RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4118|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車

ytmronald 發表於 2011-4-7 15:52:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
只玩過原裝TT01 只係改過油壓同縣掛~跟住冰封左
而家心郁郁又想玩番~
如果不計資金,有邊隻車種係值得慢慢投資?
(唔想玩玩下換車)
新手應由幾T摩打玩起?
另外係咪所有車都可用無刷摩打?
4pk 市價幾錢倒?
有冇邊間部很樂意教新仔買PARTS但又唔老點?
新手問題多~
麻煩各位大毒梟放毒比我
等我沉淪於這個怏樂的無底深譚
謝謝~
 樓主| ytmronald 發表於 2011-4-7 15:56:48 | 只看該作者
呀重有你地成日講咩11/F,22/F正確地點係邊?
麻煩PM我,感激~
evojacky 發表於 2011-4-7 16:36:18 | 只看該作者
Sakura s zero la$650 ja ma
OzAndy 發表於 2011-4-7 17:24:39 | 只看該作者
Top Photon
ul8000kbs 發表於 2011-4-7 19:44:02 | 只看該作者
1/F     旺角煙廠街興發商業大廈1樓
11/F   旺角煙廠街興發商業大廈11樓
22/F   旺角煙廠街興發商業大廈22樓
1/F同22/F我就未去過,
11/F就有問必答,不過主力做3RACING既野,其他既野就好少...........
rolocktim 發表於 2011-4-7 19:59:03 | 只看該作者
回復 ytmronald 的帖子

我都唔係咩老手   不過都玩左一排(姐係新仔)
1.如果不計資金,有邊隻車種係值得慢慢投資?
車基本分為 初 中 高階級車  初姐係指tt01果d 基本冇得set車  中 姐係指TA05果D 可以話係學SET車GE車黎  高 就係指比賽級用GE 車黎 SET好架車會更好跑(因個人手車唔同 SET法都唔同 自己慢慢試)   
你問邊隻值得慢慢投資?  我個人認為更係一步到位好啦   買高階車(例如 TRF417/TC6/TOP PHOTON/T3 2011/櫻花ZERO) 因為如果去慢慢投資用GE錢會更浪費,比個例子啦 你去買架TT01比你全改金屬件 都"可能"唔夠架 TA05 原裝好跑 (有人話 唔係BOR 手車快有好多個因素 咁我唔理啦  當同一個人用 電子野一樣) 咁又當你買架TA05 全改都好  都唔夠架高階車跑 原理一樣  所以一步到位 係用小左好多錢(你話唔計資金黎講 我就認為一開始買架高階車比較好)
如果你話2千幾蚊~3千幾蚊一次過比唔到GE    有一架GE  櫻花果架S    果架係咩黎呢 果架係一架高階車底盤 但用料係膠GE  如果呢架車 全改金屬件之後就實實在在係一架高階比實車   但係你會諗"咁咪好抵650蚊買到架高階車"  但我話你知 你全改金屬件之後個總價一定貴過唔小高階車(如TC6/TOP PHOTON)  同埋呢架車我認為唔係比新手砌GE車黎,極之難砌   你可以自己衡量一下
2.新手應由幾T摩打玩起?
我果陣係由10.5T 玩起 你可以由更低或更高玩起   個人意見唔同
3.另外係咪所有車都可用無刷摩打?
係,無刷摩打都係MOTOR  一樣   只不過係比有刷摩打 冇咁易死姐
4.4pk 市價幾錢倒?
約$3500到啦
5.有冇邊間部很樂意教新仔買PARTS但又唔老點?
唔係太清楚  我多係睇呢個論壇學的 之後去到買完就閃   有時問幾句啦  都唔會多
6.呀重有你地成日講咩11/F,22/F正確地點係邊?
旺角煙廠街9號興發商業大廈   1F (名唔記得 多是賣HUDY)  11F (叫RC HOBBY)  22F(名唔記得)  都係呢座大夏

Noir.KAZE 發表於 2011-4-7 20:19:00 | 只看該作者
4PK仲要3500??
ul8000kbs 發表於 2011-4-7 20:39:02 | 只看該作者
 樓主| ytmronald 發表於 2011-4-7 20:44:13 | 只看該作者
好多謝咁多位大毒梟解答左我咁多問題~
請受小弟一拜
ul8000kbs 發表於 2011-4-7 21:00:26 | 只看該作者
ytmronald 發表於 2011-4-7 20:44
好多謝咁多位大毒梟解答左我咁多問題~
請受小弟一拜

要搵咩車種就要睇你買完控/ESC/MOTOR之後仲有幾錢可以黎買車架,
要平玩就搵媽星車,零件平,多副廠件~
唔駛睇價錢就買XRAY T3/TEAM ASSOCIATE TC6~
唔怕難SET就TOP既車~
 樓主| ytmronald 發表於 2011-4-7 21:42:46 | 只看該作者
TOP車好難SET架咩?
之前重考慮買PHOTON
咁請問 T3 同TC 6分別在於那?
通常各師兄你地係用咩條件去衡量買馵部車呢?
我自問乜都唔識就一定跟口碑同最多人玩既車款去買....
Noir.KAZE 發表於 2011-4-7 21:58:22 | 只看該作者
ytmronald 發表於 2011-4-7 21:42
TOP車好難SET架咩?
之前重考慮買PHOTON
咁請問 T3 同TC 6分別在於那?

Photon本身可以調校既位置比較多
所以setting上會比較複雜

T3本身用料方面比較偏向耐用
設計上比Photon要少d野set
不過就唔跟金屬damper
可以option既野都唔少
parts比較貴(不過可以接受)

TC6就留返TC6用家講啦
hkwcc00 發表於 2011-4-7 23:10:26 | 只看該作者
砌車係一種學問,玩過tt01就跳去玩T3呢類車,由一部無野好/可set去到set錯小小都甩到飛起,不如平平地買部SAKURA S學下點set車先再考慮其他
hinwong 發表於 2011-4-7 23:13:09 | 只看該作者
hkwcc00 發表於 2011-4-7 23:10
砌車係一種學問,玩過tt01就跳去玩T3呢類車,由一部無野好/可set去到set錯小小都甩到飛起,不如平平地買部SAKU ...

T3 咁大獲嫁咩?? 好采我係sakura ....
hkwcc00 發表於 2011-4-7 23:27:52 | 只看該作者

回復 hinwong 的帖子

我意思只係玩越複雜嘅車,對車結構要有更多基本認識,tt01結構係點能夠係呢部車身上學到幾多大家心中有數,我唔係話T3唔好,千萬唔好誤會我意思
seven 發表於 2011-4-7 23:32:40 | 只看該作者
hinwong 發表於 2011-4-7 23:13
T3 咁大獲嫁咩?? 好采我係sakura ....

呢期唔見左你..... 架SS?
ul8000kbs 發表於 2011-4-7 23:43:14 | 只看該作者
SAKURA S 呢D唔上唔落既車......換下換下變左部SAKURA ZERO....個價可能夠你買部T3.......
Noir.KAZE 發表於 2011-4-7 23:47:41 | 只看該作者
ul8000kbs 發表於 2011-4-7 23:43
SAKURA S 呢D唔上唔落既車......換下換下變左部SAKURA ZERO....個價可能夠你買部T3.......

有聞話平過就咁買ZERO XD

T3.....跟住砌就已經好跑得......
mike20192 發表於 2011-4-7 23:49:34 | 只看該作者
hkwcc00 發表於 2011-4-7 23:10
砌車係一種學問,玩過tt01就跳去玩T3呢類車,由一部無野好/可set去到set錯小小都甩到飛起,不如平平地買部SAKU ...

5洗怕Wo!我都係玩左TT01兩個月就轉左玩T3!
hinwong 發表於 2011-4-7 23:51:52 | 只看該作者
seven 發表於 2011-4-7 23:32
呢期唔見左你..... 架SS?

唔係呀, 我晚晚都有去, 不過上星期日唔得閒之麻, 你黎緊星期幾去先....