RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1673|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

舊車, 新手, 報個到先~~

ccc_78 發表於 2011-7-7 10:35:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我叔叔買左多年, 整好, 未玩, 存倉多年, 等我攞佢出黎見下太陽先
新手一名, 請多指教,
係到多謝lowtech兄, 教左我好多嘢

登錄/註冊後可看大圖

未上色, 外觀好多細節都未整

登錄/註冊後可看大圖

已改金屬覆帶,

登錄/註冊後可看大圖

當年只有機變,

登錄/註冊後可看大圖

第一步: 整到佢行左先, 去kws買左個esc, 唔用機變, 單電變推(平d) 不能自轉, 遲下再升級, 行左先heehehe

登錄/註冊後可看大圖

駁好晒線, 行得, d線再整理一下先.....有d亂:p

登錄/註冊後可看大圖

等上色, 未噴過坦克, 有無師兄有相參考下

登錄/註冊後可看大圖

pangpang_man 發表於 2011-7-7 11:37:15 | 只看該作者

回復 ccc_78 的帖子

登錄/註冊後可看大圖

an example:
not sure if you see the paints' # or not, but it would be
Mr. color 62, 39, 136
 樓主| ccc_78 發表於 2011-7-7 11:41:15 | 只看該作者
pangpang_man 發表於 2011-7-7 11:37

thx 師兄
yauky 發表於 2011-7-7 11:53:19 | 只看該作者
好嘢.....
lowtech 發表於 2011-7-7 12:37:14 | 只看該作者

師兄言重了。有名你叫...Lowtech嘛!我都係新手一名,怎談得上教你呢!一起研究吓啫.
話實你部象仔真係睇到我流曬口水.
你現在用一個ESC推兩個540,只能行到直線.下一步可以試用兩個機變,用左右轉向servo來連動控制左右摩打的相對速度,你架車就可以完成前後左右等動作.
 樓主| ccc_78 發表於 2011-7-7 12:53:52 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-7 12:37

師兄言重了。有名你叫...Lowtech嘛!我都係新手一名,怎談得上教你呢!一起研究吓 ...

其實係可以轉到彎, 只不過轉彎時另一面摩打會停, 所以不能做自轉動作, 因我依家用2ch槍控去試, 不過我下一步都會再改埋佢, 要等支棍控到左手先, 依家粗粗地行下先

紅色果位就用黎轉彎用.....heehehhee

登錄/註冊後可看大圖
lowtech 發表於 2011-7-7 13:14:13 | 只看該作者
如果你將紅色部份改用兩個舊式機變,將ESC輸出摩打兩條線接上兩個機變再到兩個540.用此消彼長的原理就可以做到比例轉向.不過機變是用舊式有一圈圈電阻線果種.
askalaw 發表於 2011-7-7 16:13:01 | 只看該作者
幾多年前既產物? 木製???
brahms 發表於 2011-7-7 16:16:46 | 只看該作者
衰公部野好正.....比我就試下 2電變, 一左一右, 點行點轉都得 (要改控碌杆....)
lowtech 發表於 2011-7-7 20:59:01 | 只看該作者
Brahms CHing 講得對,找套舊棍控加兩個電變就搞掂,唔洗咁煩。78 CHing 如果冇棍控找我我送一套比你。
 樓主| ccc_78 發表於 2011-7-8 11:08:11 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-7 20:59
Brahms CHing 講得對,找套舊棍控加兩個電變就搞掂,唔洗咁煩。78 CHing 如果冇棍控找我我送一套比你。

THX
我玩開車, 得支3pks, 無棍控, 睇過d大陸控, 幾舊水, 有無師兄用過, 得唔得呢??
lowtech 發表於 2011-7-8 11:56:04 | 只看該作者

唔好花錢買啦,我比支你玩啦.新的大陸控唔知可唔可以折到支棍來轉90度架.
 樓主| ccc_78 發表於 2011-7-8 13:18:43 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-8 11:56

唔好花錢買啦,我比支你玩啦.新的大陸控唔知可唔可以折到支棍來轉90度架.

yeah~~多謝你
等我改返兩隻101落去先, 搵日同你出黎研究埋部tiger1
不過唔係好明點解要90度
lowtech 發表於 2011-7-8 13:32:10 | 只看該作者

將右邊轉向棍拆了四粒鏍絲轉90度,左右兩枝棍各控一個摩打,就可以做到前後左右等動作.
幾時出來早D通知,明天找套控比你.
 樓主| ccc_78 發表於 2011-7-8 15:52:10 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-8 13:32

將右邊轉向棍拆了四粒鏍絲轉90度,左右兩枝棍各控一個摩打,就可以做到前後左右等動作.
...

oic
明白晒
speedstar 發表於 2011-7-9 12:18:04 | 只看該作者
ccc_78 發表於 2011-7-7 10:35
我叔叔買左多年, 整好, 未玩, 存倉多年, 等我攞佢出黎見下太陽先
新手一名, 請多指教,
係到多謝 ...

你部野, 全新的話, 值幾皮的....2手也頗值錢
yauky 發表於 2011-7-9 15:46:08 | 只看該作者
履帶和路輪巳夠正......
 樓主| ccc_78 發表於 2011-7-11 09:21:28 | 只看該作者
speedstar 發表於 2011-7-9 12:18
你部野, 全新的話, 值幾皮的....2手也頗值錢

真的嗎?? 新手唔多清楚
可惜到我手上已經90%完成, 只欠電子嘢就可以行走, 同外皮細節未完成~~!!
依家想整返佢行行, 試下玩坦克既樂趣
yauky 發表於 2011-7-11 09:52:54 | 只看該作者
你留意履帶和負重輪的細節是十分精緻:victory:
brahms 發表於 2011-7-12 00:22:14 | 只看該作者
好貴呀....點落街玩