RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6441|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

‘‘無副翼’’與‘‘平衡杆’’

tanksamho 發表於 2010-6-16 14:51:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實點解有D直昇機有平衡杆先至飛到,原理係點?
同埋點解有D直昇機冇平衡杆(無副翼)又可以飛到,原理又係點?
希望大哥們指點指點~~
zifu 發表於 2010-6-16 22:57:07 | 只看該作者
回復 1# tanksamho
sorry,這個問題很高深的,今天心情不好,1-2天我會詳細的答覆你
 樓主| tanksamho 發表於 2010-6-17 12:39:53 | 只看該作者
做咩叫人收聲???
 樓主| tanksamho 發表於 2010-6-21 12:05:20 | 只看該作者
有冇人答覆我嫁???......
zifu 發表於 2010-6-27 02:51:40 | 只看該作者
zifu 發表於 2010-6-27 02:57:48 | 只看該作者
問題是否有平衡干即是有平衡槌,還是副翼(兩種飛行原理不同的)
同埋點解有D直昇機冇平衡杆(無副翼)又可以飛到,原理又係點? ...大槳用來升降同時又用來飛行
tanksamho 發表於 2010-6-16 14:51
 樓主| tanksamho 發表於 2010-6-27 12:52:21 | 只看該作者
即係點???點解有D機有平衡槌,有D就冇副翼(原理)
'''大槳用來升降同時又用來飛行''<(?)
680086 發表於 2010-6-27 13:54:10 | 只看該作者
小弟 一點見解有錯請指點!!

1.可能機身過輕,主翼細!!要係主翼加對衡""平衡杆""做物理性平行!!!即做纇似原垂物理!!
同埋點解有D直昇機冇平衡杆(無副翼)又可以飛到,原理又係點?
1.可能機身大及重,主翼大過機身!!要加Gyro做原垂物理,另外主翼可透過翼前後角來做風流控制!!
zifu 發表於 2010-6-27 17:58:20 | 只看該作者
即係點???點解有D機有平衡槌,有D就冇副翼(原理)
'''大槳用來升降同時又用來飛行''
tanksamho 發表於 2010-6-27 12:52

首先你要明白直昇機能起飛原理才可以明白大槳及副翼的作用,詳細情況我不在此說明了,因為要打起碼幾千字及圖,想知多些,你自己去網上找吧,我現只說簡單的,唔明白再問.......

大槳--升降用..各槳一般+5度,機就可以飛起(除非馬力不夠)
副翼--飛行用..由水平盆控制而使到副翼在四邊產生不同角度而能飛前,後.左.右.
平衡槌--一般用在初學的機(用副翼飛行太敏感了,不合初學者),用重量在四邊變化來飛前,後.左.右.

無平衡干
大槳在正常懸浮時,各槳(2-8隻槳)一般為+5度,如要飛前,後.左.右.亦是由平衡盆去+/-每隻漿的度數(+5度為0位),便可飛前,後.左.右.了

zifu 發表於 2010-6-27 18:18:41 | 只看該作者

1.可能機身過輕,主翼細!!要係 ...
680086 發表於 2010-6-27 13:54

1.可能機身過輕,主翼細!!要係主翼加對衡""平衡杆""做物理性平行!!!即做纇似原垂物理!!  
有一隻hirobo 32級油機是用平衡槌的..........
1.可能機身大及重,主翼大過機身!!要加Gyro做原垂物理,另外主翼可透過翼前後角來做風流控制!!  

所有直昇機都要加設置去除發動機的反動力,
1..加尾槳(gyro是另一作用)去平衡發動機的反動力......
2..用雙層槳轉不同方向去平衡發動機的反動力.....

gyro...在飛行中是停止工作的..它的作用是發動機的反動力有變(轉數改變),風力使尾部有變化,尾槳角度有變化....
           調得好,尾可以鎖得很死,調不好,可以把你激死.........
 樓主| tanksamho 發表於 2010-6-28 00:35:42 | 只看該作者
多謝版主回復......
以上的原理之前已明白,但你講平衡槌一方面就唔明(用重量在四邊變化來飛前,後.左.右.????)唔係令傾斜盆傾斜,控制機翼的水平方向米飛到羅,如果係禁,禁有平衡杆泥做咩先???
同埋我講的無副翼唔係無平衡干,係好似真的直升機冇兩條干伸出泥果D的原理,如walkera 4F200,HM-V450D01 ,V200D01,V120D01http://www.walkera.com./cn1/productClass.jsp?proId=V

''無平衡干
大槳在正常懸浮時,各槳(2-8隻槳)一般為+5度,如要飛前,後.左.右.亦是由平衡盆去+/-每隻漿的度數(+5度為0位),便可飛前,後.左.右.了''<尼D唔係改燮個螺距令佢3D飛行咩???又關事???
zifu 發表於 2010-6-28 01:10:03 | 只看該作者
多謝版主回復......
以上的原理之前已明白,但你講平衡槌一方面就唔明(用重量在四邊變化來飛前,後.左.右. ...
tanksamho 發表於 2010-6-28 00:35

不答了,去讀書吧
zifu 發表於 2010-6-28 01:34:10 | 只看該作者
我講過小電機我不會在此答覆的,這裡電機高手很多,他們比我更了解,一定會有人答你的........
wa2010wa 發表於 2010-6-28 01:45:08 | 只看該作者
我講過小電機我不會在此答覆的,這裡電機高手很多,他們比我更了解,一定會有人答你的........
zifu 發表於 2010-6-28 01:34

zifu唔好勞氣...
我架450你教我整好後,飛左幾次又炒左 ,無晒引,我隻油機自從上次你教我後,我已開始飛航線了,好開心...多謝晒..你又無收我錢,下次請你飲茶...
zifu 發表於 2010-6-28 02:18:40 | 只看該作者
zifu唔好勞氣...
我架450你教我整好後,飛左幾次又炒左 ,無晒引,我隻油機自從上次你教我後,我已 ...
wa2010wa 發表於 2010-6-28 01:45

不用言謝,飲茶不必了,請我食一碗豬手麵就可以了...哈哈
 樓主| tanksamho 發表於 2010-6-28 13:17:34 | 只看該作者
禁好la....有冇高手可以答我繁複的問題
Tam 發表於 2010-7-3 18:44:56 | 只看該作者
平衡杆+副翼, 主要有兩大功能. 1. 機身平衡. 2.機身傾斜控制.   

1. 機身平衡.
副翼在平衡杆兩端高速轉動,會產生慣性.如機身傾斜了,平衡杆不會跟機身傾斜,它會保持原來角度.即機身跟平衡杆角度改變了,平衡杆會連動主翼改變主翼角度.主翼會推動機身回復平衡.如機身向左傾斜,主翼左邊升力會高過右邊,機身會右傾回,回復平衡.簡單點說,機身有跟蹤平衡杆角度的慣性

2. 機身傾斜控制
servo改變傾斜盤連動副翼,改變副翼角度.副翼在有角度高下速轉動會推動平衡杆角度改變,平衡杆會連動主翼改變主翼角度.簡單點說,機身會跟蹤平衡杆角度的慣性,平衡杆角度會跟蹤傾斜盤角度而改變,即機身會跟蹤傾斜盤角度而改變.控制傾斜盤角度,就能控制機身傾斜角度改變.這是用了間接駒動方式來駒動主翼角度

為什麼要用間接駒動方式來駒動主翼角度?
這間接駒動是用了四兩撥千斤原理.用主轉頭的動力去駒動主翼角度.這樣對servo的loading會少好多.

那沒有平衡杆和副翼,怎樣控制機身傾斜和平衡機身?
沒有利用平衡杆作平衡,機身會變得很不穩定而無發正常飛行.所以要加flybarless系統作電子式平衡. flybar(平衡杆)是機械式平衡系統,而flybarless系統是作電子式平衡.傾斜盤是直接連動主翼改變主翼角度.所以對servo力量和速度要求都要高.
Tam 發表於 2010-7-3 19:12:50 | 只看該作者
goflygo 發表於 2010-7-4 11:30:28 | 只看該作者
Tam,
What a good and detail explaination !, thanks
 樓主| tanksamho 發表於 2010-7-5 23:04:00 | 只看該作者
回復 17# Tam
幾乎完全解釋曬我的問題,詳細的文章,Thank you so much~~~~~