RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3350|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求助: 俾油o既時候架車偏右

TeARCool 發表於 2006-8-20 00:36:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有一個問題想問

我架車慢速o既時候行到直線
但係一俾大油, 架車就會偏右行

如果係咁o既情況, 應該係邊度出事?

小弟o岩o岩先開始玩RC, 咩都唔識, 有無師兄可以教教我
minimini 發表於 2006-8-20 00:38:15 | 只看該作者
your car is shaft drive or belt drive ??
 樓主| TeARCool 發表於 2006-8-20 00:50:51 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2006-8-20 00:38 發表
your car is shaft drive or belt drive ??

shaft drive
t2l 發表於 2006-8-20 00:57:19 | 只看該作者
是否行頭單牙?
minimini 發表於 2006-8-20 01:04:40 | 只看該作者
this is the common problem of shaft-driven cars.........
 樓主| TeARCool 發表於 2006-8-20 01:05:14 | 只看該作者
原帖由 t2l 於 2006-8-20 00:57 發表
是否行頭單牙?

請問咩係頭單牙?

呀, 唔記得o左講, 我架車係FW 05T , 希望咁樣可以多少少資料啦
t2l 發表於 2006-8-20 01:10:25 | 只看該作者
可能頭轆ハ字吾正,較下佢,有錯請插
 樓主| TeARCool 發表於 2006-8-20 01:21:57 | 只看該作者
原帖由 t2l 於 2006-8-20 01:10 發表
可能頭轆字吾正,較下佢,有錯請插

你地多數會用咩工具o黎check D 轆o既setting?
定係肉眼睇, 之後再試o下行, 不停重覆咁試?
 樓主| TeARCool 發表於 2006-8-20 01:22:46 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2006-8-20 01:04 發表
this is the common problem of shaft-driven cars.........

點解會有咁o既問題o既?
咁有無得救o架?
工藤新一 發表於 2006-8-20 10:05:14 | 只看該作者
原帖由 TeARCool 於 2006-8-20 01:22 發表

點解會有咁o既問題o既?
咁有無得救o架?

是因为“扭力转向”的缘故
因为shaft车的engine是纵置的,engine旋转的反作用力会使一侧的车轮承受更大的压力,车就会跑偏死症
而belt车的engine是横置的,engine旋转的反作用力会使车头或车尾的轮子受力,而不是一侧,所以不会产生“扭力转向”
朝偉 該用戶已被刪除
朝偉 發表於 2006-8-20 16:49:53 | 只看該作者
原帖由 工藤新一 於 2006-8-20 10:05 發表

是因为“扭力转向”的缘故
因为shaft车的engine是纵置的,engine旋转的反作用力会使一侧的车轮承受更大的压力,车就会 ...

原來三菱EVOLUTION IX 依d四驅軸車會偏埋一邊..

antfai 發表於 2006-8-21 14:19:43 | 只看該作者
哈哈!!你的经历我同我一摸一样..
新手+FW05T+俾大油, 架車就會偏右行.  我偏左行..

我都唔知乜原因..
jimjimracing 發表於 2006-8-21 16:28:48 | 只看該作者
CHECK shocks length. and make sure each shock has at least 2mm drop.
make sure front and rear shocks are equal and square.
or another possibility ... maybe one of the arm is not swinging smoothly.  check mainly the rear arms.... sometimes one harder than the other...
wave 發表於 2006-8-21 16:43:39 | 只看該作者
原帖由 朝偉 於 2006-8-20 16:49 發表

原來三菱EVOLUTION IX 依d四驅軸車會偏埋一邊..

三菱EVOLUTION o既車系 的engine是横置!
工藤新一 發表於 2006-8-22 02:17:45 | 只看該作者
原帖由 朝偉 於 2006-8-20 16:49 發表

樓主| TeARCool 發表於 2006-8-22 21:31:13 | 只看該作者
原帖由 jimjimracing 於 2006-8-21 16:28 發表
CHECK shocks length. and make sure each shock has at least 2mm drop.
make sure front and rear shocks are equal and square.
or another possibility ... maybe one of the arm is not swinging smoothly ...

請問2mm drop 即係點?
新豬肉 發表於 2006-8-22 22:29:13 | 只看該作者
我估係尾差速掃牙..... 估下咋 ~~
朝偉 該用戶已被刪除
朝偉 發表於 2006-8-23 11:17:58 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-8-21 16:43 發表

chaser/altezza
wave 發表於 2006-8-29 10:12:41 | 只看該作者
原帖由 朝偉 於 2006-8-23 11:17 發表

chaser/altezza

佢地副ENGINE係放係中間唔係放係側邊架

TT-01 發表於 2006-8-29 15:56:11 | 只看該作者
I am also a new beginner and have a FW-05T.  But I don't have the problem as my car was tune by an expert.  He is one of the HK champion.  We will have a run on Friday evening in Shatin. Would you like to try...