RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3019|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唔明

jythegreat 發表於 2011-9-6 21:44:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
乜servo都有分有刷/無刷同指定用乜嘢電嘅咩?

http://www.rcmart.com/catalog/rc ... bls251-p-25495.html
Allan007 發表於 2011-9-6 21:50:59 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 21:52:38 | 只看該作者
Futaba:S9551同BLS551就係有刷同無刷既分別
電反而唔太重要,因為都係經接收出......
反而係analog 定digital 就重要d
因為HRS既system用analog有機會用唔到
Allan007 發表於 2011-9-6 21:57:30 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 21:52
反而係analog 定digi ...

BLS251好似係4.8V比12仔用
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 22:01:58 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-6 21:57
BLS251好似係4.8V比12仔用

但係我見12仔都有玩7.4V

唔知點解得呢?我都想知

其實我既意思係話玩1/10touring個電壓可以唔洗點理je
12仔本身其實係for你玩1cell電......max.都係4.2V.....

但係依家d人玩2cell,我都想知個servo頂唔頂到
 樓主| jythegreat 發表於 2011-9-6 22:03:45 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 21:52
反而係analog 定digi ...

唔該晒師兄,好清楚明白,多謝

咁如果我玩無刷sensored嘅話,假設用4pk,揀servo時有冇特别要求?有乜digital servo好介紹?唔該
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 22:05:30 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-6 22:03
唔該晒師兄,好清楚明白,多謝

咁如果我玩無刷sensored嘅話,假設用4pk,揀servo時有冇特别要 ...

4PK用返BLS551(for touring/F1)
Allan007 發表於 2011-9-6 22:07:01 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 22:01
但係我見12仔都有玩7.4V

唔知點解得呢?我都想知

呀Joseph師兄依家個大project應該係部TRG111,斷估唔會行1-cell掛,驚佢唔覺意用左隻251落2-cell,一開就唔見七百幾銀
 樓主| jythegreat 發表於 2011-9-6 22:10:04 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 22:05

多謝指教師兄,mark低佢先
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 22:13:44 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-6 22:07
呀Joseph師兄依家個大project應該係部TRG111,斷估唔會行1-cell掛,驚佢唔覺意用左隻251落2-cell,一開就 ...

for12仔既servo應該細隻好多吧......唔知道呀.....
Allan007 發表於 2011-9-6 22:15:05 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 22:05

Futaba既BLS真係好正,我部touring用緊351,我彈下個遙控呔盤,個servo反應快到可以跟住個呔盤彈下彈下。不過如果真係用落F1度建議買定servo個殼,因為要剪耳仔。

點解唔諗Savox?一半價錢,夠用有突。
 樓主| jythegreat 發表於 2011-9-6 22:19:19 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-6 22:07
呀Joseph師兄依家個大project應該係部TRG111,斷估唔會行1-cell掛,驚佢唔覺意用左隻251落2-cell,一開就 ...

大project = 搞到頭大嘅project

我而家都未sure我部三支香究竟用103件定104件,定both?

下期糧出BL power set,再下期糧買控,我諗要merry christmas先落地咯車.
alanchow03 發表於 2011-9-6 22:25:25 | 只看該作者
可能你隻esc出4.8v去recevier咪冇問題。
如果都係鍾意251,而esc出6v去receiver,咪買條step down 綫去4.8v....
 樓主| jythegreat 發表於 2011-9-6 22:39:38 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-6 22:15
Futaba既BLS真係好正,我部touring用緊351,我彈下個遙控呔盤,個servo反應快到可以跟住個呔盤彈下彈下。 ...

Allan兄,呢個點睇,啱唔啱(4pk,m11x,ex10)用呢?

http://www.rcmart.com/catalog/rc ... igital-p-33254.html
Allan007 發表於 2011-9-6 22:48:59 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-6 22:39
Allan兄,呢個點睇,啱唔啱(4pk,m11x,ex10)用呢?

http://www.rcmart.com/catalog/rc-serv ...

呢隻係好野,不過用落F1度有少少晒左,用落touring度就fit晒,因為個torque夠大。

我部104就用緊呢隻:
http://www.rcmart.com/catalog/rc ... igital-p-33258.html

佢同呀Noir師兄提過既BLS551都係low profile servo。我覺得玩F1真係慳得一吋位得一吋位。
http://www.rcmart.com/catalog/rc ... shless-p-29697.html
 樓主| jythegreat 發表於 2011-9-6 22:54:09 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-6 22:48
呢隻係好野,不過用落F1度有少少晒左,用落touring度就fit晒,因為個torque夠大。

我部104就用緊呢隻: ...

咁可唔可以用mini servo呢?
Allan007 發表於 2011-9-6 22:57:29 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-6 22:54
咁可唔可以用mini servo呢?

咁又細得滯,果D喺比1/18用架。
 樓主| jythegreat 發表於 2011-9-6 23:04:15 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-6 22:57
咁又細得滯,果D喺比1/18用架。

咁你隻servo係咪乜野控同接收都用到呢?response快唔快?
Noir.KAZE 發表於 2011-9-6 23:24:58 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-6 22:15
Futaba既BLS真係好正,我部touring用緊351,我彈下個遙控呔盤,個servo反應快到可以跟住個呔盤彈下彈下。 ...

因為未用過
轉左用M11X之後用過3隻servo
BLS451,SRG-BR同SRG-BL
呢3隻都好快好用,不過貴

servo我覺得寧願買貴d好過有獲氣tot車,所以我偏向用貴d既servo
Allan007 發表於 2011-9-6 23:31:27 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-6 23:04
咁你隻servo係咪乜野控同接收都用到呢?response快唔快?

我隻Savox1251同隻Futaba BLS531都係用Spektrum SR3100接收,感覺都係隻351快。不過考慮到價錢,隻1251算係交足貨啦。當然考慮埋架車本身級數,千四蚊部F104就話用Savox,三千幾蚊部T3值得用好D掛。
重有如果你打算買4PKS呢D頂級控,諗法又唔同。
再重有4PKS跟果個604FS接收有Futaba自己既HRS(high response system)系統,同Futaba既digital servo應該最配合。
真係越諗越煩