RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

毒物(一份比M05專享的毒品)Tech Racing CF-R 開呀!!

小龍 發表於 2011-5-18 20:57:58 | 只看該作者
星期五見得人未呀?熱切期待!
 樓主| batcat 發表於 2011-5-18 21:14:12 | 只看該作者
回復 小龍 的帖子

Not yet 呀, 晚晚都OT,要下星期先出到。
 樓主| batcat 發表於 2011-5-19 02:21:47 | 只看該作者

今晚攪咗兩個鐘都係完成到圖三,原因是有幾個位fit 過頭,不是大咗就係細咗1-2c 要用沙紙加電批去修改。
另外製作圖亦要十分小心去觀察及量測,組合圖細節上跟大廠真的有一段距離,但尚可接受,再加上吾懂曰文,奉告各位經驗未足而家中”架生”( 起碼要有支 powerful 電批, 卡尺 及 磨機 )未齊,就要忍忍手或請有經驗嘅朋友幫忙!
:L

圖中紅圈就是要修改的位置!!!
gavl 發表於 2011-5-19 04:18:14 | 只看該作者

無錯,我將架車打散清潔rebuild,直係一路砌一路媽,尾脾用媽星脾要cut薄好多,位又唔fit ,上落多小小又會頂到suspension mount,最後係屋企搵到條spice既尾脾,唯有用住先,等遲D tech racing 有貨再換。
terrykan 發表於 2011-5-19 08:28:43 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-19 02:21
今晚攪咗兩個鐘都係完成到圖三,原因是有幾個位fit 過頭,不是大咗就係細咗1-2c 要用沙紙 ...

係咪裝210mm!
 樓主| batcat 發表於 2011-5-19 08:28:57 | 只看該作者
回復 gavl 的帖子

Bingo, I got a same problem, even I used the Tech rear arm.  
The problem is coming from the 3mm ball shape connector.
 樓主| batcat 發表於 2011-5-19 08:30:56 | 只看該作者

初步 setup 是225mm
gavl 發表於 2011-5-19 13:29:36 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-19 08:28
回復 gavl 的帖子

Bingo, I got a same problem, even I used the Tech rear arm.  

個幾粒connector其實有乜嘢問題?
gavl 發表於 2011-5-19 13:35:21 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-19 02:21
今晚攪咗兩個鐘都係完成到圖三,原因是有幾個位fit 過頭,不是大咗就係細咗1-2c 要用沙紙 ...

你隻珠差可能掉轉左,你會發玩隻珠差片托左右既厚度係唔同,當安裝時左右方向錯的話,塊二樓板會磨到左面個珠差組嘢,我個部係有呢D問題,唔知其他師兄有無?
小龍 發表於 2011-5-19 13:36:09 | 只看該作者
跟據行規,呢啲問題係要recall噃,無可能流出市場呀! 回水喇!
 樓主| batcat 發表於 2011-5-19 14:02:58 | 只看該作者
gavl 發表於 2011-5-19 13:29
個幾粒connector其實有乜嘢問題?

Sicne I have replace the original shift to 3 racing, it is too tight for mine.  I need to enlarge 2 of 4 connector to 3mm (Before that I recorded as 2.95-.98mm)
 樓主| batcat 發表於 2011-5-19 14:04:27 | 只看該作者
gavl 發表於 2011-5-19 13:35
你隻珠差可能掉轉左,你會發玩隻珠差片托左右既厚度係唔同,當安裝時左右方向錯的話,塊二樓板會磨到左面 ...

I knew it, the both side is difference.  Anyway, let me check tonight.  Thanks for your advise.
gavl 發表於 2011-5-19 16:48:06 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-5-19 14:02
Sicne I have replace the original shift to 3 racing, it is too tight for mine.  I need to enlarg ...

我用TL-01套pins落尾個部份,當個兩隻mount未收緊落底板時條pin,搖脾,個connector係非常之free,但當收緊個兩條mount落底板時,條脾pins係非常之困難先可以移動,但套脾依然可以好順暢咁上下移動,唔明點解。
另外中間spur gear 死條傳動軸,係右手邊波箱個位係唔係唔使落bearing (refer to your's pics 3)?塊motor mount 粒bearing係乜size?
另外安spur gear 廠建議用平機,我見你用圓頭,我試過但當裝埋塊二樓時就會頂住轉唔到?我自已就轉用TA05 flat screw (又係裝spur gear 個幾粒),非常薄實頂唔到野。

唔好意思我部車係二手收返黎,好多野都唔係跟圖砌(唔好講 workmanship),又唔知原裝有D乜野跟驚本身已經砌錯,所以太多問題。
gary 發表於 2011-5-19 16:56:18 | 只看該作者
我地有位師兄都玩呢架車,唔知佢又有乜問題呢?我袈後驅乜事都無,組裝好暢順,只係要執一執虛位就可以了.......
gary 發表於 2011-5-19 16:56:55 | 只看該作者
小龍 發表於 2011-5-19 13:36
跟據行規,呢啲問題係要recall噃,無可能流出市場呀! 回水喇!

細廠既野,自己執生啦...........
gary 發表於 2011-5-19 17:20:29 | 只看該作者
gavl 發表於 2011-5-19 16:48
我用TL-01套pins落尾個部份,當個兩隻mount未收緊落底板時條pin,搖脾,個connector係非常之free,但當收 ...

另外中間spur gear 個條傳動軸,係右手邊波箱個位係唔係唔使落bearing (refer to your's pics 3)?---要落Bearing,但跟車個粒係大一個Size,要自己配番.............
gavl 發表於 2011-5-19 17:25:42 | 只看該作者
gary 發表於 2011-5-19 17:20
另外中間spur gear 個條傳動軸,係右手邊波箱個位係唔係唔使落bearing (refer to your's pics 3)?---要落 ...

可否講下要買邊隻size bearing 先岩?thanks!
小龍 發表於 2011-5-19 18:52:14 | 只看該作者
gary 發表於 2011-5-19 16:56
細廠既野,自己執生啦...........

噤又係嘅,細廠無好嘢,大廠咪一樣要執生,好在我無買到,仲要online買,未睇清楚就比曬錢,真係替各位Ching唔抵囉!
gary 發表於 2011-5-20 00:51:15 | 只看該作者
小龍 發表於 2011-5-19 18:52
噤又係嘅,細廠無好嘢,大廠咪一樣要執生,好在我無買到,仲要online買,未睇清楚就比曬錢, ...

係上到去先比錢........
gary 發表於 2011-5-20 00:53:03 | 只看該作者
gavl 發表於 2011-5-19 17:25
可否講下要買邊隻size bearing 先岩?thanks!

一時間唔記得,明天卡一卡再話你知,或者你星期五晚你上黎睇,我會帶埋去JV~~