RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2388|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ABC Gambado用乜野齒比好呢??

kevin-ysl 發表於 2011-11-24 17:43:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用原裝...22齒摩打齒...
圍落4.9xx齒比...
10.5t無刷!!
慢過白豬m03好多....
我可唔可以擔到4.000齒比呢??
到時行到30齒...我怕裝唔到~~~
gos 發表於 2011-11-24 17:54:29 | 只看該作者
回復 kevin-ysl 的帖子

woo, heavy loading to your 10.5 motor. u can try the gear ratio starting from 6.8 or use the same gear ratio from that white pig m03 and test again. of course at the same track.
 樓主| kevin-ysl 發表於 2011-11-24 23:20:17 | 只看該作者
吓~~~gear ratio6.8???
咁咪重慢過慢爬??
再更正番原裝齒比先...係5.454~~真係同白豬差無幾呀~~~
我已經買左27t摩打齒...g.r.去到4.444...先前摩打冷冰冰~~
睇下改左之後會唔會發燒先~~~
gos 發表於 2011-11-26 17:07:44 | 只看該作者

no u are wrong. i am using 10.5 with gear ratio 7.0 in  sakura s in jv, it can faster than the 5.5.
 樓主| kevin-ysl 發表於 2011-11-26 21:51:56 | 只看該作者

唉吔...師兄~~~原來你用SAKURA S~~~
我果架係M車GAMBADO喎...幾唔同嫁~~~
不過都好多謝你呢~~~
 樓主| kevin-ysl 發表於 2011-11-30 23:33:06 | 只看該作者
GOS兄...架車上手個師兄喜歡玩d5.5t左近嘅摩打...
所以佢個齒比都比較大...
今日試左...用4.444齒比~~快左好多...不過都比較慢...
同黑豬差不多...摩打輕微發熱!
不過HAPPY左兩排電甩野!!收皮...下次會試4.000齒比!
我個指標以摩打過熱發軟為上限!!
阿希32318 發表於 2011-12-1 00:49:07 | 只看該作者
咁我用11.5T應該用咩齒比會快d呢~因為我裝唔到細齒(64p22/64p90)兩個齒接觸唔到
 樓主| kevin-ysl 發表於 2011-12-5 19:09:39 | 只看該作者

GOS兄...如果wc玩M05用黑豬...我會原裝大減配18摩打齒什至16....
因為直路唔長嗎~~
gos 發表於 2011-12-6 18:44:34 | 只看該作者

thanks for your information. i will take the driving test.