RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tanksamho
打印 上一主題 下一主題
收起左側

‘‘無副翼’’與‘‘平衡杆’’

樓主| tanksamho 發表於 2010-7-5 23:39:07 | 只看該作者
但有一點我唔係好明,第一個問題“這間接駒動是用了四兩撥千斤原理.用主轉頭的動力去駒動主翼角度.這樣對servo的loading會少好多”第一,loading指咩?第二,四兩撥千斤原理指係咪用較少加的力就能推動較重∕力量較大的東西???可否解釋一下.第二個問題,大多數現實的直升機係咪用flybarless系統.第三個問題,你可否有一些更專業的文章來解釋各種RC直升機的原理.如:http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E ... E%E6%96%9C%E5%99%A8THANK YOU~
zifu 發表於 2010-7-7 09:53:26 | 只看該作者

可能我答漏了問題
平衡干[快巴支],飛行翼[快巴],平衡槌,是3樣東西
平衡槌當有平衡盆[豉油碟]時,便不是用作平衡用,而是用作行..
當無平衡干的飛機便不能平衡起飛嗎?當然不是啦,3,4,6,8隻漿無都能平衡起飛,當然2槳都有無平衡干的直昇機..
正常直昇機飛行時是不會自動傾斜的,風力影響時只是前後左右的漂移,除非風力過大才令直昇機吹反..
當向前飛行時由於物理系數而使機頭向下[左,右,後,相同方向傾斜],不是自動傾斜而用平衡干去糾正..
所以一般直昇機不能飛得太快,就是存有以上問題[越飛越底,加pitch快飛亦只能飛一段很短時間]..
真直昇機亦只能飛時速2百幾公里[好慢呀]..
..
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007101100440

樓主| tanksamho 發表於 2010-7-7 21:55:23 | 只看該作者
''不是自動傾斜而用平衡干去糾正..
所以一般直昇機不能飛得太快,就是存有以上問題'',用平衡干去糾正即係咩同埋存有以上問題又即係指咩.唔係好明!???有冇d關於以上的更詳細更專業的文章......
zifu 發表於 2010-7-8 02:55:57 | 只看該作者

大學生跟小學生講,有排講,......
zifu 發表於 2010-7-8 03:00:21 | 只看該作者
唔系想學野,只想踩人...
 樓主| tanksamho 發表於 2010-7-9 21:17:30 | 只看該作者
我想要更專業的文章唔係想踩人,而係始終睇人D文章有D唔明,要更專業的文章只係想彌補我地之間的代溝,有就有文章,冇就冇,唔等於踩任何人!!!
回應''大學生跟小學生講,有排講,......喂!!!,唔明米講到明囉!!!咁你即係咩意思呀!!!
zifu 發表於 2010-7-10 04:36:03 | 只看該作者
我想要更專業的文章唔係想踩人,而係始終睇人D文章有D唔明,要更專業的文章只係想彌補我地之間的代溝,有就有文 ...
tanksamho 發表於 2010-7-9 21:17

正常直昇機飛行時是不會自動傾斜的,風力影響時只是前後左右的漂移,除非風力過大才令直昇機吹反..

當向前飛行時由於物理系數而使機頭向下[左,右,後,相同方向傾斜],不是自動傾斜而用平衡干去糾正..

這樣都唔明,只抽一段文字當然唔明啦.....

維基百科 也錯得很利害..swash plate 稱..自動傾斜器...
內文說:自動傾斜器被用於將駕駛員的指令從不旋轉的機身傳遞到旋轉的槳葉。...已經說明是受指令去工作,怎能叫自動呢?
很多人稱為平衡盤or平衡碟,其實也是"意譯",因受到平衡干影響,其實他亦不是叫平衡干,是叫穩定干,因為是stabilizer shift,為什麼不叫balance shift呢?
所以swash plate 只能叫傳動盆or碟...其作用不是穩定用的

zifu 發表於 2010-7-10 07:12:42 | 只看該作者
''不是自動傾斜而用平衡干去糾正..
所以一般直昇機不能飛得太快,就是存有以上問題'',用平衡干去糾正即係咩 ...
tanksamho 發表於 2010-7-7 21:55

有...全英文版本...
我不會在此介紹的,你話我唔識,就當我唔識吧..
古人說: 師父只教8成,第日你識飛時不是更..........
intelhk 發表於 2010-7-10 13:38:03 | 只看該作者
有...全英文版本...
我不會在此介紹的,你話我唔識,就當我唔識吧..
古人說: 師父只教8成,第日你識飛時 ...
zifu 發表於 2010-7-10 07:12

You are so good , c hing, only you would reply that guy.  really waste gas.......! or have other purpose.
zifu 發表於 2010-7-10 21:19:29 | 只看該作者

swash plate 亦有人叫水平盤,好多人誤會作水平用,很簡單,快巴兩邊唔平衡,水平盆平,4邊對主軸90度,但飛起來時,可以水平嗎?可以平衡嗎? 隻機都唔知飛左去邊..
好多飛無快巴機[小電機]的人,都不知道平衡干是可以轉動的,受飛行方向而轉動的..
zifu 發表於 2010-7-10 21:23:12 | 只看該作者
You are so good , c hing, only you would reply that guy.  really waste gas.......! or have other ...
intelhk 發表於 2010-7-10 13:38

我不是答他,只想多些同好去了解問題,我早已不計較了,因為可能是90後憤青,我也是憤佬呀...
 樓主| tanksamho 發表於 2010-7-15 22:58:51 | 只看該作者
唉.......代溝始終都係有.......或者我遟D再另開帖,重新開始過可能仲好.......
GTRTam 發表於 2010-7-16 02:44:35 | 只看該作者
平衡杆+副翼, 主要有兩大功能. 1. 機身平衡. 2.機身傾斜控制.   

1. 機身平衡.
副翼在平衡杆兩端高速轉 ...
Tam 發表於 2010-7-3 18:44

Excellent explanation & good attitude !! 呢D答案先叫師夫, 係教足十成既師夫
我冇玩好耐, 最近行街上綱見到咩 flybarless system, 重要間間都出. 路過問D機仔野, 睇到呢個 reply, 又學多左野, Thank you !
GTRTam 發表於 2010-7-16 03:10:31 | 只看該作者
重有呀 Bro zifu, swash plate 行 CCPM, 有3-4個 servos 比 input, 莫非3-4隻servos你可以獨立控制在手 ? 你比 input, 但三個 servos 係 mixing by the TX to translate your inputs into cyclic as well as the collective pitch. 唔係自動唔通真係手動 ? 你只是發出指令, 而你既指令需要3-4個servos配合, 這個配合係自動的. 我好想睇你玩手動的, 聽閒早期發展時飛到最多10秒....你又飛到幾耐 ? 我係老過你既大學生 係沘咪教八成定十成 ?
zifu 發表於 2010-7-16 08:38:27 | 只看該作者

回復 34# GTRTam

現在問題是說 swash plate , swash plate 是一件受servo 去改變角度而變化的物體, servo 則受 receiver指令而變化角度, receiver 的指令來自 transmitter, ccpm 只不過在 transmiter 發射前已用program 去 mixing,
所以 swash plate , 怎麼說都是一件傳動件不是自動件, 無servo 推干他能動嗎?
zifu 發表於 2010-7-16 08:52:12 | 只看該作者

回復 34# GTRTam

ccpm 已經存在很久了, 有25年玩機經驗的都知道,但當時為什麼沒有發展下來呢? 因為當時的servo 是行audio 正弦波的, 不是方波,不是數碼, 所以3個servo速度共用了一段很短時間就有差別了,一個月要換3個servo 你玩唔玩呢....
因3個servo速度有異,上升時就不是直上了,會偏飛向較慢servo 這邊的,
GTRTam 發表於 2010-7-16 19:36:48 | 只看該作者
好呀, 大家有時間咪討論下
CCPM 就有左應該唔只25年, 今日我地講緊既 CCPM 都係指 Electronic Cyclic / Collective Pitch ( or 有人叫 Progarm ) Control. Zifu 你有冇玩過 elevator 同 lateral servos 係獨立冇 mixing, 而呢兩隻 servos 係 mount 響一個 platform 度, 令外一隻獨立 servo 用槓桿原理將成個 platform 推上推落改變 collective pitch ?
呢種叫 Mechanical CCPM. 我就真冇諗過 servo D 波長, 但如果當時你或者用番 MCCPM, 咁就唔駛月月換 servos, 你係咪比模型鋪點你呀 ?!
Swashplate 果個 point, 由其而家講緊既係 helicopter swashplate, 你可以咁講但 swashplate 其實唔係 helicopter 專用ga. 某D引擎都係用 swashplate, 叫 barrel engine. 用 pistons ( 傘 ) 推動 swashplate 而唔係常見既 crankshaft. Swashplate 其實係一個原理, 但當然你叫傳動盆亦都非常切合
zifu 發表於 2010-7-16 21:25:22 | 只看該作者
回復 37# GTRTam

sorry,
我唔想再答下去了
因為現在不是討論Cyclic Collective Pitch Mixing or Mechanical Cyclic Collective Pitch Mixing
goflygo 發表於 2010-7-16 21:56:48 | 只看該作者
回復  GTRTam

ccpm 已經存在很久了, 有25年玩機經驗的都知道,但當時為什麼沒有發展下來呢? 因為當時的s ...
zifu 發表於 2010-7-16 08:52

Well, never heard that a servo working on sine wave input, what was it? I would like to learn something about their working theory. Thanks!
GTRTam 發表於 2010-7-16 23:07:29 | 只看該作者
No problem, Zifu 上來吹下水討論下之嘛, 唔係要你答問題. 其實我都冇乜問題要你答, 况且呢個 topic 既問題呀 Bro Tam 巳完滿地解答了, 而呀 Bro tanksamho 巳經完全明白

但上面呀 Bro goflygo 想請教下或者一齊探討下有關你提及既 servo 波長既問題, 你有冇 mood 一齊吹下呀 ?

我就真係一D idea 都冇....小弟既短見係就算係三隻最新既 digital 行埋 coreless motor 既 servos, 新既都可能有出入, 只不過肉眼睇唔到, 用耐左如果開始睇到出入原因係 servo 內既電子零件, 摩打 and/or servo 齒輪 wear out. 同行乜野波又有乜關係呢 ?

誠心請你指點