RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1656|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

車殼請教一事

chowhim123 發表於 2011-4-23 10:54:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

如果想知買幾大個既殼係唔係量度 前後車碌果2粒六角就ok?

我度左225mm 咁係咪即係買225mm車殼?  本人果架係m05

仲有就問下210mm係比邊隻車用架  thx各位
mercedes 發表於 2011-4-23 11:56:36 | 只看該作者
Better use the same scale shell with the car.  If you are not sure, just brought the car to the RC shop and check
jypepe 發表於 2011-4-23 12:39:34 | 只看該作者
回復 chowhim123 的帖子

m05 可以砌出
m05s: 210mm,
m05m: 225mm,
m05L: 239mm 三種長度
如果你度左前後軸距係225mm , 就可以買 225mm 車殼 (fiat500, suzuki swift, AlfaRomeo GTA)
如你想用210mm車殼, 你將架m05砌番做210MM軸距就可以
說明書有教點砌
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/m05.pdf
 樓主| chowhim123 發表於 2011-4-23 13:00:12 | 只看該作者
唔該晒c兄
greenbug 發表於 2011-5-13 10:06:13 | 只看該作者
Ching, 239mm 有咩車殼可以用呀?
hei_choro 發表於 2011-5-13 10:35:42 | 只看該作者
greenbug 發表於 2011-5-13 10:58:06 | 只看該作者
眼大睇唔到...haha.... Thx Ching.

其實有邊度有 240殼買呢, 好難找呀...!!
hei_choro 發表於 2011-5-13 11:40:00 | 只看該作者
greenbug 發表於 2011-5-13 10:58
眼大睇唔到...haha.... Thx Ching.

其實有邊度有 240殼買呢, 好難找呀...!!

而家出面仲有Alfa Mito同少量Beetle都係240mm

至於S2000, SLK, Boxster個d就絕版多年....