RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3816|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於平衡充電板

coolcooleric 發表於 2012-4-13 16:43:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有冇ching用過 ?
charger點set?

我想一次charge 4 pack  5400mah 50c

sesamestreet 發表於 2012-4-13 17:05:58 | 只看該作者

如果你差四排用1C去差就係set 21.6A (5400ma = 5.4A X 4),而電壓就一樣,2S = 7.4V 3S = 11.1V等等。
所以用平衡版個差機要好好A數先得,如果有講錯請各C Hing更正...
chankh 發表於 2012-4-13 17:06:43 | 只看該作者
回復 coolcooleric 的帖子

基本上照平時咁set,加大a數即可
師兄用咩差機呀?
MrSH 發表於 2012-4-13 17:18:13 | 只看該作者
即係當2s8p充?
chankh 發表於 2012-4-13 17:32:11 | 只看該作者
sesamestreet 發表於 2012-4-13 17:43:30 | 只看該作者
回復 coolcooleric 的帖子

coolcooleric C Hing, 其實唔使用兩塊,如果個差機唔夠咁多A數,可以用最大的A數去差,不過到時每排電平均分到A數就會小咗,如你個Case如果只有20A,即係每排電只分到5A,差是冇問題的,但差的時間可能會耐咗...
colorswan 發表於 2012-4-13 17:50:41 | 只看該作者
想知同時充4排電時間係咪同充一排電既時間一樣???
alexf 發表於 2012-4-13 21:04:41 | 只看該作者
比我會買4部B6, 壞一部仲有3部可以用
MrSH 發表於 2012-4-14 09:59:17 | 只看該作者
甘差个時點平衡?仲有每餅電內阻吾一樣,各自食到A數都吾一樣,會否出現個別電池充吾滿?
JKC710 發表於 2014-4-20 03:44:46 | 只看該作者
sesamestreet 發表於 2012-4-13 17:05
如果你差四排用1C去差就係set 21.6A (5400ma = 5.4A X 4),而電壓就一樣,2S = 7.4V 3S = 11.1V等等。
所以 ...

師兄, 我有個疑問, 5400mah 7.4v, 應該係2 cell電, 咁一cell應該係2700mah, 1c唔係2.7a咩??
如果用平衡充電板同時充4排5400mah, 係咪應該2.7 a x 4 = 10.8a呢??

edmondyp 發表於 2014-4-20 05:52:21 | 只看該作者
唔好買,我用緊 Power Lab 6 加平衡充電板,靚電時連差4電完全冇問題,差得快,又平衡準確。 但當電舊了,唔同內阻,,即內阻分別太大時就問題出現,靚的電差唔滿,舊的電差不入,
edmondyp 發表於 2014-4-20 05:54:12 | 只看該作者
最後差舊電時都是每次差1粒
啊甘 發表於 2014-4-20 07:55:17 | 只看該作者
JKC710 發表於 2014-4-20 03:44
師兄, 我有個疑問, 5400mah 7.4v, 應該係2 cell電, 咁一cell應該係2700mah, 1c唔係2.7a咩??
如果用平衡充 ...

平衡叉 唔理幾多cell. 你一cell幾多mah 就入幾多。
如果一粒3cell. 6000电。叉机一c. 係入6000mah. 6a 就算一次叉2粒 3cell 6000mah 1c叉都係set. 6000 mah 6a.    當然可以set高些a。 我叉6000通常用12~18a叉(部叉机set 6 cell电)
啊甘 發表於 2014-4-20 07:57:12 | 只看該作者
edmondyp 發表於 2014-4-20 05:54
最後差舊電時都是每次差1粒

四粒电要非常平衡先得。

LONGGUN123 發表於 2014-4-20 20:53:24 來自手機 | 只看該作者
alexf 發表於 2012-4-13 21:04
比我會買4部B6, 壞一部仲有3部可以用

我同你諗發一樣,買4部機义4排電