RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1498|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TLO1 LA齿比

bennywong 發表於 2006-7-30 10:44:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
原装TLO1 LA齿比 是多少的  ?
Motorman 發表於 2006-8-2 02:25:09 | 只看該作者
原帖由 bennywong 於 2006-7-30 10:44 發表
原装TLO1 LA齿比 是多少的  ?

Pinion Gear          Normal gear ratio            Speed-tuned gear ratio (#53342)
     19T                      7.96                           5.95
     21T                      7.20                           5.39
     23T                      6.57                           4.92
timchan 發表於 2006-8-2 11:02:20 | 只看該作者
齒比越細係咪代表越快?
AMAT 發表於 2006-8-2 11:12:55 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-2 11:02 發表
齒比越細係咪代表越快?

係越快,但相對扭力越低,對於一O的低T數O既摩打嚟講,會好易OVER POWER,
所以T數越數O既摩打,相對齒比就要高返.
timchan 發表於 2006-8-4 09:12:32 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-8-2 11:12 發表

係越快,但相對扭力越低,對於一O的低T數O既摩打嚟講,會好易OVER POWER,
所以T數越數O既摩打,相對齒比就要高返.

我架TL-01嘅齒比係1:4.92,係最低嘅齒比。用緊SPORT-TUNE(黑摩),呢個配搭你覺得點呢?
AMAT 發表於 2006-8-4 10:20:47 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-4 09:12 發表

我架TL-01嘅齒比係1:4.92,係最低嘅齒比。用緊SPORT-TUNE(黑摩),呢個配搭你覺得點呢?

可以.
courel500 發表於 2006-8-4 10:24:16 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-4 09:12 發表

得 , 但係個黑摩玩完之後好鬼死熱 ( 加左散熱連風扇都係好鬼死熱 ) , 仲要個銅頭好快黑晒 , 因為我架 TL-01 改 Mini 就係咁啦 !
ming 發表於 2006-8-4 10:30:20 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-8-4 10:24 發表

得 , 但係個黑摩玩完之後好鬼死熱 ( 加左散熱連風扇都係好鬼死熱 ) , 仲要個銅頭好快黑晒 , 因為我架 TL-01 改 Mini 就係咁啦 !

除左個摩熱,個電變都會好傷架
timchan 發表於 2006-8-5 15:05:04 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-8-4 10:24 發表

我冇加散熱器,我想問邊隻散熱器啱用呀?可唔可以畀張相我睇,我驚買錯咗呀!