? 因我記得佢慢車就TA05好原裝吓,快車就zero..,好似唔係zero s
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 00:40:49 | 只看該作者
想問全膠zero s車會唔會好重呢?因為係普通纖維板,因為怕好似雙星TT01咁,就算全膠,都可以好重...過重,都係我唔想再用TA05落快摩打的原因,同埋我都知sero s好多零件都唔多準..
chacha 發表於 2012-5-23 04:07:35 | 只看該作者
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 18:30:21 | 只看該作者
有無ching知道原裝zero s原裝重唔重呢? 因資金大限,不想買番黎又要改一堆野先至達至較正常,個人認為,較正常的車重大約1400G ready set..不喜勿橙..

thx.
Allan007 發表於 2012-5-23 18:44:29 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-23 18:30
有無ching知道原裝zero s原裝重唔重呢? 因資金大限,不想買番黎又要改一堆野先至達至較正常,個人認為,較正常 ...

師兄你似乎對車重好執着,要知到車重只係其中一項影響表現的因素,唔係車輕就一定快。TA05同Zero S都係正正常常既touring cars,冇理由要”改一堆野”先達至正常重量,你不如認真了解下你部TA05係咩問題先,再諗下換車都未遲。
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 18:58:30 | 只看該作者
明白,車輕不一定快,但車重,要快就困難,以TA05為例,其實自己有D攪錯左,因為佢做出黎係玩像真殼為主,如果要快車,就應該好似其他ching所講,要換架設計for快的,例如417 T3 top之類的車,同埋我可能攞架TA05同朋友果S411比,先覺得架05重,亦唔知現在已有賽例限重由1350-1400G..所以覺得架TA05特別重咁解..
Noir.KAZE 發表於 2012-5-23 19:02:12 | 只看該作者

TA-05既慢,主要係反應
架車速度高,唔等於快......

又,如果你資金不限,直接買417X/BD5WXi之類貴車即可,無需要拎架Zero S去大改
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 19:09:53 | 只看該作者
不好意思,我打錯字,上面原文[[有無ching知道原裝zero s原裝重唔重呢? 因資金大限,不想買番黎又要改一堆野先至達至較正常,個人認為,較正常 ...]],((資金所限))

打錯令各ching誤會,不好意思...
Noir.KAZE 發表於 2012-5-23 20:21:15 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-23 19:09
不好意思,我打錯字,上面原文[[有無ching知道原裝zero s原裝重唔重呢? 因資金大限,不想買番黎又要改一堆野先 ...

S既波箱因為係膠,唔多受力
如果你手車唔好但係係都要玩4.5.......
買幾多隻波箱蓋都冇用
車係要SET既,試下係set車方面著手改善下TA-05既所謂慢先啦

車重係一個問題,但唔係全部嚕
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 20:45:37 | 只看該作者
明白,車當然係要set,但自問手車一般,不過可能自己太刻意同架S411比,只係希望如果玩快車,TA05係唔適合的話,就無謂side時間落去,零願玩番10.5,然後再索性搵架可以快的車,亦因資金所限,所以買zero s機會都幾大的,同埋有無其他ching可以再證實,富哥O係JV係楂快車係一架全膠的zero s嗎?不是不信之前ching 所講的,但在我記憶中,富哥快車果架係zero,而唔係全膠zero s..反而慢車係全膠的TA05,用像真殼..

Noir.KAZE 發表於 2012-5-23 20:50:14 | 只看該作者

佢兩架都唔慢wor大佬
一架快d既係Zero,慢d果架係接近全原裝Zero S
Allan007 發表於 2012-5-23 20:52:44 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-5-23 20:50
佢兩架都唔慢wor大佬
一架快d既係Zero,慢d果架係接近全原裝Zero S

我頂唔順啦,你黎接力
Noir.KAZE 發表於 2012-5-23 20:58:00 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-5-23 20:52
我頂唔順啦,你黎接力

唔好頂,爆啦XD
s.y.kwok 發表於 2012-5-23 21:17:03 | 只看該作者
如果比樓主見到hara揸tt01就大鑊了
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 21:35:43 | 只看該作者
可能各ching對我有D誤會,我指富哥快車及慢車,我明白高手楂乜車都快,所指快慢車,係指車速同用快殼及像真殼,我都明白你地所指,set好架車,先至諗架車係咪用盡左的道理,手指一樣重要,等如我早前咪話我有個朋友用近乎全原裝的TA06pro,都可以O係JV泊住D xray 417跑咁濟..如果佢唔係教得靈過龍,靈到cup車,佢同我講過,如果架06唔cup車時,係好跑過架S411的..
所以你地O既意思,我都明白,但係車重係好客觀的,我點解咁執著車重呢?就係因為假設同一個人楂,輕車比重車所做時的時間,如無意外,會比重車快一點吧..而不是在極端對比下作比較..希望各ching明白
bitmap 發表於 2012-5-23 21:47:21 | 只看該作者
回復 jaccs 的帖子

TA06好跑過S411?!
TA06重量都係一大問題, 我覺得
bitmap 發表於 2012-5-23 21:49:05 | 只看該作者
回復 jaccs 的帖子

TA06:
膠兜&碳兜都係100g

星星話碳兜輕d, 原來一樣
Allan007 發表於 2012-5-23 21:50:13 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-23 21:35
可能各ching對我有D誤會,我指富哥快車及慢車,我明白高手楂乜車都快,所指快慢車,係指車速同用快殼及像真殼,我 ...

師兄你真係要明白,一部車快慢真係視乎好多因素,重車唔一定慢過輕車,仲要睇成架車既重量分佈。越係集中響中間,架車拐彎越靈活,響彎快左既時間足夠彌補因較重而響直路所輸既時間,所以你見到D比賽車越出越窄。TA06最大優點就係將最重既零件,即係電同摩打,放正嚮中間,TA05就做唔到。
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 22:00:06 | 只看該作者
係,我個朋友話(如果唔cup車計)...佢set車OK的,佢開頭楂06,由於佢set所有車都好靈頭而唔多甩尾,所以通常都好跑,但係後來架06被佢教到靈到cup,但係我俚個朋友就咁怪,佢set車,通常都係超靈,如果頂得佢住果D車,真係好好跑,如果頂佢唔住果D 好似架06咁,就係咁cup車,之後佢轉左架S411,跟住架車無cup,都幾好跑,但係佢同我講過,如果架06唔cup車,係好跑果架S411,至於你話車重問題,佢果架係pro版,換左頭碳板,即係棟番起枝油壓,根住就好似無再改過野,你話06重?我估佢起碼輕過我部碳兜05,佢用膠兜的...所以我明白,高手楂乜車都有番咁上下的.....
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-23 22:04:30 | 只看該作者
回復 bitmap 的帖子

其實之頭有個ching覆我,我個標題((問TA05個膠兜及碳兜幾重? )),後來有ching覆我,話兩個都係155G,我上官網話saving 9G ,我還以為比膠兜輕9個G,點知果ching話佢用磅磅,係一樣155G,所以我對雙星話lightweight chassis,好有保留....?????