RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1702|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

差電事宜一問.........

battleken 發表於 2006-8-1 00:34:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我屋企有一個差電牛.......你叫 SB-6122----- Input: AC 220V 50Hz 24W -----Output: DC 6V or 12V (可以自己較) 2 AMP ......
它叫 automatic battery accu-charger ....係可以自動停差and drop 差

個頭可以plug 入d 電仔 Ni-MH 電..........

可不可以用來差d 電仔電le?????
devilstar 發表於 2006-8-1 00:41:31 | 只看該作者
原帖由 battleken 於 2006-8-1 00:34 發表
我屋企有一個差電牛.......你叫 SB-6122----- Input: AC 220V 50Hz 24W -----Output: DC 6V or 12V (可以自己較) 2 AMP ......
它叫 automatic battery accu-charger ....係可以自動停差and drop 差

個頭可以 ...

咩係電仔電呀?幾A電呀?
 樓主| battleken 發表於 2006-8-1 00:47:02 | 只看該作者
sorry ....係車仔電......

因為我係新手.....我咩都唔識....差7.2V 既電.....right ?.........可以教教我ma???

P.S:個牛係用來差lead acid.....
ppl 發表於 2006-8-1 00:47:54 | 只看該作者
原帖由 battleken 於 2006-8-1 00:47 發表
sorry ....係車仔電......

因為我係新手.....我咩都唔識....差7.2V 既電.....right ?.........可以教教我ma???

P.S:個牛係用來差lead acid.....

比張相睇下丫
devilstar 發表於 2006-8-1 00:51:14 | 只看該作者
先唔理你部叉電機,如果你要嚟叉7.2v直電,隻牛得嗰2A比落部叉機,梗係唔夠啦
 樓主| battleken 發表於 2006-8-1 00:54:24 | 只看該作者
不是...sorry....我講得不好......果個係 lead acid charger ..我的意思是直接plug 入電....可以差ma??
devilstar 發表於 2006-8-1 00:57:58 | 只看該作者
原帖由 battleken 於 2006-8-1 00:54 發表
不是...sorry....我講得不好......果個係 lead acid charger ..我的意思是直接plug 入電....可以差ma??

唔好亂諗嘢喇brother,正正經經買番個supply同charger啦
 樓主| battleken 發表於 2006-8-1 01:01:25 | 只看該作者
真係唔得????  我唔想buy ar......因為我無$$ 了.......I'm student.....So i ask you that 睇下得唔得.....thx
雷公 發表於 2006-8-1 01:07:30 | 只看該作者
原帖由 battleken 於 2006-8-1 01:01 發表
真係唔得????  我唔想buy ar......因為我無$$ 了.......I'm student.....So i ask you that 睇下得唔得.....thx

尼方面真係唔清楚﹐當我還在小學既時候﹐我將個7.2V CHARGER插左落部車度﹐跟住出煙﹐無左
我唔知你個LEAD ACID CHARGER扯得幾多電﹐就算供到2A﹐如果扯多左咪盞搞
DieselEngine 發表於 2006-8-1 01:14:09 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 1/8/2006 01:07 AM 發表

尼方面真係唔清楚﹐當我還在小學既時候﹐我將個7.2V CHARGER插左落部車度﹐跟住出煙﹐無左
我唔知你個LEAD ACID CHARGER扯得幾多電﹐就算供到2A﹐如果扯多左咪盞搞

前幾日我先整到個220V火牛出左煙, 唔敢繼續用, 掉左.
事源係較左24V, 用完唔記得較番12V, 插住d 12V電器就奶左野......d電器冇壞但個火牛好臭出晒煙.
 樓主| battleken 發表於 2006-8-1 01:14:23 | 只看該作者
thank you ...!!! 都是買一個算了.....^.^ haha.......

我以前好細過......拾了一部越野車.....我都試過用係路邊整路果d 粉電......不是死活....用兩條電線connect 個車度.....好勁d 聲....但是無控...之後掉了........

所以我仲意為可以用來charger ....但是我都要問清楚先.........
 樓主| battleken 發表於 2006-8-1 01:57:35 | 只看該作者
仲有....我想問問le....如果我用6V 2Amp charger...plug 入車..會唔會燒le???
swccamera 發表於 2006-8-1 02:09:04 | 只看該作者
原帖由 battleken 於 2006-8-1 01:57 發表
仲有....我想問問le....如果我用6V 2Amp charger...plug 入車..會唔會燒le???

唔會燒

係掉得
DieselEngine 發表於 2006-8-1 02:14:17 | 只看該作者
原帖由 battleken 於 1/8/2006 01:57 AM 發表

我試過, 電池插頭會出煙, 同埋舊電之後永遠叉唔滿, 就算叉半個鐘, 用幾十秒就冇電.