RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6127|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自製1/35遙控坦克

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

早前有Brother介紹一個台灣坦克網頁,一解小弟多年想自製遙控坦克的夢想。
經過個多月的努力,已完成了90%,只差細節及噴油~~

大大小小的設計、修改有百多項,其中逐粒貼可動的膠粒履帶, 差點想放棄~~
Leopard的炮塔很大,巧妙地剛好容納1/24雙星蚊車的電.....
lowtech 發表於 2011-7-6 22:12:51 | 只看該作者
師兄,請教點樣控制左右?是否用舊裝棍仔控左右兩枝棍控制兩個摩打?條帶是買回來還是可以DIY?謝謝師兄指點!
 樓主| 中國人上太空 發表於 2011-7-6 22:35:19 | 只看該作者

其實只係用左兩隻Servo控左右, 一個兩channel棍控拆開佢, 將轉左右的控製同樣改為前後(即係轉90度)....條原裝帶太軟, 我去淘寶買了一盒Bronco出的膠粒履帶, 一粒一粒用膠水痴埋一齊...
lowtech 發表於 2011-7-6 22:47:45 | 只看該作者
回復 中國人上太空 的帖子

那麼兩隻可調電阻是否用來平衡兩隻摩打嘅速度?是否直接串上去?謝謝!
lowtech 發表於 2011-7-6 22:50:56 | 只看該作者

路輪又怎樣改裝的呢?真的好有心思!
 樓主| 中國人上太空 發表於 2011-7-6 22:59:59 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-6 22:50

路輪又怎樣改裝的呢?真的好有心思!

係, 自己改好有意思, 滿足感好大...我改的只是小兒科, 詳細可看看這網,有您需要的:
http://tank.model.club.tw/
lowtech 發表於 2011-7-6 23:06:18 | 只看該作者
條link講得好清楚,謝謝師兄資料!
 樓主| 中國人上太空 發表於 2011-7-6 23:15:58 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-6 23:06
條link講得好清楚,謝謝師兄資料!

係, 我都係跟佢改, 您都試下啦
lowtech 發表於 2011-7-6 23:37:02 | 只看該作者
我都有架1:25改良中,動力部份已弄好,尚欠電子部份,整僅個坦克esc,希望整到個比例轉向。不過尚未成功。
 樓主| 中國人上太空 發表於 2011-7-7 00:01:03 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-6 23:37
我都有架1:25改良中,動力部份已弄好,尚欠電子部份,整僅個坦克esc,希望整到個比例轉向。不過尚未成功。

其實我都唔係好知坦克esc係點運作.....其實算唔算係兩個獨立esc各推一個摩打?
lowtech 發表於 2011-7-7 00:36:23 | 只看該作者
其實不是很複雜,ch1波棍推前時ESC會將兩個摩打向前轉,反之向後。ch2推左時一個摩打正轉,另一個反轉。但當ch1推前而ch2推左時,則一個摩打停下,一個摩打前轉。從以上同一原理做到前後左右及原地自轉等功能。
如果單是單速的前後左右要DIY一個ESC不是很困難,但如果要有角度的比例轉向就搞咗我成個月都未搞掂!希望最終可以成功吧!
其實$360就可以直接買到一個坦克ESC,或許這就是DIY的樂趣吧!good night!
地球人 發表於 2011-7-10 14:10:22 | 只看該作者
小弟是新手,也想自制坦克想問大約幾錢,和要買什麼電子零件?
還有要怎樣選履帶?
謝謝
 樓主| 中國人上太空 發表於 2011-7-10 14:36:44 | 只看該作者
地球人 發表於 2011-7-10 14:10
小弟是新手,也想自制坦克想問大約幾錢,和要買什麼電子零件?
還有要怎樣選履帶?
謝謝

您睇呢個網: http://tank.model.club.tw/
豐儉由人, 我就買車+齒輪組+噴油用左$250, 買彈簧線用左$30, 履帶連寄約$80。其他遙控、servo同電係舊野黎。
履帶方面, 當然買雙星車配原裝的膠履帶已經好好, 雙星條履帶夠耐用, 就算雙星車配其他牌子的可動膠履帶亦相容度高(因為d可動膠履帶多數係以雙星為藍本做)。而Hobbyboss本身條帶好軟、一玩即斷, 而闊度本身同個驅動輪有誤差,  所以我局住要配可動膠履帶, 仲要將個驅動輪都要自己做闊1.5mm, 多左好多功夫....唯一可取係hobbyboss價錢平。

以上是我上過好多個相關網頁再加自製後的意見, thanks!
地球人 發表於 2011-7-10 18:23:05 | 只看該作者
請問師兄怎樣固定路輪?
地球人 發表於 2011-7-10 18:35:34 | 只看該作者
還有彈簧線在那兒買,謝謝
 樓主| 中國人上太空 發表於 2011-7-10 22:42:06 | 只看該作者
地球人 發表於 2011-7-10 18:23
請問師兄怎樣固定路輪?

固定路輪有好多方法, 我做呢架車時就考慮左幾個方法, 我最後用左一個平價方法,就係買了d3x40mm的鏍絲, 收住內則路輪, 內則路輪就加一粒遙控車用的1x牙摩打齒, 再用機米收實, 咁您就已經可以固定到個內則路輪, 再用膠水貼上外則路輪便ok.
 樓主| 中國人上太空 發表於 2011-7-10 22:45:43 | 只看該作者
地球人 發表於 2011-7-10 18:35
還有彈簧線在那兒買,謝謝

我之前都問過師兄, 我就在旺角新填地街同廣東道, 山東街果頭一帶買, 找d彈簧專門店, 都有好多間...
eric13 發表於 2011-7-12 12:54:16 | 只看該作者
小弟是新手,想問電子零件買那兒買
 樓主| 中國人上太空 發表於 2011-7-12 13:38:52 | 只看該作者
eric13 發表於 2011-7-12 12:54
小弟是新手,想問電子零件買那兒買

改坦克我都係新手...不過改電子野就要有d焊接技術, 呢方面我就係較有經驗。
電子野方面,我只係打散舊兩隻servo加一隻am舊接收, servo各改用一粒可調電阻取代原先的電阻, 另外servo摩打要打散, 將d漆皮線哂出黎,再打散F130摩打及把其漆皮線拿出, 並重纏servo摩打的漆皮線在F130摩打芯上....如果唔係直接用推F130個servo ic會好易燒的。

其實改裝一d都唔複雜, 只係過程一定要細心, 例如 servo摩打d漆皮線好幼, 重纏時要小心, 如果唔係好易整斷,基本重纏一隻用10-15分鐘完成。
pors 發表於 2011-7-12 16:53:45 | 只看該作者

good pics