RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4719|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

from touring car to f1

jythegreat 發表於 2011-8-26 23:18:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
玩touring car同f1有冇乜野分别?師兄f1用幾t摩打?handling會唔會唔同?touring car都叫做玩過吓,f1真係掂都未掂過
edwardchow1 發表於 2011-8-26 23:27:23 | 只看該作者
個個人玩車SETTING同手細都有所不同,買部自己試下最實際,初玩可用原裝白豬已經有良好的感覺了
kevin-ysl 發表於 2011-8-27 00:57:32 | 只看該作者

非常同意~~~
我十多年前玩TOURING TA03F...玩到好冇癮因為太多消耗~~
今年玩番...就玩F1...記憶所及...操控有幾大嘅唔同~~~
動力流失少...發力好直接!
彎路要渣過先知..必須有另一種思維!
毒性太大....
再比較嘅就係...TOURING係玩SETTING多...F1係玩手底技術多~~~
nel3838 發表於 2011-8-27 01:11:01 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-26 23:18
玩touring car同f1有冇乜野分别?師兄f1用幾t摩打?handling會唔會唔同?touring car都叫做玩過&#2152 ...

If set and drive F1 well, you can drive any car well.
manman1999 發表於 2011-8-27 02:16:32 | 只看該作者
跑風黑以經有多小彈射出去感覺... 無刷我估13T咁幾好跑
Allan007 發表於 2011-8-27 07:06:08 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-26 23:18
玩touring car同f1有冇乜野分别?師兄f1用幾t摩打?handling會唔會唔同?touring car都叫做玩過&#2152 ...

昨天揸了十分鐘,雖然炒了車,但十分過癮,下晝便忍唔住出了套無刷了。砌F1不比砌touring容易,因為空間超狹小,每樣擺位走線都很講究,否則便lup唔到車榖。
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-27 12:59:56 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-27 07:06
昨天揸了十分鐘,雖然炒了車,但十分過癮,下晝便忍唔住出了套無刷了。砌F1不比砌touring容易,因為 ...

Allan兄,搞掂架tt01後,我嘅next target會係F1好毒呀又未玩過

你會建議TRG111定F104X1呢?TRG111個chassis真係靚到無倫,但我怕難買零件同唔知有乜殼揀,F104X1冇咁靚但大路d
Allan007 發表於 2011-8-27 15:28:30 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-27 12:59
Allan兄,搞掂架tt01後,我嘅next target會係F1好毒呀又未玩過

你會建議TRG111定F104X1呢?T ...

我因為懶所以買104pro,一盒過乜都齊晒。不過砌起上黎遇到的問題都唔少,車鑼刨鑽乜都岀齊咁濟。唔揀X1因為唔係碳板,TRG111就唔清楚啦,兩架揀我揀X1,parts會多D選擇。
小龍 發表於 2011-8-27 15:47:27 | 只看該作者
104X1 parts 有傳九月到貨。
nel3838 發表於 2011-8-27 16:31:12 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-27 15:28
我因為懶所以買104pro,一盒過乜都齊晒。不過砌起上黎遇到的問題都唔少,車鑼刨鑽乜都岀齊咁濟。唔 ...

TRG111 係極品, 但好貴, 一上手就好pro,好揸,好快。  104pro, 要花很多金錢和時間去改進。  104x 可能好小小。
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-27 19:24:07 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-27 15:28
我因為懶所以買104pro,一盒過乜都齊晒。不過砌起上黎遇到的問題都唔少,車鑼刨鑽乜都岀齊咁濟。唔 ...

車鑼刨鑽乜都岀齊 <-- 唔好嚇我呀,星星出品唔會咁差啩???
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-27 19:26:20 | 只看該作者
nel3838 發表於 2011-8-27 16:31
TRG111 係極品, 但好貴, 一上手就好pro,好揸,好快。  104pro, 要花很多金錢和時間去改進。 ...

TRG111唔要車殼都型到爆,最驚冇parts.
lf2c 發表於 2011-8-27 19:35:22 | 只看該作者
我都有諗過試下玩F1.........
feihome1 發表於 2011-8-27 19:41:37 | 只看該作者
回復 lf2c 的帖子

玩住全原裝setting先加白豬,已經好有樂趣!
Allan007 發表於 2011-8-27 19:59:55 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-27 19:24
車鑼刨鑽乜都岀齊

Sorry,誇張左少少,其實正係用左把銼銼左個幾鐘
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-27 20:05:26 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-27 19:59
Sorry,誇張左少少,其實正係用左把銼銼左個幾鐘

銼炭纖?只要有恆心,鐵柱磨成針
lf2c 發表於 2011-8-27 20:06:43 | 只看該作者
feihome1 發表於 2011-8-27 19:41
回復 lf2c 的帖子

玩住全原裝setting先加白豬,已經好有樂趣!

係咪架............
Allan007 發表於 2011-8-27 20:13:47 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-27 20:05
銼炭纖?只要有恆心,鐵柱磨成針

參考左"Macro明"師兄既擺法,叫做擺好晒D野啦。個電變D線要反焊都係第一次。依家個車殼冇野頂住啦

Marco明 發表於 2011-8-27 20:18:55 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-27 20:13
參考左"Macro明"師兄既擺法,叫做擺好晒D野啦。個電變D線要反焊都係第一次。依家個車殼冇野頂住 ...

正喎~~~你焊得仲靚過我
小心條有感線喎......比人打橫炒埋黎都幾係野
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-27 20:23:49 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

F1嘅擺位真係咁麻煩?