RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6007|回復: 62
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ABOUT SUPER SCHOTTKI DIODE....

AMAT 發表於 2006-9-11 11:20:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知大家有冇買宜家新出果O的SUPER SCHOTTKI DIODE......
其實我就係想問下....宜家果O的新出有PCB O既SCHOTTKI DIODE,係行並聯定串聯呢?

我睇過MUCH MORE網,佢就有分24A,30A,33A,55A,我都同O的同事係到研究緊.....佢都唔記得係並聯定串聯嚟加大個A數......另外仲有PCB版O既SUPER SCHOTTKI DIODE,係12A.....都係唔知佢並定係串.....

講真就想試下整.....所以問下大家有冇人識.....要做應該就唔貴,不過人地出面果O的就話係MATCH過......
我地都睇緊O的電子CATALOGUE睇下有冇合適東東.....
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 11:33:18 | 只看該作者
MUCH MORE例子,33A

登錄/註冊後可看大圖

PCB版12A

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 11:39:36 | 只看該作者
MUCH MORE 55A.....

登錄/註冊後可看大圖

嗯...研究中.....好想試下自己搞.....

因為我公司好多呢O的O野....
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 11:42:35 | 只看該作者
終於都問到有一個人識.....果個就係我三老闆....哈!
佢話係並聯.......

嗯....下星期返香港時去賽格買O的高科技電子零件試下先!嘿嘿!
courel500 發表於 2006-9-11 11:49:29 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-9-11 11:42 發表
終於都問到有一個人識.....果個就係我三老闆....哈!
佢話係並聯.......

嗯....下星期返香港時去賽格買O的高科技電子零件試下先!嘿嘿!

高科技零件一轉手賺幾百萬喎 !
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 11:52:09 | 只看該作者
CHECK書仔就有呢三隻SCHOTTKI應該O岩用.....睇MUCHMORE果到果O的都係呢個MODEL林巴嚟...

80SQ035
80SQ040
80SQ045

三隻都係8A,但就VRRM就分別係35V,40V同45V......最大可能性係80SQ035,最高溫度係119度.....
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 11:53:47 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-9-11 11:49 發表

高科技零件一轉手賺幾百萬喎 !

咁梗係!哈!

擒日係街睇過....成180蚊一粒裝好貴呀!哈!

如果做得平,我又可以成功地MATCH到,到時睇下價錢我咪大量生產出嚟賣俾工房友囉~!嘿嘿!
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 11:59:14 | 只看該作者
仲有邊間廠都有出呀?等我又去果O的SITE到睇下研究下佢地果O的又係乜SCHOTTKI DIODE嗎!~^_^
courel500 發表於 2006-9-11 12:01:36 | 只看該作者
KO & Novak 都好似有 !
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:09:33 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-9-11 12:01 發表
KO & Novak 都好似有 !

KO果個SUPER SCHOTTKI DIODE封實晒睇唔到.

我宜家想睇下O的SURFACE MOUNT O既VERSION.....
MUCHMORE果隻我睇到係SR系列,但我就仲未搵到......但O的SURFACE MOUNT比較低A數小小....
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:15:11 | 只看該作者
CHECK過MUCH MORE果隻SURFACE MOUNT SUPER SCHOTTKI....一粒就講緊係....

SR34就3A,SR540就5A.......SURFACE MOUNT快,但係就A數較低.....
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:16:37 | 只看該作者
呢粒應該都OK....

SR820-840  8.0A20V-40V
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:21:30 | 只看該作者
NOVAK呢粒堅.....一粒就36A.....

登錄/註冊後可看大圖

http://www.shopatron.com/product/product_id=NOV5636/135.0

八十幾九十蚊港紙一粒....
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:22:40 | 只看該作者
睇返應該唔會試SURFACE MOUNT果O的....自己焊唔到電路....普通果O的先搞到....

有O的白痴,係到不斷自說自話....都冇人答冇人理我!哈哈!
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:24:21 | 只看該作者
不過有O的唔明點解MUCH MORE果個用80SQ035果個.....三粒可以33A....嗯.....
會唔會係佢另外果邊有用SURFACE MOUNT東東.....唔係的話三粒應該得24A......
pat1111 發表於 2006-9-11 12:24:45 | 只看該作者
AMAT 兄:
我有呢個 Novak 用在 GT-7 度.36A
http://www.shopatron.com/product ... /135.0.56.177.0.0.0
如有興題今晚可以比張相你睇入面D Part no ?

但我試過比佢燒左一粒Motor DIODE.之後都唔錦左用
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:26:15 | 只看該作者
原帖由 pat1111 於 2006-9-11 12:24 發表
AMAT 兄:
我有呢個 Novak 用在 GT-7 度.36A
http://www.shopatron.com/product ... /135.0.56.177.0.0.0
如有興題今晚可以比張相你睇入面D Part no ?

但我試過比佢燒左一粒Motor ...

哈哈!好呀,你剪開個熱縮通俾我睇下佢個MODEL林巴名啦~!哈哈!
pat1111 發表於 2006-9-11 12:27:40 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-9-11 12:22 發表
睇返應該唔會試SURFACE MOUNT果O的....自己焊唔到電路....普通果O的先搞到....

有O的白痴,係到不斷自說自話....都冇人答冇人理我!哈哈!

我寫字太慢
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:29:04 | 只看該作者
理論上,並四粒80SQ035應該就夠用......都有成32A,23T應該都已經冇問題.....
用到7T或8T就可能要再睇下搵O的勁O野先掂.....
 樓主| AMAT 發表於 2006-9-11 12:30:31 | 只看該作者
THINK.....三粒並FOR 23T MAX
四粒並就FOR 13T MAX......

應該都OK.....試行試行!~^_^