RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3567|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

del............

SCOTT 發表於 2010-7-1 02:36:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請問4PK(S)及4PL什麼時間到港.及大約幾錢.
價錢及功能分別大嗎?散買接收分別要什麼價.THX!
JAMJAM 發表於 2010-7-24 00:05:39 | 只看該作者
如果先前有師兄話 4PK 嘅速度有 3.3ms 而唔係LRP 幫Sanwa 唱需 Futaba 嘅 7-8ms, 咁速度上已經無得再快幾多, 斷估Futaba會好似佢啲飛机控咁再加強Fasst嘅防干擾能,同象徵式話自己速度上同功能上advance咗, 唔好有期望.
 樓主| SCOTT 發表於 2010-7-24 01:04:32 | 只看該作者
大把C兄在等(S).個個都吾敢買舊款喎!我都吾敢買.怕比人笑.都系比多些少買新款(S)算.
另一角度.點都新好過舊.呱.
NitroChicken 發表於 2010-7-24 09:20:40 | 只看該作者

同意, 真係冇乜期望!

個人看法如下:
1. 4PKS沒加強FASST技術項目上, 反而删左一項.
Futaba 引以自豪的FASST其中一項技術DAD(接收機雙天線) , 4PKS個新接收614FF反而删去了內置天線元件, 只剩下外置天線, 意即downgrade版FASST。
p.s. 4PK個604FS係DAD, 有'內外'天線

2. 4PKS menu programme基本98%和4PK一樣, 只係主畫面多左選擇顯示4WS圖示。

3. 外觀上4PKS只係粒掣,手輪和兩年前面世的4PK有分別. 其實仲醜左, 只是小改款罷了。

4PKS錢又俾多過人, 個款又唔係全新, 個新接收又變相縮水, 主晝面只係多個4WS顯示, 但如果呢個功能又用唔著, 我就唔會因為個'Super'字而去買喇 。
============================================================

點解唔考慮下4PL呢? 又型過4PKS, 全新款, FHSS制式, 又係薄接收單天線, 只不過冇APA.
葉生 發表於 2010-7-24 09:38:28 | 只看該作者
同意, 真係冇乜期望!

個人看法如下:
1. 4PKS沒加強FASST技術項目上, 反而删左一項.
Fu ...
NitroChicken 發表於 2010-7-24 09:20

請問咩係apa? thx~~~
NitroChicken 發表於 2010-7-24 09:41:20 | 只看該作者
仲有可考慮Radiopost全新款彩mon內置天線4ch控
NitroChicken 發表於 2010-7-24 09:50:59 | 只看該作者
請問咩係apa? thx~~~
葉生 發表於 2010-7-24 09:38

手輪個下拉器
comsenz 發表於 2010-7-24 10:34:34 | 只看該作者
如果4PL.更使1叉野真系正.我支持定2支.怕有熱潮斷貨被抄高.
comsenz 發表於 2010-7-24 23:03:15 | 只看該作者
不過4PKS出了廣告後.4PK代理閒風即減價.想信是有一定理由.
4PK已是2年前了及近來高級的搖控開始多面世價錢都一般.自己都要出平價版4PL出來競爭.相信4PKS吾會太貴.
話吾my同價呢!
NitroChicken 發表於 2010-7-28 20:18:08 | 只看該作者

3PL & 4PKS今天在日本開售.

1. 4PKS/R614FF x1 = ¥39690

2. 4PKS/R614FF x2 = ¥44835

3. 3PL /R2004GF x1 = ¥9639
jackyrc 發表於 2010-7-28 20:38:34 | 只看該作者

吾知東方街開咩盤口呢!
2號.啱哂心水.
JAMJAM 發表於 2010-7-28 23:38:44 | 只看該作者
如果4PL.更使1叉野真系正.我支持定2支.怕有熱潮斷貨被抄高.
comsenz 發表於 2010-7-24 10:34

如果想支控可以長期有準確中位及尾位, 咪貪平買啲冇calibrate/再調較volume制的遙控, 幾個大牌子似乎都係頂級型號先有, Futaba 4PK, Ko ex-10 Helio/Eurus, Spectrum DX3R, Sanwa M11X .

4PL有冇呢??
NitroChicken 發表於 2010-7-29 05:13:35 | 只看該作者
如果想支控可以長期有準確中位及尾位, 咪貪平買啲冇calibrate/再調較volume制的遙控, 幾個大牌子 ...
JAMJAM 發表於 2010-7-28 23:38

點解我支Sanwa M11X睇唔到有caliibrate funtion , 請問係manuel list邊度揾到?
alvis425 發表於 2010-7-29 05:29:15 | 只看該作者
3PL & 4PKS今天在日本開售.

1. 4PKS/R614FF x1 = ¥39690

2. 4PKS/R614FF x2 = ¥44835

3. 3PL /R ...
NitroChicken 發表於 2010-7-28 20:18

加多5千蚊就有多個接收 呢個接收好打極有限wo
NitroChicken 發表於 2010-7-29 06:08:17 | 只看該作者
加多5千蚊就有多個接收 呢個接收好打極有限wo
alvis425 發表於 2010-7-29 05:29

正如我係4樓所講, downgrade FASST.
4PKS其實就係配個廉價版614FF單天線RX俾你, 係薄左D(但servo插口又高返) 等你地覺得'嘩...4PKS配新接收喎'!
JAMJAM 發表於 2010-7-29 20:24:31 | 只看該作者
回復 13# NitroChicken

VR-ADJ page
stanley_wwy 發表於 2010-7-29 21:53:23 | 只看該作者
回復 14# alvis425

套裝價啫.......
勞力士 發表於 2010-7-29 22:58:35 | 只看該作者
吾怪得4PK個價跌得咁急啦!
alvis425 發表於 2010-7-30 01:38:47 | 只看該作者
正如我係4樓所講, downgrade FASST.
4PKS其實就係配個廉價版614FF單天線RX俾你, 係薄左D(但servo插口又高 ...
NitroChicken 發表於 2010-7-29 06:08

一分錢一分貨 FUTABA 又唔係做善事
所以枝S 就真係 那過
fffguy 發表於 2010-8-7 16:35:47 | 只看該作者
請問4pk, 最平見到幾錢?