RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3663|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

善意討論jv 文化,m車,新手心聲

zivtong 發表於 2011-5-29 13:40:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 212&fromuid=169

比人搬左去冇人睇既地方

唔知有冇同感,but真係唔多like 火箭,尤其火箭得來既shot車低手

OzAndy 發表於 2011-5-29 16:18:11 | 只看該作者
回復 zivtong 的帖子

"m車已成group
ff車都成group
只要工房有o的威望既師兄出來form group
其實依家都形左初形
我相信係work既
問題係大家要努力
並非你所講既私有化
依d叫管理!"

I agree with your point.
(also has the pro-ten or 1/12 pan group)
and these groups play after work, and it affects only 3~4 hours a day.
If there is a "culture", more cars will join their respective groups. And I think it will be much more fun.
harobt 發表於 2011-5-29 17:59:07 | 只看該作者
回復 OzAndy 的帖子

我也同意你的觀點,希望有這一種“文化”,更多的汽車將參加各自小組。而我認為這將是更有趣。
Allan007 發表於 2011-5-29 18:42:42 | 只看該作者

我呢排都由玩火箭(4.5R)轉左玩M車(13.5R),感覺好輕鬆。
如果M車師兄約向星期五玩,表示佢地都唔想向一至四阻住其他快車,大家係唔係都應該尊重下佢地呢?
kevin-ysl 發表於 2011-5-29 22:46:33 | 只看該作者
呢種文化源自一路以來玩車落場都係要比錢!!
但係出現一個免費場地時...
該文化就唔適用啦~~~
使用者唔會因為要比錢而吓吓駁盡!!
多左好多真係去玩嘅人...
而人種之多...係D高手冇想過嘅~~
我地呢D平凡人...會接受有人控路障~~
但係高手們就唔多會接受!!
呢個會係時間問題~~~慢慢佢地會明白習慣免費場地風格!
實在高手們都因為太多人種嘅原因..
多數去番D收費場玩多~~
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 22:52:25 | 只看該作者
如果明白...就好了...但一提起類似問題,往往總有一班人起晒鋼..唔願意討論或唔願意雙就
z96282424 發表於 2011-5-29 23:11:38 | 只看該作者
好簡單... 你叫班行慣順時針既 錢多低手火箭人 一齊改玩反時針JV, 佢地一樣BAN你...

有一次我有個朋友用3RACING既F1-09, 因為頭尾翼都係波鞋質地軟膠, 有日星期日同佢去玩F1, D火箭照射無誤, 不過死既係佢地, 因為F1低重心, 點知射完人炒爛自己架XRAY竟然係度出口術鬧人慢....
我都試過玩F1 CUT電, 溜左架車去綠地等執, 都仲有D低手火箭照射死車, 成個尾波箱咁就斷開兩節, 前後腳去執車, 佢一句SORRY都冇仲話架車唔起眼邊度見到咁WO...
其實意外一定有, 最慘就係班低手火箭大把錢, 一個人又XRAY又TOP又TC6, 炒爛當後備, 我地去JV係玩車佢地去JV係減壓.....唉.,.....
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 23:21:12 | 只看該作者

究竟jv存在了幾多“錢多低手火箭人“
依個term好正
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 23:22:32 | 只看該作者
其實有時玩下反時針係好架wor
只係好難先有依個機會
euro614 發表於 2011-5-30 12:22:07 | 只看該作者
你地玩M車的都有個Group玩下,人多車多,難為我厘d 新手得架TT-01,都唔知點算...
所以有時黑心d,想多d落雨,去JV玩slash ,一個包場..
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-30 12:47:00 | 只看該作者
euro614 發表於 2011-5-30 12:22
你地玩M車的都有個Group玩下,人多車多,難為我厘d 新手得架TT-01,都唔知點算...
所以有時黑心d,想多 ...

唔介意未JOIN埋玩LOR

cyberkohk 發表於 2011-5-30 13:35:15 | 只看該作者
我知你講邊班人 , 我上星期玩F1都比人連續射幾次出咗聲反肚都照射 , 我大大聲爆班友仔 , 全場馬上靜止全部車入PIT 等我救完車再出車 . 有道理唔駛怕班友仔有時有心同無心射車一睇就知 , 公共地方大家玩得開心大家禮讓一些 . 大家都唔想撞壞部車OP又貴又未必有貨 , 平車又好貴車都好都係自己心頭好大家都花了好多心機砌成自己撞壞無得好講比人射壞真係好肉痛. 快車通常玩7-8分鐘慢車可在交替時間操車就可以大家玩得開心 ,我沒有針對任何人我本身也有玩快車及慢車各有他樂趣快唔一定標籤代表技術好 , 慢車都須要一些技巧 , 最終開得開心又可交換心得CHING話遙控車都係一個健康運動.
Tam 發表於 2011-5-30 14:32:06 | 只看該作者

我有玩M車和pro 10, 我都試過玩m車被人射到飛起,和玩pro 10射到d慢車飛起.兩者心情我都好明白. 玩快車,跟慢車車速差太遠, 有時真的想被都被唔到. 唔係想射人, 射人都好傷. 但如果射到人, 一定要say sorry. 這個是基本禮貌.

玩m車,大直路最好行下線, d 火箭幾快都唔會被射到. 彎路時怏車都唔會好快. 讓內線給d快車過, 99%都唔會被射到. 車多時最好等一等
cyberkohk 發表於 2011-5-30 18:21:12 | 只看該作者
講得好其實我都試過射爆人車不過大家都有唔對 , 我射爆人車就一定有錯不過死車應該大聲講等其他車友有準備 , 好似CHING話整個JV GROUP 定下遊戲方式及提要 , 有時死車真是唔知點講個位唔前又唔後 , 不如定下灣號或名稱例如: 1號灣有死車 / 波板糖有死車 等等 . 讓一些新手可以學到一個正確技巧
KENNY110 發表於 2011-5-30 18:51:18 | 只看該作者
M車友們加油!!
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-30 20:42:24 | 只看該作者
其實可以印o的圖,mark晒名稱同彎號,同埋路線玩法
咁讓可以等人理解點走同埋死車識點叫
過膠穿朔帶係多眼地方比人參詳下
有時間就做幾張試下效果先
甚至放幾張係簽到簿台
解釋下我覺得管場阿姐阿叔唔會掉左佢
BUZZ777 發表於 2011-5-30 21:48:00 | 只看該作者

十卜你,其實可以加多個袋仔,放啲收集意見嘅紙,比其他玩車人比比意見
BUZZ777 發表於 2011-5-30 22:05:49 | 只看該作者
長遠泥計,真係唔可以比”錢多低手火箭人”成為jv嘅主導。
所以我今個暑假都要買部M車落jv踩場。

順帶一提,如果各師兄見到M05,M06或ABC嘅M車二手值得買(唔洗太多改裝),請提提小弟
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-30 22:18:47 | 只看該作者
其實唔係話搞分化
而事實上好多火箭高手,真係好高手,情操品德都好好
而事實上係有一班火箭低手,撞完人仲要罵人先搞到火箭組形象冇晒...
所以各位火箭組高手真係要靠你地幫手教育一下90後…
明顯係心態問題所以搞到咁....
edwardchow1 發表於 2011-5-30 22:23:44 | 只看該作者
BUZZ777 發表於 2011-5-30 22:05
長遠泥計,真係唔可以比”錢多低手火箭人”成為jv嘅主導。
所以我今個暑假都要買部M車落jv踩場。

...

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... id=218313&extra
just saw it. check this