RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12563|回復: 131
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有無人知道TA05個膠兜及碳兜幾重?

jaccs 發表於 2012-5-22 00:18:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題,有無ching知呢? 碳兜part no 53893,上官網及其它網都搵到資料..

請各ching如有相關資料,請提供...

thx..
zx300 發表於 2012-5-22 00:35:10 | 只看該作者
我有,听日回复
丘比凸 發表於 2012-5-22 00:49:14 | 只看該作者
回復 jaccs 的帖子

自己磅下咪知囉
你又吾係無
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-22 10:33:13 | 只看該作者
唔該哂ZX300兄..thx.
gary 發表於 2012-5-22 16:11:18 | 只看該作者
TA05 原裝兜約155g
TA05 碳兜約155g
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-22 16:41:41 | 只看該作者
碳兜同原裝膠兜一樣重??ching 有無打錯??
gary 發表於 2012-5-22 16:58:48 | 只看該作者
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-22 17:03:21 | 只看該作者
因為官方網站話saving9G,咁唔知換個兜除左硬D同型D之外,唔明個網話lightweight..都好搵笨吓喎,同埋想問ching,你有無換碳底面?因為我想知換左碳板底面架車會比用碳兜輕左幾多...?
gary 發表於 2012-5-22 17:26:21 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-22 17:03
因為官方網站話saving9G,咁唔知換個兜除左硬D同型D之外,唔明個網話lightweight..都好搵笨吓喎,同埋想 ...

其實師兄你咁重視個重量,兜車真係滿足唔到你.輕左9g又如何,你感覺到嗎??
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-22 17:29:49 | 只看該作者
其實我現在用緊碳兜,但係都係重,見3racing有套碳底面板,有D想換,但係唔知換左之後,可以輕到幾多,因為如果差少少,就不換,一來side錢,二來大工程,所以係咁出post,希望有ching知道咁解...
hydrogen9999 發表於 2012-5-22 19:18:04 | 只看該作者
其實師兄你想要幾輕先? 又或者你應該查下點解會咁重? 點解我架膠兜tt01 加四個look 仲輕過你先? 問題係點解你部車咁重,而唔係人地d 車咁輕
Allan007 發表於 2012-5-22 19:57:58 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-22 17:29
其實我現在用緊碳兜,但係都係重,見3racing有套碳底面板,有D想換,但係唔知換左之後,可以輕到幾多,因為如果差 ...

師兄,見你問好多有關TA05既野,不如post張相上黎比期他師兄睇睇咩問題。
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-22 20:13:08 | 只看該作者
我唔識post相呀,我其實問黎問去都係果幾果問題1.(原裝碳兜轉3racing個套碳底面板可以輕到幾多G),2. TA05勁改之後能否玩快車,但其實不少ching見議我玩返10.5之類,因為車架設計問題,同埋,有D ching講法都有其道理,比你搵架TA05同架417,xray個D快車差多,咁邊個仲會買貴車呀..,亦有ching話TA05羅C多,減極都唔會輕得去邊...佢地都有佢地道理...我係想睇吓有無ching用TA05O係JV玩到快車..可以分享吓setting,同埋點樣有效減磅..因為自己都好鐘意架TA05..
Allan007 發表於 2012-5-22 21:19:43 | 只看該作者
回復 jaccs 的帖子

我岩岩去JV玩都係TA05。等我認真D講下我既睇法:
1)輕到幾多真係唔知,不過TA05本身唔算重。碳纖底板最大好處係硬同唔會坳,不過3R D野唔係好得,尤其咁重要既parts最好唔好用佢。要換不如換Exotek果塊。
2)假設你有無限資金,勁改之後當然可以拍得住D快車啦。不過要換好多野,最後可能只係換淨四隻手手腳腳,因為係同416/417供用,不過咁仲算唔算係一部TA05呢?放隻4.5落去部TA05度係overpower得好緊要,除非係高手,否則只係不斷修正部車既走位,無法子真正摸索部車既特性。10.5就配合好多,可以了解到部車,知道如何改善。當你揸到部車,而唔係同部車搏鬥,先可以指出問題,知道要點微調setting。
Allan007 發表於 2012-5-22 21:30:27 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-22 20:13
我唔識post相呀,我其實問黎問去都係果幾果問題1.(原裝碳兜轉3racing個套碳底面板可以輕到幾多G),2. TA05勁改 ...

http://www.exotekracing.com/ex05-pro-top-plate-set-non-ifs/
係就呢塊正好多!
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-22 21:39:06 | 只看該作者
你好: Allan007兄

1. 我都想用exotek個隻牌子,無奈照我所知佢只出TA05VER2,而第一代是無出的,TA05如果用碳兜,我覺得點減磅都係重(對比417廾banned}ay之類的車,)同埋點解會覺得TA05重呢?我朋友有架S411,佢裝埋排電,都仲好似輕過我未裝電咁,同埋太耐無玩車的關係,原來依家有D賽事限重由1350-1400左右不等,而我架TA05差不多成1500G,仲用緊4200電30C,俚D細容量的電,所以好想幫架TA05減磅,便想換碳底面,而我所知,只有3racing,同埋tech 係有出碳底面比架TA05的,所以想問吓其他ching的意見.

2. 其實,各位chingO既大概意思係,TA05設計出黎唔係玩快車,所以點改都係無乜用,我因為有個朋友用架接近全原裝的TA06Pro,O係JV都可以泊住D快車黎玩,所以我才有此一問..不過佢後來亦因架車靈過頭,係咁cup車,set左好耐都唔得,佢就決定入架S411,結果正常番哂,佢O既結論係TA06玩唔到快車,話個車架頂唔順,佢用4.0T,M6殼,所以我便諗,如果TA06PRO照近全原裝都可以泊住D 417,xray一齊玩,咁為何一架勁改TA05唔可以呢?之前一路在搵有無高手用TA05加4.5T摩打而玩得掂@JV,但無奈現時暫未搵到...,所以如果要玩快車的話,我諗TA05並不適合...
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-22 21:43:25 | 只看該作者
俚塊是比ver2用的.
Allan007 發表於 2012-5-22 23:32:42 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-22 21:39
你好: Allan007兄

1. 我都想用exotek個隻牌子,無奈照我所知佢只出TA05VER2,而第一代是無出的,TA05如果用 ...

jaccs兄,如果你係想追求JV果D火箭車既速度,都係出部比賽車吧。玩落一定平過你繼續改TA05,TA05不竟係早一代半既車種,同埋佢既碳兜依家都唔易搵。不過玩火箭洗費就一闊三大,即使唔裝爛野,夏天買胎都買到窮。
我依家玩X R A Y用7.5T,速度已非常滿意。
 樓主| jaccs 發表於 2012-5-22 23:45:30 | 只看該作者
其實唔係要火箭車速,我都係4.5/5.0,其實我架TA05改左唔少野,但車重始終解決唔到,無奈我是第一代TA05,而唔係ver2,因為我見個ching 有架ver2換左exotek果套板,O係同一情況下,佢輕我165個G,因為我有時想玩像真殼,例如:雙星法拉利,玩10.5,有時想換番快殼,用返4.5之類,我又想架車玩到偏殼,又想可以玩到快車,因為唔想開多架車,但我都明各ching意思,..要快車,睇黎要開架比賽車會比較好..

由於水腳不多,正考慮二手top,sakura xi,xray t3 2011,..煩腦中..
Allan007 發表於 2012-5-22 23:51:12 | 只看該作者
jaccs 發表於 2012-5-22 23:45
其實唔係要火箭車速,我都係4.5/5.0,其實我架TA05改左唔少野,但車重始終解決唔到,無奈我是第一代TA05,而唔係 ...

如果自問裝配技術高超,點解唔試下S Zero,仲平過TT01。富哥果架全膠S Zero不知幾快!