RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3991|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

VM2 皮帶輪和金屬摩打座勁磨損

cyberkohk 發表於 2011-6-11 14:58:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
VM2 皮帶輪和金屬摩打座勁磨損 , 玩了兩排電摩打座上四粒細縲絲都鬆開每次玩完都已經收緊但都照鬆開 , 還有大減齒收緊縲絲後會凸出半MM令皮帶輪中間有一條空位是否正常 , 有無CHING指教
 樓主| cyberkohk 發表於 2011-6-11 17:02:26 | 只看該作者
CHECK CHECK 吓成架車都有大部份都報銷 , 唔知修唔修理好計過大約要$500到 . 不如買過部算 .
又或者轉玩M06 . 唔知M06比起VM2好唔好玩 .
lingryan 發表於 2011-6-11 17:55:48 | 只看該作者

正常VM2 金屬皮帶輪係唔會生磨摩打座, 你check下有沒有砌錯
摩打座正常縲絲係唔會鬆, 你check下有沒有滑牙
我的大減齒收緊後縲絲不會凸出半MM(我是用塑膠), 你check下有沒有用錯長縲絲
部VM2邊度壞? 換個轉向杯都係幾十蚊, 玩得racing car係預左貴,
4WD VM2都玩唔掂你點玩後驅M06?
吃喝玩樂 發表於 2011-6-11 19:01:52 | 只看該作者
小弟想當日都有部VM2,現在都無玩賣左比朋友做PARTS車............
近排走左去買架M05玩
lingryan 發表於 2011-6-12 01:26:27 | 只看該作者
-_- 我冇串的意思...4WD 係較易操控, 後驅M06同四驅係兩個世界...

VM2是一部好車來~ 如果set得好
部車絕對頂到60A 5.5T motor, 除非大撞(廢話), 每次大撞都要換零件(廢話), 唔想報銷唯有練習多D唔好大撞(廢話)...

我初初玩VM2係用白豬, 在球場好好走, 好易操控
之後轉用黑豬, 在球場好好走, 好易操控 too
之後轉用35A 4200kv motor, 在JV A場撞到PK...
操熟VM2 35A 4200kv後, 轉用60A 5.5T後, 在JV A場一樣撞到PK...
操熟VM2 60A 5.5T後, 試轉用100A 4.5T, now 在JV A場一樣撞到PK...
 樓主| cyberkohk 發表於 2011-6-12 10:42:18 | 只看該作者
其實我有一部M05開頭玩落覺得好過癮 , 所以UPGRADE買部VM2點知原來落快摩打部車雙對M05比較難控制 , 而且有好多奇怪問題出現對於禮拜車手真是捉蟲 , 反而M05無咩問題玩完掃一掃下次又可以玩過好方便 , 因近期多人玩M06所以想買架玩吓 比D意見
唔知有無人對我VM2有興趣平售(改金屬轉向\SERVO座\平衡桿)
吃喝玩樂 發表於 2011-6-12 10:49:54 | 只看該作者
玩玩下,玩返轉頭.............
可能係簡單就是美
lingryan 發表於 2011-6-12 11:29:55 | 只看該作者

"部VM2點知原來落快摩打部車雙對M05比較難控制"

部VM2用60A 5.5T motor 在JV已經叫慢-_-... 個個c hing都用120A火箭
如果部VM2 set好左的話係唔難控制, 係睇自己隻手指, 我一樣係sunday driver, 我第一部車係TA-02, 第二部車係VM2, 真係好很難適應, 慢慢玩上去, 轉setting, 慢慢轉用更快摩打, 這是樂趣
 樓主| cyberkohk 發表於 2011-6-12 11:47:14 | 只看該作者
120A 即是幾多T摩打
lingryan 發表於 2011-6-12 13:17:10 | 只看該作者
cyberkohk 發表於 2011-6-12 11:47
120A 即是幾多T摩打

快到隻眼睇唔到自己架車 (對sunday driver泥講)
 樓主| cyberkohk 發表於 2011-6-12 13:26:20 | 只看該作者
我玩60A 8.5T 都好快 M車在細場好玩D
z0michael0z 發表於 2011-6-12 19:34:29 | 只看該作者
回復 cyberkohk 的帖子

當零件車,平平o地都有興趣.
chub 發表於 2011-6-12 19:35:45 | 只看該作者
回復 lingryan 的帖子

係呀我同你一樣 60A 5.5T 齒比係48p  22/76 都係好慢.但相信經己到極限,
samuel20461 發表於 2011-6-12 21:09:31 | 只看該作者
回復 chub 的帖子

Ching,在JV跑,容易 cup車嗎?
chub 發表於 2011-6-12 21:29:36 | 只看該作者
samuel20461 發表於 2011-6-12 21:09
回復 chub 的帖子

Ching,在JV跑,容易 cup車嗎?

唔易,我玩左四排5500ma電,cup左兩次,兩次都係大灣出直路時早左full油
lingryan 發表於 2011-6-12 21:42:46 | 只看該作者
chub 發表於 2011-6-12 19:35
回復 lingryan 的帖子

係呀我同你一樣 60A 5.5T 齒比係48p  22/76 都係好慢.但相信經己到極限,

"齒比係48p  22/76 " sorry 唔係好明...

48p 22 <-- 係大減齒? right?
76 <-- 係摩打齒?
這個配搭可用落100A 4.5T 嗎?
PS : 因為我堅持用mini cooper 殼, cup 到{banned}
chub 發表於 2011-6-12 21:59:42 | 只看該作者
lingryan 發表於 2011-6-12 21:42
"齒比係48p  22/76 " sorry 唔係好明...

48p 22

22係麼打齒76係大減齒 而齒輪有分48 及64 48係粗牙 64係幼牙
粗牙幼牙既分別係 粗牙會耐用D冇咁易掃,同冇咁嘈,但加速反應不及幼牙快及敏感,
如有錯請其它師兄更正!
lingryan 發表於 2011-6-13 00:33:26 | 只看該作者
oic!!!
sohojelly 發表於 2011-7-1 00:59:46 | 只看該作者
jack_so 發表於 2011-7-4 18:26:19 | 只看該作者