RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5499|回復: 50
打印 上一主題 下一主題
收起左側

舊櫃一問請咁多位師兄指點下....

lmk830 發表於 2010-7-19 12:39:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟剛剛買左隻舊櫃,但有兩個問題想請教咁多位師兄?
1.小弟已經砌好隻舊櫃但冇電腳(因為冇錢)....當每次接合時都要好大力撞向隻舊櫃才可接合,有時都不能夠成工接合,想問一問咁多位師兄知唔知咩原因???
2.當接合好後確定冇問題行車時,當轉彎很大時隻櫃會不知什麼原因會自動脫離(肯定是轉彎很大才會)
不知師兄知唔知是什麼原因呢????
Q-pet 發表於 2010-7-19 13:00:20 | 只看該作者
1.小弟已經砌好隻舊櫃但冇電腳(因為冇錢)....當每次接合時都要好大力撞向隻舊櫃才可接合,有時都不能夠成工接合,想問一問咁多位師兄知唔知咩原因???
你會唔會有D地方砌錯??我個時都係原裝無電腳..我張櫃對汁摩盤一推櫃腳自己彈起..
2.當接合好後確定冇問題行車時,當轉彎很大時隻櫃會不知什麼原因會自動脫離(肯定是轉彎很大才會)
你睇下隻櫃個東菇頭會唔會鬆鬆地..第二睇個摩盤勾會唔會自動彈開..
我就算轉好大彎都唔甩櫃
dazesin 發表於 2010-7-19 14:09:59 | 只看該作者
我都有問題一...就係整極都上唔到櫃..要搵隻腳係櫃尾頂住先得t,t
第2個應該東菇頭問題..上羅c膠啦....
Jazz_Wan 發表於 2010-7-19 15:10:27 | 只看該作者

問題一,因為隻櫃輕,抓地力唔夠姐,你個情況係正常的
Jazz_Wan 發表於 2010-7-19 15:22:01 | 只看該作者
小弟剛剛買左隻舊櫃,但有兩個問題想請教咁多位師兄?
1.小弟已經砌好隻舊櫃但冇電腳(因為冇錢)....當每次接 ...
lmk830 發表於 2010-7-19 12:39

問題一,隻櫃輕,眼界唔好,解決方法,放重野入櫃,眼界方面,少用尿兜,用多D淡罐,應該幫到你的,至於轉彎甩櫃,你真係要用人手捉住架車,模擬一下架車轉彎時既情況,留意磨盤個勾,拉扞,東菇頭,才可對症下藥
dazesin 發表於 2010-7-19 15:39:51 | 只看該作者
有機會係個勺爛左...or 轉彎時支捱桿撞到,我表弟就係甩櫃王- -
 樓主| lmk830 發表於 2010-7-19 16:42:11 | 只看該作者
UM.....隻櫃輕我都有用腳頂住初冇用潤滑劑係個盤真係好難接合,用左係好D既但都要用三波撞入去
起初以為隻櫃唔夠高,但又唔係WOR
另外轉彎時隻櫃甩,我琴晚都檢查過起初以為係新燈個盤個個彈弓頂住左佢另佢接得唔好,
根住拆左個盤剪走左少少另個櫃一接合會聲個個制個粒彈弓......但之後再試都唔關事好肯定係一轉彎好大時起碼有90度隻櫃就甩啦
SSD 發表於 2010-7-19 17:08:07 | 只看該作者
我估你個磨盤扣勾,扣唔緊個冬姑頭,一過90度就甩櫃,
checko下冬姑頭粒長螺絲有冇曲,
磨盤扣螺絲是否上得很緊/鬆,會影響個櫃,直行無問題,一轉彎就會彈開甩櫃。
bnn 發表於 2010-7-19 21:18:36 | 只看該作者
問題一,因為隻櫃輕,抓地力唔夠姐,你個情況係正常的
Jazz_Wan 發表於 2010-7-19 15:10

我都有呢個問題,不過依家拎隻櫃,再加個拖頭同搖控出街已經好辛苦,再喺隻櫃裹面加重野,無命
MRX-2 發表於 2010-7-19 22:57:09 | 只看該作者
我都有呢個問題,不過依家拎隻櫃,再加個拖頭同搖控出街已經好辛苦,再喺隻櫃裹面加重野,無命
bnn 發表於 2010-7-19 21:18

bnn 發表於 2010-7-20 01:55:02 | 只看該作者
回復 10# MRX-2
我驚個櫃太重,壓得太低會磨花個沙板,我個磨盤位墊高咗.
odaan 發表於 2010-7-20 09:30:54 | 只看該作者
回復  MRX-2
我驚個櫃太重,壓得太低會磨花個沙板,我個磨盤位墊高咗.
bnn 發表於 2010-7-20 01:55

tamiya 呢舊野就係 "R" 穿頭 , 點樣先令櫃位穩定 D 呢 ~~
 樓主| lmk830 發表於 2010-7-20 15:06:19 | 只看該作者
我試左檢查左真係有扣唔緊個冬姑頭既情況.....但當我用手扣緊後行車一轉彎又係甩櫃~_~
koda 發表於 2010-7-20 15:52:28 | 只看該作者
回復 13# lmk830

係吾係條彈弓既問題我都係岩岩買左個舊櫃,但係冇甩櫃既情況~
 樓主| lmk830 發表於 2010-7-20 16:40:52 | 只看該作者
我拆左出黎睇又冇咩問題WOR
bnn 發表於 2010-7-21 00:36:23 | 只看該作者
回復 10# MRX-2
師兄再睇真d,你隻櫃真係用到盡喎.
 樓主| lmk830 發表於 2010-7-21 08:13:37 | 只看該作者
佢會唔會過重呢~~~~~
bnn 發表於 2010-7-21 09:28:52 | 只看該作者
lmk830 發表於 2010-7-21 08:13

搵苦力拆櫃都幾辛苦
MRX-2 發表於 2010-7-21 20:56:17 | 只看該作者
lmk830 發表於 2010-7-21 08:13

呢個碎料黎,佢經常都要拖咁重......

http://www.rc-daily.com/forum/vi ... &extra=page%3D1
rabbitmomo 發表於 2010-7-21 21:48:02 | 只看該作者
呢個碎料黎,佢經常都要拖咁重......
MRX-2 發表於 2010-7-21 20:56

好精彩, 原來MRX-2既MRX-2有個咁感人o既故事.....