RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2666|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

決定放棄Touring

manman1999 發表於 2011-10-7 17:10:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
淨玩番D唔洗點整仲開心
sex8088 發表於 2011-10-7 17:18:30 | 只看該作者
 樓主| manman1999 發表於 2011-10-7 17:35:15 | 只看該作者
玩103GT唔洗點整又快,由原裝車玩到炭,膠呔到棉呔... 一改一驚喜

玩TB02,跑風黑/23T好地地,補補佢上無刷... 炒得金D就有份,整就整餐死
Allan007 發表於 2011-10-8 11:20:51 | 只看該作者
manman1999 發表於 2011-10-7 17:10
淨玩番D唔洗點整仲開心

呢樣真呀,玩完touring起碼要兩個鐘頭執番部車。F1就最多掃兩下塵,洗下珠差。炒車當然另計
Simonng 發表於 2011-10-8 11:40:31 | 只看該作者
manman1999 發表於 2011-10-7 17:35
玩103GT唔洗點整又快,由原裝車玩到炭,膠呔到棉呔... 一改一驚喜

玩TB02,跑風黑/23T好地地,補補佢上無刷 ...

如果103GT. 有乜野棉胎好跑呢? Thanks
試來試去都未試到邊隻好跑 !!
 樓主| manman1999 發表於 2011-10-8 12:02:59 | 只看該作者
Simonng 發表於 2011-10-8 11:40
如果103GT. 有乜野棉胎好跑呢? Thanks
試來試去都未試到邊隻好跑 !!

有冇試1/8油車後棉呔? $90/對 左右,不過襟跑過$4x~$5x 1/10 30mm果D

後呔3xmm~40mm闊,好咬地
Simonng 發表於 2011-10-8 12:24:10 | 只看該作者
manman1999 發表於 2011-10-8 12:02
有冇試1/8油車後棉呔? $90/對 左右,不過襟跑過$4x~$5x 1/10 30mm果D

後呔3xmm~40mm闊,好咬地

Thanks , 我本身就無買過油車棉胎,真係一D常識都無,而家只係買exceed 果D胎 因為佢分得太Details, 所以試唔掂, 又SS/S/H/HH..又幾多度, 又幾多mm ...etc..wah.. 多到嚇死左..
到而家都未搵到隻O岩洗.
有無好提議!
油車胎係邊度買呢?  x星 ? 又有無分幾多度...ETC...

煩請cHING 多多提點 !!

樓主| manman1999 發表於 2011-10-8 13:25:57 | 只看該作者

1/10的棉呔 前26mm後30mm,個盒有寫,裝GT度用多數依然傾向甩尾,咁買前呔
硬過尾呔一兩級;如前40度尾37度咁上下... 但若果後呔夠闊,如1/8 3xmm~40mm
比前呔若26mm呔闊得多,就唔一定要前呔硬過尾呔... 但1/8油車棉呔好多都鑊得好
出,裝上車可能出過個車殼,簡條鈴平齊D果D

H應該係硬... S應該係軟,比你用同牌呔時前後配對掛

Simonng 發表於 2011-10-8 15:09:29 | 只看該作者
多謝Ching 提點
mcb 發表於 2011-10-10 08:19:48 | 只看該作者
manman1999 發表於 2011-10-8 13:25
1/10的棉呔 前26mm後30mm,個盒有寫,裝GT度用多數依然傾向甩尾,咁買前呔
硬過尾呔一兩級;如前40度尾37度咁上 ...

ching ,1/8 油棉呔好似吾系用六角頭,敢是要改一改,thanks
tiger1 發表於 2011-10-10 12:50:35 | 只看該作者
That was the same reason why I started into 1/12 many years ago.
 樓主| manman1999 發表於 2011-10-10 13:03:22 | 只看該作者
mcb 發表於 2011-10-10 08:19
ching ,1/8 油棉呔好似吾系用六角頭,敢是要改一改,thanks

買番普通1/10車六角的就唔洗改

GT用D呔後闊前窄,過彎正好多
photocatcher 發表於 2011-10-10 13:55:03 | 只看該作者
ching ,用1/10 油棉呔又得唔得呢???
photocatcher 發表於 2011-10-10 14:01:00 | 只看該作者
manman1999 發表於 2011-10-7 17:10
淨玩番D唔洗點整仲開心

好有同感,玩就最多得十五分鐘,整就最少五十分鐘。所以開始放手上1/10 Touring.(重要架車新買咗返來,重改OPTION,結果砌好咗只係試過一次)
 樓主| manman1999 發表於 2011-10-10 16:28:03 | 只看該作者
用1/10棉呔都ok,D彎大D... 後呔都接近20排電,前呔更多(不過JV可能唔得)

mcb 發表於 2011-10-10 18:48:03 | 只看該作者
manman1999 發表於 2011-10-10 13:03
買番普通1/10車六角的就唔洗改

GT用D呔後闊前窄,過彎正好多

thanks
Joseph888 發表於 2011-10-11 13:24:30 | 只看該作者
F1 was feeling good than touring car, & saving money