RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1879|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2.4ghz 控最遠範圍只有80M????

imax 發表於 2010-5-2 01:38:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近幾天購入FUTABA 3PM-MX 鎗控一 SET
說明書寫最遠範圍只有 80M ,唔係呀化 !!!      
乜唔係地上 500M,空中1000M 嘅咩??         
各位Ching.....其他牌子2.4鎗控收發距離又幾遠呢?
Thx~~~
AMAT 發表於 2010-5-2 01:50:56 | 只看該作者
唔知邊到有INFO話可以500M......

但係2.4G係唔會距離好遠,相比起FM同AM.
而且2.4G更加容易受到實體物影響接收能力.
所以遙控船係不建議使用.

如果佢寫係80M,相信都唔會相差得遠.

2.4G好處係可以跳頻,唔會撞BAND.
但唔等如佢唔會俾人干擾.
German 發表於 2010-5-2 02:05:56 | 只看該作者
海,空我未玩過,
但如果你可以看到80米外的車,
那只有80米範圍的控相信已不能滿足你了
bennymo 發表於 2010-5-2 03:15:16 | 只看該作者
500M? 1m=3.3呎, 500M=1650呎...真係去到都睇5到啦
A300 發表於 2010-5-2 03:23:54 | 只看該作者
但 80 米真的不是很遠  
hu2437 發表於 2010-5-2 12:31:16 | 只看該作者
AMAT 發表於 2010-5-2 12:56:11 | 只看該作者
AM接收係最遠,但防干擾能力最差.
FM接收係中間,防干擾能力較好.
2.4G接收距離最短
josephlkcheung 發表於 2010-5-11 15:27:13 | 只看該作者
師兄精明, 會Manual, 知道80M,
我去年新買支3Pm 2.4G (感覺好update 2.4G) 在大尾督放船仔,
最多60~70M左右飛撞架人扒小艇然後返船, 潛水才找回,
報銷603接收HK$630, 3 shell電 慘敗
現在玩車仔用
oolong 發表於 2010-5-25 17:07:41 | 只看該作者
我用都是FUTABA 2.4 一定唔只80m....
sunday 發表於 2010-5-25 17:28:31 | 只看該作者
80M ???????
i fly with futaba 2.4 and i always fly miles away !
rk2 發表於 2010-5-25 17:39:00 | 只看該作者
日本仔, 應該唔會用 miles 掛. ... .