RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5232|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問引擎缸內的直痕正常的嗎?

ThomasZ 發表於 2010-7-7 20:42:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問引擎缸內的直痕正常的嗎? 新引擎25%油行了大約2升油,玩車時溫度大約100-110度攝氐,請多多指教
NitroChicken 發表於 2010-7-7 20:49:31 | 只看該作者
入沙....花痕曬
RICHOME2 發表於 2010-7-7 21:10:15 | 只看該作者
玩TKO 正常現像, 我D ENGINE 都唔玩得多久, D沙成日走入去,我都想知有什麼方法可做,
玩完成個AIR FILTER 都是沙。。。。仲要係好細的沙!!!!
 樓主| ThomasZ 發表於 2010-7-7 21:31:40 | 只看該作者
噢~ 即係醫番都漏水吧? 不過都仲好好力,full雞條胎發大成倍,車尾d沙石可以射盲眼
我見過有個tko師兄air-filter外加一個好似荼包的東西(不連荼葉)
richome2師兄的engine玩tko可挨多久?
都係比較喜歡飛爛地,視覺效果很不錯而且飛街換胎d錢我諗貴過換engine
ford 發表於 2010-7-7 23:10:33 | 只看該作者
會唔會新車run in 時已出現?
 樓主| ThomasZ 發表於 2010-7-7 23:14:43 | 只看該作者
回復 5# ford
唔知喔,第一次打開來看。此車報稱出廠時已經run-in,所以慢行一兩缸油便飛囉~
我打算用d wd-40或火酒抺一抺,然後滴d after run落去應該ok吧?
ford 發表於 2010-7-7 23:48:12 | 只看該作者

用 WD40可能會對吸必打的膠圈做成損壞,我就會用返25%油沖下佢,
第二日乾咗加返少少after run就ok
RICHOME2 發表於 2010-7-8 10:10:42 | 只看該作者
噢~ 即係醫番都漏水吧? 不過都仲好好力,full雞條胎發大成倍,車尾d沙石可以射盲眼
我見過有個tko師兄air- ...
ThomasZ 發表於 2010-7-7 21:31

放心LA 點都玩多幾次,唔會咁快死, D CHING 用荼包係方便,不用洗AIR FILTER,
同時少D沙入去,應該好好多GAR, 不過我唔知佢地用邊隻荼包?我林係3角型個隻,
老實講ENGINE 比你高速使用,同你講玩得長你都唔信LA,預期佢好快玩完,不如
買部平ENGINE, 玩完換過副‘新’咪仲好,不過TKO 係真係傷D要有心理準備,所以
我都喜歡買新車INFERNO 貪佢平,原裝ENGINE 都不錯,買完又買新,仲有全車PARTS
條數計落都OK GAR !。。。。放心,副ENGINE 無咁易死! 死O左先再林都未遲,不過
去TKO 最好帶兩架,有SPARE MA。。。。HAHA
RICHOME2 發表於 2010-7-8 10:19:38 | 只看該作者
樓主: TKO 大原則係平,我見D CHING 買 HN 佢地說車平硬淨,佢地都不用貴野玩,
玩得TKO 預O左有LOST,最近要LOST 都無所謂!
RICHOME2 發表於 2010-7-8 10:30:09 | 只看該作者
用 WD40可能會對吸必打的膠圈做成損壞,我就會用返25%油沖下佢,
第二日乾咗加返少少after run就o ...
ford 發表於 2010-7-7 23:48

最好方法係拆出來洗,在TKO 入沙用什麼都無用! 同一般平路有好大分別!
預期點攪都保唔到副ENGINE,做少D 野算。。。。HAHA
RICHOME2 發表於 2010-7-8 18:18:52 | 只看該作者
樓主:紅STAR 有1:8 TIRE 賣平平地 一SET(4條) 3條魚有找!
飛TKO 正!!!!!
 樓主| ThomasZ 發表於 2010-7-8 19:18:36 | 只看該作者
多謝大家指教
剛剛在紅星買咗二千幾蚊嘢,仲赤赤痛,就係為咗套控的遙測。
我架TEN-T好似只有原裝引擎換,不過唔理咁多喇,玩死先算可憐我架ten-t新車落地就在tko飛落泥氹
不過破壞果種感覺真係好feel,正如我當年架BMW新車落地第二日俾人頭隊尾一樣,FEEL到爆。
我想知舊機場架車點樣鼠入D爛地度,因為近我住果頭方便D,有人可教一下嗎?
NitroChicken 發表於 2010-7-8 19:31:08 | 只看該作者
多謝大家指教
剛剛在紅星買咗二千幾蚊嘢,仲赤赤痛,就係為套控的遙測。
我架TEN-T好 ...
ThomasZ 發表於 2010-7-8 19:18

買過套DX3S?
RICHOME2 發表於 2010-7-8 20:33:57 | 只看該作者
要控測來做什麼? 不過2.4G 點都好D , 用27比人JAM 就死LOR.....
你為O左個電STARTER 要用原裝ENGINE? 玩死O左買D 普通D GAR車
最少可用其他ENGINE HAHA
 樓主| ThomasZ 發表於 2010-7-8 22:08:06 | 只看該作者
要個遙測就係貪過癮, 唔使帶測溫器,有咪錶同溫度計方便試極速
原裝引擎都幾勁,我夠玩了 基本上我買TEN-T就係鐘意遙測遙撻~
我而家有二套DX3S,3個接收,為咗唔想花咗個接收,又想買多架LUNCH BOX玩。
自從換唔成架真車之後,開始狂買遙控車成為病態買家了
NitroChicken 發表於 2010-7-8 22:41:51 | 只看該作者
有冇用新DX3S測試下10T套DX3S係壞控定壞接收?
RICHOME2 發表於 2010-7-8 22:45:06 | 只看該作者
RICHMAN HAHA......WELLCOME
tsk28 發表於 2010-7-9 08:55:54 | 只看該作者
放心LA 點都玩多幾次,唔會咁快死, D CHING 用荼包係方便,不用洗AIR FILTER,
同時少D沙入去,應該 ...
RICHOME2 發表於 2010-7-8 10:10

我自然都有用荼包, 去日本城買, 唔記得$10或是故$13. 總次方便到爆.
RICHOME2 發表於 2010-7-9 08:58:26 | 只看該作者
我自然都有用荼包, 去日本城買, 唔記得$10或是故$13. 總次方便到爆.
tsk28 發表於 2010-7-9 08:55

唔該晒CHING 我去買D 先!
tsk28 發表於 2010-7-9 10:06:45 | 只看該作者
唔該晒CHING 我去買D 先!
RICHOME2 發表於 2010-7-9 08:58

師兄, 你玩開off-road or on road? 因為我自己覺得平路比較清潔, 沒有太多沙泥. 不用荼袋也可以, 但如果玩 off-road (tko), 荼袋真的很方便. 絕對建議使用.