RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1511|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有野想問?

會員 發表於 2006-8-2 00:47:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
借用O左TAMIYA兄張相用一用THX!想知呢件料實際用途係有咩用?THX!
AMAT 發表於 2006-8-2 00:49:52 | 只看該作者
裝SENSOR用.
 樓主| 會員 發表於 2006-8-2 00:52:09 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-8-2 00:49 發表
裝SENSOR用.

英文唔明??可否中文解釋一下!THX!
karhey 發表於 2006-8-2 00:54:54 | 只看該作者
 樓主| 會員 發表於 2006-8-2 00:59:19 | 只看該作者
係咩部件用嘅(傳感器;感應器(如光電管))THX!
雷公 發表於 2006-8-2 01:04:15 | 只看該作者
courtesy of hpi racing glossary http://www.hpiracing.com/glossary.htm

Transponder -- A small radio transmitter that fits in the car to help race directors count laps during races. Many permanent tracks use transponders at their facilities. Most tracks that are starting out cannot afford the high cost of a transponder setup, so they will use a computer keyboard and fast finger-punching to record lap times.
AMAT 發表於 2006-8-2 01:06:50 | 只看該作者
原帖由 會員 於 2006-8-2 00:52 發表

英文唔明??可否中文解釋一下!THX!

唔明就查字典啦......咁都要解釋.....唉!

SENSOR,即係一個感應器,係遙控車O既作用係要嚟比賽時計圈速同埋要嚟計行咗幾多圈.....
明未?

後生仔,得閒讀下者,唔明就查字典,做人唔好懶呀!

唉...............
 樓主| 會員 發表於 2006-8-2 01:10:46 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-8-2 01:06 發表

唔明就查字典啦......咁都要解釋.....唉!

SENSOR,即係一個感應器,係遙控車O既作用係要嚟比賽時計圈速同埋要嚟計行咗幾多圈.....
明未?

後生仔,得閒讀下者,唔明就查字典,做人唔好懶呀 ...

我查左字典啦!未玩過比賽唔明嗎!唔該曬各位!THX!
Motorman 發表於 2006-8-2 02:18:33 | 只看該作者
原帖由 會員 於 2006-8-2 01:10 發表

我查左字典啦!未玩過比賽唔明嗎!唔該曬各位!THX!

See AMB transponder detail
edmundsfc 發表於 2006-8-2 08:31:51 | 只看該作者
原帖由 Motorman 於 2006-8-1 10:18 發表

See AMB transponder detail

So, how much is the sensor in HK?  Here is like US$99....