RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3429|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買咗咯,不過好大問题

jythegreat 發表於 2011-7-31 02:00:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

尋日在廣州買咗HL架Panther,升级版(金属帶,金属波箱,得一架,四仔同tiger I都冇升级版),OK la,幾好玩,外觀真係唔好有太大要求.不過有两個問題真係接受唔到:

1.HL的比例有好大問題,完全唔啱,最明顯係Panther個炮塔細咗,支炮短咗,好怪雞!
2.架野長期偏右,微調調到盡都重有少少問題,行直線要就住就住.

我諗住玩一排後就爆開佢做吓功課先,再入手星星(我諗星星一定會好好多)

(我上傳唔到張相,文件過大:L)
yauky 發表於 2011-7-31 05:04:15 | 只看該作者
引用:2.架野長期偏右,微調調到盡都重有少少問題,行直線要就住就住.
我試過類似情況, 個微調是一個可變電阻, 用油性的電子用途的清潔劑噴吓, 再唔得就拆落來換過隻可變電阻, 不過, 買的時候要跟原來數值外(我巳忘記數值多少K), 要買數值有k歐母B的, 因A的不合用.
evsc 發表於 2011-7-31 12:34:05 | 只看該作者
德軍陣型歡迎你。
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-31 13:11:09 | 只看該作者

雖然師兄講嘅我唔太明白(我資質有限)
等我玩吓學吓做吹research先.

anyway多謝師兄賜教
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-31 13:11:58 | 只看該作者
evsc 發表於 2011-7-31 12:34
德軍陣型歡迎你。

多謝
eleung838 發表於 2011-7-31 16:05:13 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-31 02:00
尋日在廣州買咗HL架Panther,升级版(金属帶,金属波箱,得一架,四仔同tiger I都冇升& ...

Good Luck!
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-31 20:22:59 | 只看該作者
唔洗good luck啦師兄,今日下午走左去山邊放,20分鐘,條覆帶已甩左两次,超30m左右已經接收唔到.返屋企check,個idle wheel鬆晒,左搖又擺. 好咯,買咗24小時唔夠可以爆車咯.
kenl 發表於 2011-7-31 20:31:09 | 只看該作者
Good甩
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-31 20:41:58 | 只看該作者
7舊人仔,我就預咗啦,諗住都係買返嚟爆嘅,但係估唔到參戰唔夠廿四粒鐘就比盟軍打到甩頭甩骨先得
askalaw 發表於 2011-7-31 21:10:04 | 只看該作者
20 分鐘 ... 哈哈哈, 如果太鬆就拆一格履帶啦!
我都拆左一格, 個幾兩個月都未甩過一次, 包括昨日走左成 4 粒鐘都冇事!
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-31 21:17:36 | 只看該作者
我覺得個問題係個idle wheel鬆得好緊要,左搖右擺,差d甩咁濟,所以行起上嚟有"走帶"嘅情況出現,就咁又fix唔到,唯有爆車咯.
kenl 發表於 2011-7-31 21:54:00 | 只看該作者

回復 jythegreat 的帖子

用條長鋼枝 將左右導輪穿埋一齊,包你點跑都唔甩帶
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-31 22:02:19 | 只看該作者
kenl 發表於 2011-7-31 21:54

多謝kenl師兄再次賜教,你真係好好人,無言感激
JINROH 發表於 2011-7-31 22:33:23 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-31 20:22
唔洗good luck啦師兄,今日下午走左去山邊放,20分鐘,條覆帶已甩左两次,超30m左右已經接收唔到.返屋企c ...

根本係一買番來, 親佢仲乾淨既時侯已經要加工...至小條鞋帶都要噴黑佢啦....
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-31 22:38:09 | 只看該作者
JINROH 發表於 2011-7-31 22:33
根本係一買番來, 親佢仲乾淨既時侯已經要加工...至小條鞋帶都要噴黑佢啦....

初心者重學緊嘢,師兄唔好見径
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-31 23:53:43 | 只看該作者
kenl 發表於 2011-7-31 21:54

kenl師兄,劏開咗隻白老鼠嘞,你教果個方法好好,不過對於我嚟講係大工程,要鑽孔,而我爆開晒架嘢都未知點折個idle wheel.而家研究緊

原來HL d 車輪全部冇軸嘅!星星好似有.

Thank You
eleung838 發表於 2011-8-1 00:28:45 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-31 23:53
kenl師兄,劏開咗隻白老鼠嘞,你教果個方法好好,不過對於我嚟講係大工程,要鑽孔 ...

可看看星星參考和設計

Panzer IV
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/56025_56026.pdf

KV1
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/56027kv1.pdf

Super Sherman
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/56031sherman.pdf
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-1 01:06:25 | 只看該作者
eleung838 發表於 2011-8-1 00:28
可看看星星參考和設計

Panzer IV

唔該晒師兄, VERY VERY USEFUL, 但係我揾唔到HL個idle wheel嘅六角匙(?)位,都係折唔到

eleung838師兄,thanks,係我能力問題姐.:L
kenl 發表於 2011-8-1 01:18:26 | 只看該作者
應該係2.5mm六角匙,即是3mm杯頭鏍絲匙
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-1 01:20:42 | 只看該作者
kenl 發表於 2011-8-1 01:18
應該係2.5mm六角匙,即是3mm杯頭鏍絲匙

師兄,我連果粒鏍絲都揾唔到,失敗