RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2524|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問可比M05用的可調較轉向推桿係咩PART NO?

jypepe 發表於 2011-12-5 14:55:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今晚又要去KWS出血......謝謝
smallwhite1234 發表於 2011-12-5 15:54:12 | 只看該作者
 樓主| jypepe 發表於 2011-12-5 16:33:57 | 只看該作者
回復 smallwhite1234 的帖子

唔係SERVO果條, 係兩邊轉向杯果兩條
之前O向"畏高"執PARTS, 個員工執比我話O岩用, SO果份並唔係專FOR M05(應該好多車都會用到, 我唔記得個果份野個NO. 又搵唔到, "畏高"搬晒D野上樓上我仲未習慣
果份PART有多D介子比兩邊波頭夾住的
smallwhite1234 發表於 2011-12-5 16:52:15 | 只看該作者
呢份?
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=49441

你要 Spare Parts 定 Option Parts? 定只係要果2支桿?
smallwhite1234 發表於 2011-12-5 16:54:32 | 只看該作者
 樓主| jypepe 發表於 2011-12-5 17:01:52 | 只看該作者
圖中的BA28, BA12,
我忘了當時買的是OPTION 定 SPARE了, 但有藍色介子比我夾住O向BA28之間......
或者, 各位師兄係用邊份PARTS去替換損耗???

li5115 發表於 2011-12-5 18:00:16 | 只看該作者
不是什麼特別的零件, 只不過是 普通 ball link(#50797) + 3x12mm 機米 + 2x3mm spacer.
Allan007 發表於 2011-12-5 18:29:23 | 只看該作者
 樓主| jypepe 發表於 2011-12-5 18:43:33 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

校 CAMBER 是這套嗎? (星星的)
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=54182

不過我這個新手還是以原裝setting一步步來會好d ? 我怕多左野搞越搞越亂
而家最主要想強化一d經常損耗o既地方(其實係自炒爛野...)
同埋加強散熱, 加多少少散熱part 同車身開孔
少量偷輕, 換中空軸 (以平宜為先, 螺絲set太貴了......好那利...)

尾杯:
據說 toe in 度數越大直進性會穏定d, 但彎會冇咁轉
度數少則相反
正確嗎? 所以我想用番原裝先......
Allan007 發表於 2011-12-5 20:07:14 | 只看該作者
jypepe 發表於 2011-12-5 18:43

校 CAMBER 是這套嗎? (星星的)

我講呢套野呀,媽星果套睇D鬼佬網話校到盡都set唔到負camber,同埋跟基米,唔似得衫威醒咁跟反牙。
http://os.3racing.hk/products.php?products_key=4035
尾杯我又冇乜研究,一路都係用原裝toe-in 1.5度。
 樓主| jypepe 發表於 2011-12-5 21:55:30 | 只看該作者

icic, 剛剛shopping完返黎, 買左#54182 adjustable upper arm......原來包裝都寫住 for rear only!
咁原廠搞乜呢? 要用副廠.....
今晚都係買唔齊野, 可能又要抽時間去觀塘
Allan007 發表於 2011-12-5 22:01:51 | 只看該作者
jypepe 發表於 2011-12-5 21:55

icic, 剛剛shopping完返黎, 買左#54182 adjustable upper arm......原來包裝都寫住  ...

For your reference C-Hing

4X4offroad 發表於 2011-12-5 22:04:19 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-12-5 18:29
衫威醒果套可以校埋camber

我找不到那兒有.
jvfans 發表於 2011-12-5 22:09:08 | 只看該作者
衫威醒果套D波頭極廢, 不用也罷
Allan007 發表於 2011-12-5 22:09:33 | 只看該作者
4X4offroad 發表於 2011-12-5 22:04
我找不到那兒有.

我在RC媽買的
4X4offroad 發表於 2011-12-5 22:12:43 | 只看該作者

0吾該司兄.