RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1282|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手請教!(唔知有無post錯區)

sam1414 發表於 2010-9-16 13:09:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
咁多位師兄,我呢個新手有d野想問一問!

因為我就有一架遙控直昇機(用遙控充電果款),不過就唔知咩事,充足電都飛唔起,咁打算開左個遙控器,拎個控制左右果個控制竿出黎,試下改做我既火車模型控制器既控制竿!之但係有一個問題,就係小弟唔知遙控車既控制器果2支控制前後同左右既控制竿,有無一d類似可變電阻既作用?

其實我想用果支控制竿去改,原因係因為果支控制竿好似輕鐵既控制竿,不過只係唔知果2支控制竿有無一d類似可變電阻既作用,如果有既就等同輕鐵既控制竿!所以我先想拎支控制竿出黎改入去我既火車模型控制器既控制竿姐!

請求解答~~~thx~~~
newpilot 發表於 2010-9-16 13:35:40 | 只看該作者
點解吾去無線電行直接買粒 vr 呢, 幾蚊粒..又吾洗搞來搞去..吾係方便 d咩
kkchung 發表於 2010-9-16 13:36:57 | 只看該作者

如果是一般4ch的模型用遙控器,兩邊捍內裡每組也是兩敉可變電阻。

但這類玩具化的發射機便不一定是有VR在裡頭,一定要打開才知。
 樓主| sam1414 發表於 2010-9-20 14:09:31 | 只看該作者
如果是一般4ch的模型用遙控器,兩邊捍內裡每組也是兩敉可變電阻。

但這類玩具化的發射機便不一定是有V ...
kkchung 發表於 2010-9-16 13:36

我想請教一下,咩係VR?
 樓主| sam1414 發表於 2010-9-20 14:13:23 | 只看該作者
其實我打開過去試,不過唔知係我度錯,定係個"他錶"有問題!有一邊係推左就cut電,另一邊個推左就比電!而且佢係推左一大半先見到效果!咁我想問係唔係正常?