RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7563|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F104 black ver. with GT shell

IS520 發表於 2010-12-28 13:07:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

剛剛整合,仲未有時間扲去走一轉。

未開盒:
威威 發表於 2010-12-28 13:09:32 | 只看該作者
師兄冇相睇?
pl 發表於 2010-12-28 13:15:02 | 只看該作者
都好fit喎..讚
raymomo 發表於 2010-12-28 13:20:01 | 只看該作者
回復 1# IS520

Wooo very nice Ching !what is this shell and when can play with u in jv?
abcde 發表於 2010-12-28 14:24:39 | 只看該作者
nice.....fast fast play with us la...
 樓主| IS520 發表於 2010-12-28 14:45:33 | 只看該作者
 樓主| IS520 發表於 2010-12-28 14:46:40 | 只看該作者
It is a Blade shell.  

回復 4# raymomo
jypepe 發表於 2010-12-28 15:33:30 | 只看該作者
其實, 都唔算 "好fit" 嫁炸..., 都有地方要 "就".
IS520 發表於 2010-12-28 14:45

請問係點 MIX & MATCH? 104車架 用左 103 頭擔+尾座成份珠差???
......架車而家係咩SIZE?(200MM?)
長應該係104的長度吧, 咁闊度呢??? 係咪只係用闊呔加闊架車?
有地方要"就", 是尾轆位嗎?

抱歉問得有D亂
因為我想知103GT 有冇得用到104車呔~ , 謝
 樓主| IS520 發表於 2010-12-28 16:19:35 | 只看該作者

真不愧為 "金牌會員" ,  發問既問題, 已經有大部份答案..

請問係點 MIX & MATCH? 104車架 用左 103 頭擔 (yes) +尾座成份珠差 (no, original F104) ???
......架車而家係咩SIZE?(200MM?)(yes)
長應該係104的長度吧(yes), 咁闊度呢 (ditto)??? 係咪只係用闊呔加闊架車(yes, F103 rear tire sets)?
有地方要"就", 是尾轆位嗎(yes)?

抱歉問得有D亂
因為我想知103GT 有冇得用到104車呔~ (我無玩過 f103gt, 唔想亂答你)

回復 8# jypepe
afu 發表於 2010-12-28 17:19:48 | 只看該作者
師兄 我見你個103 頭擔可以調教喎!系咩Band同邊到買架?
abcde 發表於 2010-12-28 19:19:25 | 只看該作者
係3racing 的....我還是覺得星星硬批是最好...不過要買到king pin 先用得....
kiev 發表於 2010-12-28 20:01:04 | 只看該作者
係3racing 的....我還是覺得星星硬批是最好...不過要買到king pin 先用得....
abcde 發表於 2010-12-28 19:19

星星硬批無 camber 較 ......
kiev 發表於 2010-12-28 20:06:06 | 只看該作者
因為我想知103GT 有冇得用到104車呔~jypepe 發表於 2010-12-28 15:33

點解要改呢?
abcde 發表於 2010-12-28 20:50:37 | 只看該作者
星星硬批無 camber 較 ......
kiev 發表於 2010-12-28 20:01

3racing 可較camber 是很好..但用過就會知物料有些問題...很容易有虛位...唔只有camber.....重有caster比埋你添.....
不過件金屬可淢少哩個問題.....
星星搖比因比較軟.無咁實正...而星星碳硬比有較快反應和硬.....所以得出星星硬比較好結讑....
jypepe 發表於 2010-12-28 20:56:12 | 只看該作者
回復 9# IS520

金乜鬼牌...呢度吹水吹得夠就有啦
104 車尾果份六角可以上到 103 o既呔? 就咁已經200MM?
再次謝謝你

想知多d 103, 103gt, 104 有乜可以互換
我有架復刻 group c 車架 F40, 但只有兩套車呔   
最終係想令到佢可以用到而家D 呔.......
kiev 發表於 2010-12-28 21:07:18 | 只看該作者
3racing 可較camber 是很好..但用過就會知物料有些問題...很容易有虛位...唔只有camber.....重有caster比 ...
abcde 發表於 2010-12-28 20:50

我將 3racing 頭擔改左,可解決前後虛位問題 : http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=126353&highlight=
abcde 發表於 2010-12-28 21:14:10 | 只看該作者
回復  IS520

金乜鬼牌...呢度吹水吹得夠就有啦
104 車尾果份六角可以上到 103 o既呔? 就咁已經 ...
jypepe 發表於 2010-12-28 20:56

很方便...f103gt的話....
1.頭唔用f103gt 份king pin 同六角...可用回f40 king pin 同呔...咁就200mm 啦 ....
2.尾買份f104差速....据短或買枝f104尾軸....用回f40 紅色六角同呔....咁又200mm.....
fit 現在所有200mm 利曼殼
然後用所有同f103 一樣呔....點!!!....
afu 發表於 2010-12-28 21:14:20 | 只看該作者

如果用星星下比 答3racing上比得唔得呢?
abcde 發表於 2010-12-28 21:20:42 | 只看該作者
我將 3racing 頭擔改左,可解決前後虛位問題 :
kiev 發表於 2010-12-28 21:07

謝謝師兄指教.....非常好設計呢....
abcde 發表於 2010-12-28 21:26:19 | 只看該作者
很方便...f103gt的話....
1.頭唔用f103gt 份king pin 同六角...可用回f40 king pin 同呔...咁就200mm 啦 ...
abcde 發表於 2010-12-28 21:14

唔.....諗諗下.....
1.可能要買f103硬比先用到f40 king pin
2.或要買2枝短king pin 30mm 先用到現在f103/f104 轉向...向f103gt 搖批到...