RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7491|回復: 69
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F1 圈速

lcman 發表於 2011-7-11 02:10:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
F1 車架不重及可用2cell 鋰電,為什麼一般圈速較12仔及Touring慢?
kevin-ysl 發表於 2011-7-11 02:25:11 | 只看該作者
我認為~~~冇得比較...
雖然同為rc車...但係玩法同要求唔同~~
同一問題就係...點解12仔快過touring咁多呢??
 樓主| lcman 發表於 2011-7-11 06:48:15 | 只看該作者
12仔比Touring輕,12仔比Touring快是可以理解。但F1也一樣輕及可用2Cell電池,所以我不明白。
chui 發表於 2011-7-11 08:44:07 | 只看該作者
長輪距.
jj2006 發表於 2011-7-11 08:54:36 | 只看該作者
驅動模式,縣掛統,唔同車種,理應不能作比較
nel3838 發表於 2011-7-11 09:22:19 | 只看該作者
Since most F1 (Tamiya) has different design to 1/12  .. . . . so instead
good to compare Pan Car(Pro10) and 1/12, so which is faster ??

At JV, perhaps ...  !! 1/12 is faster because
a) 1/12 has almost same power available (similar motor Turns)
b) much lighter
c) similar grip
And, particularly at JV, for 1/12, every corner is big and wide, so most corners 1/12 can go a max speed.   Perhaps ??

But then going straight, max speed, and wide turns,,, all the time....

RC881 發表於 2011-7-11 10:49:38 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2011-7-11 11:44:34 | 只看該作者
lcman 發表於 2011-7-11 06:48
12仔比Touring輕,12仔比Touring快是可以理解。但F1也一樣輕及可用2Cell電池,所以我不明白。

實在真係唔需要去比較!!
快同慢...完全睇你配上乜野動力!
Touring你可以配上3.5T無刷~~
起F1上都可以...
點解我地玩F1一般都比Touring慢!!
係玩法唔同...玩家追求嘅都唔同~~
好似我咁...原先打死都唔會用白豬玩...
之後發現...F1身上可以體現真車嘅感受...
好似流體力學...各種以"原有動力"再加以改良嘅配置!
每一件每一次改善都會令人拍晒手掌!
Touring係快...又多野調較...但比唔到F1果種真正賽車嘅感受!
只可以講....各有各好玩...各有各可以比滿足到唔同要求嘅玩家~~
到今時今日...4WD玩過FF玩過...越野都玩過...
最令我上癮嘅就係直驅2WD F1賽車~~
kevin-ysl 發表於 2011-7-11 11:49:00 | 只看該作者
補充一點...
要比較就要用相同動力~~~
你會用白豬起你架417同F1走轉嗎???
段估...白豬用起417...會比人笑死~~~
nel3838 發表於 2011-7-11 11:51:55 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2011-7-11 11:44
實在真係唔需要去比較!!
快同慢...完全睇你配上乜野動力!
Touring你可以配上3.5T無刷~~

Yes ahh, agree . . . so fun "最令我上癮嘅就係直驅2WD F1賽車~~"

Actually at TC racing, many pro C-Hing F1 can go as fast as touring ahhh, and very good to watch the magic ahhh . ..
manman1999 發表於 2011-7-11 13:07:57 | 只看該作者
F1 依D 2WD係彎慢,不過慳動力,慳維修
casyyeung 發表於 2011-7-11 18:38:07 | 只看該作者
I play T3  before and now play F103, now I 'm loving formula, T3 already 打入冷宮! 因慳維修又靈活,當你界 nut D touring , 又有滿足感!
Simonng 發表於 2011-7-11 21:03:00 | 只看該作者
"當你界 nut D touring " 絕對同意!!! 果一刻都幾High !!1
nel3838 發表於 2011-7-11 21:24:12 | 只看該作者
Simonng 發表於 2011-7-11 21:03
"當你界 nut D touring " 絕對同意!!! 果一刻都幾High !!1

Let's cut together laa, funnnnnnn.
Simonng 發表於 2011-7-11 21:50:15 | 只看該作者
nel3838 發表於 2011-7-11 21:24
Let's cut together laa, funnnnnnn.

之前都同你一齊界過D touring 啦. 我係果架... RedBull..F104
 樓主| lcman 發表於 2011-7-11 21:51:54 | 只看該作者
各ching講到F1咁有趣,我也心思思買部玩。請問普遍用幾turn馬達?我通常在JV玩。
alan0108 發表於 2011-7-11 21:55:56 | 只看該作者
我估系13.5t或架 turbo 掛
kevin-ysl 發表於 2011-7-11 21:56:55 | 只看該作者
lcman 發表於 2011-7-11 21:51
各ching講到F1咁有趣,我也心思思買部玩。請問普遍用幾turn馬達?我通常在JV玩。

你問我嘅話實係"白豬"格~~~
Simonng 發表於 2011-7-11 21:58:42 | 只看該作者
我架F103 就玩....White Pig (因為成班Friends一齊玩同一spec.就可以玩得公平D)
另1架F104就玩17.5T 加Turbo..
manman1999 發表於 2011-7-11 22:06:02 | 只看該作者
之前玩風黑,用新電池跑,我估接近20分鐘... 不過夏天易BBQ

啱啱加入無刷,想慳電;都係入10.5T/15.5T,不過仲未試跑