RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6789|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

南生圍忘命飛行

tamiyarx 發表於 2012-2-16 21:50:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
南生圍部份師兄經常作出高危飛行動作,不理會滿佈遊人仍玩3D,或高速低飛,單是半小時內已炒了兩部直升機,飛機撞樹更多不勝數,前車可鑑,希望他們能為他人及自己設想,切勿在遊人衆多情況下作出高危動作,避免慘劇再度發生,玩機求開心啫,如不幸炒傷別人,於心何忍,更甚是假如真的出了事,令政府做野封塲,還可找到其他比這裡更好地方嗎?在此呼籲各位大佬請保護遊人、自己及及這片最後的樂土。
ikesan 發表於 2012-2-16 23:16:45 | 只看該作者
回復 tamiyarx 的帖子

agree!
packardbell 發表於 2012-2-16 23:38:31 | 只看該作者
回復 tamiyarx 的帖子

不能同意更多
tscc 發表於 2012-2-16 23:45:29 | 只看該作者
遊人亦應顧及自己安全, 明知有人係到放機就好過主啦, 走咁近埋去找死咩
simon540 發表於 2012-2-16 23:57:19 | 只看該作者
其實玩像真機飛吓航線係最寫意,唔明點解要玩3D(玩3P就唔同),响烏溪沙見D師兄玩3D時,一有人睇就表演高速飛劈,再睇住佢直插入海
Han 發表於 2012-2-17 00:07:53 | 只看該作者

又好難講o既......有人喜歡3c亦有人鍾意3d!最緊要玩得安全囉
mouse 發表於 2012-2-17 00:11:00 | 只看該作者
tscc 發表於 2012-2-16 23:45
遊人亦應顧及自己安全, 明知有人係到放機就好過主啦, 走咁近埋去找死咩

咁遊人見到有人放機,應先報警。等飛機散去後,才可安全在草地上遊玩。
tscc 發表於 2012-2-17 00:21:18 | 只看該作者
mouse 發表於 2012-2-17 00:11
咁遊人見到有人放機,應先報警。等飛機散去後,才可安全在草地上遊玩。

你見有人放機絕對有權報警, 但警察未必一定會驅散機友, 地方又唔係你私人的, 你又無權趕人走, 慢慢等飛機散啦
16vale 發表於 2012-2-17 00:24:18 | 只看該作者
飛机來了……進入房胸洞安全!
simon540 發表於 2012-2-17 00:41:15 | 只看該作者
mouse 發表於 2012-2-17 00:11

咁有人放狗,放車,請問可以報警嗎?
 樓主| tamiyarx 發表於 2012-2-17 06:23:04 | 只看該作者
聽聞TKO 單嘢傷者都係資深機友,都不幸出事,更何況遊人跟本唔知有幾危險,我能做的只是勸遊人不要走近,但星期日遊人衆多,旺過旺角,我真的有心無力,唯有希望各位大佬能忍耐一下,待遊人散去或大清早才一演身手,玩得更加安心放心,炒機事小,最多買過,試想想被炒的是你親戚朋友,你一背子會安樂嗎???!!!請謹記安全致上。
eric3037 發表於 2012-2-17 11:46:36 | 只看該作者
大不如前,放飛机果d又吾理d直升机,飛直升机d又有d show成份,加上男生圍越來越多游人,所以係好難有得飛。。。。><
casper 發表於 2012-2-17 12:01:55 | 只看該作者
南生圍其實早就唔應該放機了, 特別係假期~~

叫遊人見到有人玩直昇機或飛機就行遠d 會否有d 過份!! 果到係大家地方, 玩直昇機或飛機有危險性既活動就應在安全地方, 確保附近冇人, 如發現有人就應立刻停止~

另外, 玩F3C 定 3D 同安全跟本就冇關, 08年單就真正正係兩位玩 3C 既大師傅出事, 注意安全就係最重要~

我都係玩直昇機既人, 我都唔希望香港唔可以玩直昇機, 但冇安全意識既話, 只有死路一條~
口水流 發表於 2012-2-17 12:31:54 | 只看該作者
都係果句安全之上,人多米唔好玩囉.
炒到人就算你理由全對,但都係要付擇任的.
前兩日新聞先講果單直升機意外個玩家比果朋友告.
最後法庭要個玩家倍常八百幾萬.
所以都係玩之前睇清楚小心D,尋開心姐
simon540 發表於 2012-2-17 17:19:01 | 只看該作者
eric3037 發表於 2012-2-17 11:46
大不如前,放飛机果d又吾理d直升机,飛直升机d又有d show成份,加上男生圍越來越多游人,所以係好難有得飛。 ...

依家d人係咁自私,好似坐火車咁呀,你到站想落車咩,車門一開,D野人就衝入去,頂住人出仲話你阻住佢入,,,,就正如:A話:我玩機啦你仲唔走?B話:我响度放狗喎,你玩機?我報警!香港已死
nelson9301 發表於 2012-2-17 17:44:44 | 只看該作者
Han 發表於 2012-2-17 20:33:51 | 只看該作者
如果依加假日想在南生圍飛.....我諗得清晨六至九可以飛o下,一唔係就平日都會小d人o既!我自己就冇果度飛好耐喇
oasis 發表於 2012-2-18 07:40:33 | 只看該作者
回復 eric3037 的帖子

我見有部份機友已轉玩車仔了
chingwan 發表於 2012-2-18 07:50:42 | 只看該作者
我都有去睇人放飛機,有D師兄係到極速底飛實在太危險。安全第一,唔係大家都冇得玩。
eric3037 發表於 2012-2-18 09:44:51 | 只看該作者
oasis 發表於 2012-2-18 07:40
回復 eric3037 的帖子

我見有部份機友已轉玩車仔了

我都見部份机友又玩車仔,又玩直升机天^^