RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1835|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

差唔到電...求救!!

hungm55hk 發表於 2011-12-22 04:47:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟用的是EP lipo電
差機係imax b6
有冇ching試過以下情況?
Check過哂所有電線都冇串冇爛亦都冇short到...但係剛剛玩完車之後就差唔到, 差機顯示connection break...都試過插理電警報器, 可以正常顯示, 應該不是平行差線問題(I think)...

希望ching可以解答...
hydrogen9999 發表於 2011-12-22 08:27:16 | 只看該作者
如果肯定插法冇錯,先檢查入面d線有沒有搖斷
tonglau2000 發表於 2011-12-22 09:12:19 | 只看該作者

如果义機义到另一排电, 即义機正常, 咁有機會电果边 T 咀入面D 片瓜左或 D 線鬆左
hing830 發表於 2011-12-22 09:31:21 | 只看該作者
你可用萬能錶check舊電有無電壓,再check電線,電插,平衡線,如無問題,你可試吓不插平衡線,充30秒~1分鐘,之後用正常方法再差電,再睇吓得唔得。
 樓主| hungm55hk 發表於 2011-12-22 13:29:03 | 只看該作者
OK THX ching~ 我試一試sin~
riskong 發表於 2011-12-22 22:25:15 | 只看該作者
回復 hungm55hk 的帖子

我之前都試過~發覺插電池駁插既電線“接觸不良”,可能係“MON”得多,扯斷入面D銅線
 樓主| hungm55hk 發表於 2011-12-23 00:19:55 | 只看該作者
thx 各位ching意見~~ 問題已解決,, 原來係個t插入面熔o左=.= 可能係玩車o個陣short o左...