RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tamiyarx
打印 上一主題 下一主題
收起左側

南生圍忘命飛行

cytnet 發表於 2012-2-18 17:55:32 | 只看該作者
有冇人去南生圍放紙妖呢
simon540 發表於 2012-2-18 18:09:31 | 只看該作者
 樓主| tamiyarx 發表於 2012-2-18 21:42:38 | 只看該作者
今日下午有個師兄仲離譜狂玩3D,仲專登飛近遊人上空,萬一手指唔聽話或有零機飛脫就肯定大大獲,要show off都唔使搵人條命敎飛,簡直離曬譜其實我一直都想佢即刻炒入魚塘,唔使喺度企圖謀剎呢位大佬再係不顧遊人生死,必遭天顯
uh1h 發表於 2012-2-18 22:10:15 | 只看該作者

回復 tamiyarx 的帖子

玩像真機 , 飛 o下航線 , hold o下機 , 欣賞其美態 , 我便很滿足了 ! 飛行範圍都細 D !
simon540 發表於 2012-2-18 23:43:31 | 只看該作者
tamiyarx 發表於 2012-2-18 21:42
今日下午有個師兄仲離譜狂玩3D,仲專登飛近遊人上空,萬一手指唔聽話或有零機飛脫就肯定大大獲,要show off ...

師兄你應該即時影低佢,等人知係邊個嘛。
simon540 發表於 2012-2-18 23:46:24 | 只看該作者
uh1h 發表於 2012-2-18 22:10

玩像真機 , 飛 o下航線 , hold o下機 , 欣賞其美態 , 我便很滿足了 ! 飛行範圍都細 ...

無錯,玩像真機,慢慢飛先係樂趣!
Han 發表於 2012-2-19 00:04:35 | 只看該作者
飛像真機係有佢o既美態,但玩3d果班友叫佢地慢慢飛.......我唸佢地會訓著
bbcc2200 發表於 2012-2-20 13:59:02 | 只看該作者

其實我很多個星期六日都會去南生圍, 經常看見有人放一架很高速的模型戰機, 由上而下, 由左至右, 它一起飛, 我都要躲避在樹下

另外有幾位仁兄在玩直昇機, 經常在表演花式飛行, 如果有意外, 真係好容易撞到地面上的人.
eric3037 發表於 2012-2-20 20:04:24 | 只看該作者
琴日入南生圍睇以經變左越野車仔場,好多架在泥地上片緊.....攪到好大沙塵
我覺得都幾黑人僧
solaris8x86 發表於 2012-2-20 21:50:28 | 只看該作者

回復 eric3037 的帖子

>>另外有幾位仁兄在玩直昇機, 經常在表演花式飛行, 如果有意外, 真係好容易撞到地面上的人.

嗰啲叫做Kamikaze「神風」。
tc3driver 發表於 2012-2-20 23:24:04 | 只看該作者

下次見呢個人再做危險動作,應該影佢相放上來,睇下有無人認得呢個衰人
vwsl 發表於 2012-2-20 23:30:13 | 只看該作者

十卜十卜
 樓主| tamiyarx 發表於 2012-2-21 00:13:05 | 只看該作者
呢位危駕3D大佬中坑 通常星期六下午都會出動意圖謀殺,而且好像上了癮一樣,經常飛到極近遊人,每次我都很擔心發生嚴重意外,問心講,真係想呢位大佬或有同樣行為的大佬感受一下被炒的痛楚等佢地以後都唔會再危險駕駛,永不重現TKO慘劇
chingwan 發表於 2012-2-21 03:58:21 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2012-2-20 23:24

下次見呢個人再做危險動作,應該影佢相放上來,睇下有無人認得呢個衰人

support...
豪仔1906 發表於 2012-2-21 04:15:04 | 只看該作者
3D有人唔好玩好D
我就話"賤命"一條姐
(我唔怕姐)
人地D命仔貴過你架機ga
打中變低B  你養佢一世咩
始終世界上有"意外"兩字
豪仔1906 發表於 2012-2-21 04:18:35 | 只看該作者

提醒下希望佢聽已經足夠!!
佢傻你又同佢玩咩
香港""""""自由民主"""""架;P;P
人地有錢玩死你架
kevin-ysl 發表於 2012-2-21 14:34:41 | 只看該作者
我認為事件應該有第二個處理方法...
樓主...唔通我玩飛機既...成日話d車場非法要執正封晒佢~~~
其實因為太嘈...所以我想封晒佢~~~
每個人都有佢喜歡既樂趣!!
我去影相時...我都會叫唔好去果邊...因為危險!!
安全意識唔係每個人都高...
玩3d既...應該用多d時間...例如放d警告字眼起會飛到既位置!!
避免遊人因冇留意而進入危險地方!!
大家都係大人...主動知會已經做左...
都係要入去既...冇計...唯有避一下!!!
另外...自由唔等於夾硬....
fyin 發表於 2012-2-21 17:12:00 | 只看該作者

如果有傷人就大獲, 就羅國華事件已成案例

羅國華獲判賠償金額
索償項目 獲判金額

身心痛楚賠償 200萬元

意外後至被解僱前收入損失 近15萬元

失去社交生活賠償 8萬元

無法盡丈夫和父親責任賠償 8萬元

審訊前的損失和醫療開支 143萬元

審訊後的損失、醫療和生活開支 519萬元

總賠償額 893萬元

Han 發表於 2012-2-21 23:14:55 | 只看該作者
回復 kevin-ysl 的帖子

呢位師兄最尾果呴 ''自由唔等於夾硬'' 有意思
 樓主| tamiyarx 發表於 2012-2-22 01:21:30 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2012-2-21 14:34
我認為事件應該有第二個處理方法...
樓主...唔通我玩飛機既...成日話d車場非法要執正封晒佢~~~
其實因為太 ...

我本身都有放電直,但有別人行近時會盡快landing,免生危險,雖然無癮,但縂好過提心吊膽,機炒左可以買返,但炒到人就大件事,手指失靈,機件故障,零件鬆脫,金屬疲勞,皮帶斷裂,遙控冇電....多不勝數,意外意外,意料之外,那有範圍可言,飛得越髙炒機範圍越廣,况且公衆地方,人人可到,加上遊人跟本不像我們玩機的知道有幾危險,你有你放機,他有他放狗,到真的出事,一切已經太遲,在此再度呼籲各位3D高手,手下留人,大清早遊人未到時才玩個痛快。