RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2870|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解我部M03識玩花式?

cocabb 發表於 2011-6-13 10:17:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各Ching, 請指教下點解部車入湾時常反車? Setting 要做D乜先可以唔玩轉身360?
MotorsportM5 發表於 2011-6-13 12:55:38 | 只看該作者

換 M05 Body Kit la........$2xx up
 樓主| cocabb 發表於 2011-6-13 13:13:30 | 只看該作者
回復 MotorsportM5 的帖子

可唔可以詳細少少? 因新手, 唔知要換D乜同約幾錢?
MotorsportM5 發表於 2011-6-13 13:21:52 | 只看該作者

you buy 1set M05  Body Kit  (其他Parts M03共用)
(A) Parts 51389 x1 $8x
(B) Parts 51390 x1 $5x~6x
(C) Parts 51391 x1 $5x~6x
(D) Parts 51392 x1 $5x~6x
kevin-ysl 發表於 2011-6-13 13:39:05 | 只看該作者
雖然套Body Kit 我都要換,但係起一個唔知究竟嘅朋友身上,是否先提出調較方案先會比較好呢?
Allan007 發表於 2011-6-13 13:40:47 | 只看該作者

即係話買少少M05 Parts,將部M03改做M05,就冇咁易反啦。
tarotrex 發表於 2011-6-13 14:08:30 | 只看該作者
最簡單因為車身過高,想辦法將底架離地距離降低便成!一般5-7mm便可以!但可能底部全部花哂!視乎你玩什麼地面
z0michael0z 發表於 2011-6-13 16:46:55 | 只看該作者
呢個係M03正常現象,入彎過快就會係咁,比D心機唔好咁急練習多D,就無咁易360!
zivtong 發表於 2011-6-13 20:01:40 | 只看該作者
其實 m05都唔係好好多
始終設計點都會輸比一塊底板過既設計
low得低,行程少
lor得高,又反車
不過既然有得upgrade未upgrade下做m05 lor
點都好少少
hei_choro 發表於 2011-6-13 21:23:39 | 只看該作者
我部m03好少反車~
將電子野塞入中間就ok
Tam 發表於 2011-6-13 21:58:38 | 只看該作者
cocabb 發表於 2011-6-13 10:17
各Ching, 請指教下點解部車入湾時常反車? Setting 要做D乜先可以唔玩轉身360?

我剛剛買部m05時. 在jv玩.反車反到. 我不停改setting.最後找到幾個重點. 現在在jv玩60a 5.5t.都好少反.

1. 用叉速油.叉速不可以鬆. 我用300000度油. 加介子弄叉速齒沒有空位
2. 調rolling center 高d. 頭camber link用高孔(車架那邊). 尾hub用lower孔. 這rolling center 只在m05和金屬尾hub才可以調.
3. 在轉彎時頭輪不可以離地.頭輪離地會加劇轉向然後反車. 車頭彈工要軟過尾彈工. 我用頭紅色尾黃色. 如果是m03, rolling center是不能調. 彈工要硬dd. 可能頭黃尾藍.要試試
4. 頭toe out大 d. 我set 2度.
5. 頭輪用硬呔硬呔insert,尾輪用軟呔軟呔insert. 我頭用ri高溫呔ri硬呔insert. 尾用cross中呔+原裝海帛呔insert
6. 用底重心車殼. 不過玩m車要玩d特別d的車殼, 如果唔係,不如玩1:10touring.所以我都沒有用底重心車殼. 我現在用vitz殼
Tam 發表於 2011-6-13 22:06:56 | 只看該作者
MotorsportM5 發表於 2011-6-13 13:21
you buy 1set M05  Body Kit  (其他Parts M03共用)
(A) Parts 51389 x1 $8x
(B) Parts 51390 x1 $5x~6x

如果改m05. 不如改m06. 我剛買料. 不用200元. m06可以用方電.而且後駒調車比較易. 在jv這高咬地性場地. m06應該快過m05
毒魚 發表於 2011-6-13 23:49:53 | 只看該作者
m-03咩...車尾要加重才可以高速行駛啦...我之前果架沒加便給我一轉彎便反車= =
 樓主| cocabb 發表於 2011-6-14 07:54:02 | 只看該作者

多謝咁多位Ching, 邊度可以一站式買哂咁多件Parts? KWS? Any particular shop name?
 樓主| cocabb 發表於 2011-6-14 07:59:50 | 只看該作者
Tam 發表於 2011-6-13 22:06
如果改m05. 不如改m06. 我剛買料. 不用200元. m06可以用方電.而且後駒調車比較易. 在jv這高咬地性場地. m ...

Ching - 可唔可以比個M06 改裝方案研究下呢? 邊度買到? KWS?
Tam 發表於 2011-6-14 20:21:22 | 只看該作者
cocabb 發表於 2011-6-14 07:54

多謝咁多位Ching, 邊度可以一站式買哂咁多件Parts? KWS? Any particular shop n ...

rcmart.com
Tam 發表於 2011-6-14 20:22:18 | 只看該作者
cocabb 發表於 2011-6-14 07:59
Ching - 可唔可以比個M06 改裝方案研究下呢? 邊度買到? KWS?

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1
zivtong 發表於 2011-6-18 00:49:00 | 只看該作者
Tam 發表於 2011-6-13 21:58
我剛剛買部m05時. 在jv玩.反車反到. 我不停改setting.最後找到幾個重點. 現在在jv玩60a 5.5t.都 ...

我唔知點解成日打轉又甩尾
頭尾車軚同40度 或36度 或頭40尾36 都試過唔work
油壓油用50度 試過 亦試過40度
3孔同兩孔亦試過

想問下ching你5.5T 既setup係幾多度油壓油?3孔定兩孔?
同埋你尾hub係未用原裝1.5度toe in?
Tam 發表於 2011-6-18 09:27:56 | 只看該作者
zivtong 發表於 2011-6-18 00:49
我唔知點解成日打轉又甩尾
頭尾車軚同40度 或36度 或頭40尾36 都試過唔work
油壓油用50度 試過 亦 ...

車輪是sweep40/36嗎?前輪要用硬呔insert. sweep原裝都ok.
輪油壓用25度油.兩孔. 我試過40度兩孔.前油壓太硬.在一入彎會"第"頭輪反車.
尾hub1.5度toe in
車殼是用什麼? 我過fiat 500. 車身較高.易d反車