RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1910|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

分享小弟的 HL StuG III

askalaw 發表於 2011-6-17 19:15:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟的第二架 HL 1/16, 經我實地硬操之後的照片!
另外我想上 CAMO, 有冇師兄可以教下小弟, 因為我未噴過..

eric13 發表於 2011-6-17 19:24:01 | 只看該作者
睇唔到相!!
nelmou 發表於 2011-6-17 20:48:48 | 只看該作者
要註册先至看到相?!
yauky 發表於 2011-6-17 21:20:02 | 只看該作者
可惜!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 樓主| askalaw 發表於 2011-6-17 22:25:53 | 只看該作者
我都唔知點解.. 我係 RC daily 果邊一樣咁 POST 就冇問題喎 ...
哩到好似可以 SET 相冊, 我試下先..
 樓主| askalaw 發表於 2011-6-17 22:29:44 | 只看該作者
唔係喎, 原來 refesh 幾次先得....
Ivan_Yuen 發表於 2011-6-18 22:12:34 | 只看該作者
三/四仔小提示:

1.每粒金屬起動輪由2部份組成,一定要用EPOXY粘實先好出車.
2.所有鏍絲一定要落鏍絲膠.
3.野外操車,尢其係第一次,一定要帶士啤鏍絲,介子,AA膠同履帶拆卸工具.
4.野外長距離操車(2km以上),尢其係第一次,履帶會被拉鬆而甩鍊.孖星/方舟車可以調節IDLER鬆緊黎解決.但恆龍車就需要即場拆履帶一至兩格.
5.恆龍車用8000mah鋰電可以行至少二-三小時.

以上均經實戰證明
Ivan_Yuen 發表於 2011-6-18 22:16:10 | 只看該作者
塗裝方面可參考下列網頁中"STUG 3"作例.

http://www.missing-lynx.com/gallery/gallery_german.htm

建議參考eleung兄既方法先用沙漠黃打底......
nelmou 發表於 2011-6-19 08:23:16 | 只看該作者
Ivan兄提供的連结,很有塗裝参孝價值
 樓主| askalaw 發表於 2011-6-28 10:00:38 | 只看該作者
 樓主| askalaw 發表於 2011-6-28 10:04:43 | 只看該作者
Ivan_Yuen 發表於 2011-6-18 22:16
塗裝方面可參考下列網頁中"STUG 3"作例.

http://www.missing-lynx.com/gallery/gallery_german.htm

多謝師兄指點, 我預算會做下面圖那種, 比較配合香港多草既環境.

登錄/註冊後可看大圖
yauky 發表於 2011-6-28 23:36:32 | 只看該作者
好正, 也多謝樓主給與的試車溫馨提示............多謝
Ivan_Yuen 發表於 2011-6-29 09:58:51 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-6-28 10:04
多謝師兄指點, 我預算會做下面圖那種, 比較配合香港多草既環境.

唔錯!不過會唔會買埋圖中果隻闊身東線履帶?(講笑)
 樓主| askalaw 發表於 2011-6-29 10:27:04 | 只看該作者
Ivan_Yuen 發表於 2011-6-29 09:58
唔錯!不過會唔會買埋圖中果隻闊身東線履帶?(講笑)

係唔係即係雪地履帶? 唔係講笑.. 我勁想買,  不過要 300 人仔! 考慮中.
不過都正如師兄所講, 依家已經勁易甩履帶.. 我已經買左套金屬 IDLER 調節器,
不過未動手改.
Ivan_Yuen 發表於 2011-6-30 00:02:42 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-6-29 10:27
係唔係即係雪地履帶? 唔係講笑.. 我勁想買,  不過要 300 人仔! 考慮中.
不過都正如師兄所講, 依家已經勁 ...

小心三仔個IDLER一定要諗計固定,否則行車時會鬆脫.
有IDLER 調節器會好好多.

雪地履帶 = 東線履帶幾襯三突,你問我我梗叫你"GO AHEAD"喇
 樓主| askalaw 發表於 2011-6-30 09:10:45 | 只看該作者
Ivan_Yuen 發表於 2011-6-30 00:02
小心三仔個IDLER一定要諗計固定,否則行車時會鬆脫.
有IDLER 調節器會好好多.

就好似片中的 HL Stug III, 正!
http://youtu.be/u6OdS6Hzfi0

另外套個 IDLER 我打算拎返廠搵同事幫我攻牙..
再加多片 05/06 不銹鋼片夾中間, 估計應該夠力.