RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

毒物(一份比M05專享的毒品)Tech Racing CF-R 開呀!!

minimini 發表於 2011-5-22 01:43:01 | 只看該作者
小龍 發表於 2011-5-22 02:36:38 | 只看該作者
其實都砌好一半,不過啲品質真係好差。
後臂碼真係好似猜迷語一樣,好在識少少日文,如果唔係真係玩死。
條差速要分左右仲要太細邊,自己已經年紀大有老花喇,張說明書又矇又細張,點會唔砌錯呀。
條中軸仲離普! over size 粗咗仲要唔夠長! 我地啲老手都話有工具整得到庶,新手就一定玩死。
gavl 發表於 2011-5-22 03:02:20 | 只看該作者
小龍 發表於 2011-5-22 02:36
後臂碼真係好似猜迷語一樣,好在識少少日文,如果唔係真係玩 ...

師兄,你講左我想講既問題,我要學習下表達遇到既問題。
小龍 發表於 2011-5-22 03:17:36 | 只看該作者
回復 gavl 的帖子

其實以一間有二十年歷史仲要係出補品公司啲品質可以噤差,車又錯、圖又矇、啲金屬件仲要有"沙窿",劉華都話喇: 今時今日噤嘅服務態度........
 樓主| batcat 發表於 2011-5-22 08:32:54 | 只看該作者
小龍 發表於 2011-5-22 02:36
後臂碼真係好似猜迷語一樣,好在識少少日文,如果唔係真係玩 ...

你都好過我,至少識曰文,我花在try and error 嘅時間多咗成倍呀!
我沈晚攪咗三個鐘先set 好分頭担… 不過睇見成果,嗰份滿足感就非常之強烈!
terrykan 發表於 2011-5-22 10:21:25 | 只看該作者
真係好多謝各位師兄多日來嘅放毒、寫真相同大家砌車嘅寶貴意見同感受!其實我而家中毒已經好深,再咁攪發架M05 PRO 都未砌就學你地買定套TECH RACING 看門口!
貓有九條命但我冇呢!因為最高領導好似發現咗啲嘢!
hei_choro 發表於 2011-5-22 10:28:21 | 只看該作者
有冇留意我冇回post???
因為

太‧毒‧喇‧

做CD Rom都毒死
terrykan 發表於 2011-5-22 10:34:31 | 只看該作者
hei_choro 發表於 2011-5-22 10:28
因為

但你已經睇咗呢!又唔可以當自己冇睇過!
小龍 發表於 2011-5-22 11:08:10 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-22 08:32
你都好過我,至少識曰文,我花在try and error 嘅時間多咗成倍呀!
我沈晚攪咗三個鐘 ...

份頭擔又真係奇奇怪怪?又唔明為乜唔跟頭臂要分開買?中間條鋁"通"難裝到嘔如果唔拆個波箱。不過,除咗條主軸外,其他部件都好fit好準,啲CR板cut得唔錯,窿位又準。讚!
小龍 發表於 2011-5-22 11:27:37 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-20 09:14
1.. /條脾pins係非常之困難先可以移動,但套脾依然可以好順暢咁上下移動,唔明....
問題在於 果4粒co ...

注意頭臂要cut走紅色部份,要用跟kit嘅ball pin,唔cut會頂注ball cap。如果唔用支ball pin會變成油壓長度和辟震幾何錯誤,走起黎會奇奇怪怪。見你都換曬啲鈦鏍絲都安心啲,如果用原裝鏍絲就要小心,跟kit嘅唔係"加硬harden"鏍絲,如果加鏍絲膠後會好難拆,鏍絲頭好易打滑。
"天下武功皆可破,唯"輕"不破"。
 樓主| batcat 發表於 2011-5-22 16:19:18 | 只看該作者
小龍 發表於 2011-5-22 11:08
份頭擔又真係奇奇怪怪?又唔明為乜唔跟頭臂要分開買?中間條鋁"通"難裝到嘔如果唔拆個波箱。不過,除&#21 ...

小心個servo位,fit 到你入吾到個servo條cable ,除非你將個servo裝响二樓板下面,此位非加大不可!
 樓主| batcat 發表於 2011-5-22 16:23:27 | 只看該作者
hei_choro 發表於 2011-5-22 10:28
因為

禮拜五睇完”小龍改”同我架車,你就會越中越深架啦…
 樓主| batcat 發表於 2011-5-22 16:26:15 | 只看該作者
回復 minimini 的帖子

師兄,請看#73 and #82。 你就會知道!
 樓主| batcat 發表於 2011-5-22 16:34:47 | 只看該作者
小龍 發表於 2011-5-22 11:27
注意頭臂要cut走紅色部份,要用跟kit嘅ball pin,唔cut會頂注ball cap。如果唔用支ball pin會變成油 ...

Thanks man ,昨晨己改好,不過未cut 走個原本嗰油壓ball joint 位。怕一cut 無回頭,組裝油壓嗰時再cut!仲有我車短咗個spur gear holder 約1.5-2mm 成功解決右手邊轉向杯當盡呔時碰到大齒風險。
minimini 發表於 2011-5-22 17:52:06 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-22 16:34
Thanks man ,昨晨己改好,不過未cut 走個原本嗰油壓ball joint 位。怕一cut 無回頭,組裝油壓&#22 ...

the wheel hexas are Tech racing ??
 樓主| batcat 發表於 2011-5-22 17:55:29 | 只看該作者

3 racing.  

PS.  Teach racing do not come with any "BLUE" metal parts.
minimini 發表於 2011-5-22 18:02:12 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-22 17:55

3 racing.  

you are using the standard 5mm thick ??
 樓主| batcat 發表於 2011-5-22 18:13:40 | 只看該作者

Yes, bingo!
Allan007 發表於 2011-5-22 20:33:32 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-20 15:37
回復 eason 的帖子

That's no choice, the rear body mount have no replacement can be find in the ma ...

I just have ordered the 3-Racing arms set from RC-媽.
小龍 發表於 2011-5-22 22:25:06 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-22 16:34
Thanks man ,昨晨己改好,不過未cut 走個原本嗰油壓ball joint 位。怕一cut 無回頭,組裝油壓&#22 ...

Thanks C-hing.