RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3395|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超新手 咩都唔識 想玩drift

4ageae86 發表於 2012-5-8 22:32:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係一個對rc完全冇認識ge人 但右想玩drift 我可以係鞭方面入手?
thx ching
大便丸 發表於 2012-5-8 22:38:28 | 只看該作者

唔好聽人講買TT01/SAKURA S/大陸老番車就得啦:L
同埋唔想比完一大輪錢先發現自己要由頭黎過既話
請買YOKOMO/STREET JAM   一定無死錯人
鍾意大路野既雙星  可以買TB-03VDS /TA05-VDF
jerwin123 發表於 2012-5-8 22:39:48 | 只看該作者
第一, 你要知道自己係咪真係中意玩rc, 或者原來你唔中意玩drift, 中意玩快車...
確定左之後你就投入呢個無底深潭
你開始玩最好預起馬$5000, 因為要買工具等等
開頭要投資多d$$, 玩落之後先會好好多
jerwin123 發表於 2012-5-8 22:42:41 | 只看該作者

agree, 買野要睇長遠
長用既野例如控, 可以一次過買支中級野, sanwa mt4/ futaba 4pl
 樓主| 4ageae86 發表於 2012-5-8 22:43:54 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2012-5-8 22:39
第一, 你要知道自己係咪真係中意玩rc, 或者原來你唔中意玩drift, 中意玩快車...
確定左之後你就投入呢個無 ...

wa= =完來要咁多錢 我仲頂得果2000budget
 樓主| 4ageae86 發表於 2012-5-8 22:45:27 | 只看該作者
大便丸 發表於 2012-5-8 22:38
唔好聽人講買TT01/SAKURA S/大陸老番車就得啦
同埋唔想比完一大輪錢先發現自己要由頭黎過既話
請 ...

我都有諗果sakura s = =
大便丸 發表於 2012-5-8 22:46:21 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2012-5-8 22:42
agree, 買野要睇長遠
長用既野例如控, 可以一次過買支中級野, sanwa mt4/ futaba 4pl

電子野
千萬唔好
SERVO:  S3003
控GT3B

jerwin123 發表於 2012-5-8 22:47:52 | 只看該作者
4ageae86 發表於 2012-5-8 22:43
wa= =完來要咁多錢 我仲頂得果2000budget

所以你真係要諗清楚先
唔好到時買左tt01/gt3b等等所謂新手車新手控, 呢d野只係曬錢
大便丸 發表於 2012-5-8 22:51:41 | 只看該作者
4ageae86 發表於 2012-5-8 22:45
我都有諗果sakura s = =

細佬
想玩DRIFT  儲多2~3千先啦
SAKURA遲下會出頭置摩打車架
SAKURA S就唔好諗啦
pokapi 發表於 2012-5-8 23:01:20 | 只看該作者

新手唔好買貴車
第一,你開頭玩未必真心入局,買完3分鐘熱度等於浪費
第二,你要預一定撞,一撞爆左你會唔會心痛先
第三,控你可以買好D(跟一世)如果都係想要GT3B的話收二手就好,買全新不值
當然你$2000都係玩到
平有平玩,貴有貴玩
SAKURA S適合新手玩,而且唔貴$630
如果你等得(7-8月)如果準時係會出一架漂移車出來
唔等得想等,咪SAKURA S
jerwin123 發表於 2012-5-8 23:14:41 | 只看該作者
sakura drift, 控, 車殼, 呔, 電, 工具要買
其餘servo, 摩打,ESC(60a或以上)可收2手
當然以上全部你覺得2手ok既話都可以收
Chrischu33 發表於 2012-5-8 23:31:00 | 只看該作者
回復 大便丸 的帖子

100% agree
Chrischu33 發表於 2012-5-8 23:40:01 | 只看該作者
for ur information, these are my spendings:
hyperion eos0606i AC/DC $8xx
slverback x2 $9xx
sakura s zero (i play fast car)with upgrades $15xx
futaba 3pl $7xx
speed passion gt2.0 pro esc & motor $13xx
sanwa servo $6xx
all about $6000
 樓主| 4ageae86 發表於 2012-5-9 17:41:21 | 只看該作者
唔該晒咁多位 c兄
大便丸 發表於 2012-5-9 20:48:49 | 只看該作者
pokapi 發表於 2012-5-8 23:01
新手唔好買貴車
第一,你開頭玩未必真心入局,買完3分鐘熱度等於浪費
第二,你要預一定撞,一撞爆左你會唔會心 ...

點解係都要人玩SAKURA S呢架TOURING黎DRIFT呢?!
根本重心方面完全唔岩
要左改右改先玩到基本野(我指唔係比錢買野就改到)
呢D所謂新手車根本害死新手
當然以上所講都係DRIFT方面
hmptkn 發表於 2012-5-9 21:50:53 | 只看該作者
大便丸 發表於 2012-5-9 20:48
點解係都要人玩SAKURA S呢架TOURING黎DRIFT呢?!
根本重心方面完全唔岩
要左改右改先玩到基本野(我指唔係 ...

拱應該新手玩drift選擇咩車最好呢?師兄
大便丸 發表於 2012-5-9 22:22:48 | 只看該作者
hmptkn 發表於 2012-5-9 21:50
拱應該新手玩drift選擇咩車最好呢?師兄

TAMIYA   TB03-VDS  OR   TA05VDF <-黎緊會出新V2  可以先觀望   
Street Jam OTA R31  OR  OTA  R31D  建議
YOKOMO  D-MAX  OR DIB  OR  DRB
3Racing Sakura CS  (唔係Sakura S)   頭置MOTOR   走姿應該一流   值得一試
timekiller 發表於 2012-5-9 23:04:30 | 只看該作者
大便丸 發表於 2012-5-9 22:22
TAMIYA   TB03-VDS  OR   TA05VDF

請問這些車的價錢是甚麼????
有冇唔超過1千的
hei_choro 發表於 2012-5-10 03:03:50 | 只看該作者
二手TA03F五舊水搞掂
大便丸 發表於 2012-5-10 06:54:36 | 只看該作者
timekiller 發表於 2012-5-9 23:04
請問這些車的價錢是甚麼????
有冇唔超過1千的

TAMIYA:  2千5左右
R31:  2千1   
DMAX:2X00   DIB:  3X00   DRB : 4X00~5X00  (視乎VERSION)
3Racing Sakura CS未出   應該唔過千   可以一等