RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1830|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

纖維板痴膠水一問

yuch 發表於 2006-7-18 10:42:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
係網頁上見到人地係纖維板條邊度滴D膠水上去,作用應該令纖維板條邊冇咁易爆,
但係用咩膠水?有冇人知道?
mark999hk 發表於 2006-7-18 10:44:34 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-7-18 10:42 AM 發表
係網頁上見到人地係纖維板條邊度滴D膠水上去,作用應該令纖維板條邊冇咁易爆,
但係用咩膠水?有冇人知道?

我用 AA超能膠 的
有勇冇謀 發表於 2006-7-18 10:46:41 | 只看該作者
原帖由 mark999hk 於 2006-7-18 10:44 發表

我用 AA超能膠 的

Yes...agree
 樓主| yuch 發表於 2006-7-18 10:47:06 | 只看該作者
我見都好似係,不過唔肯定。
courel500 發表於 2006-7-18 11:50:31 | 只看該作者
我以前做法係用AA膠 , 但唔係就咁用支AA膠個咀滴上去 , 因為會時多時少 , 我會用一支綿花棒 , 先將 AA 膠滴上綿花棒頭 ( 3-4滴 ) , 再用綿花棒搽上去 , 咁樣會混巡 D , 記住 : 除左條邊之外 , 所有孔都要 , 包括羅絲孔 !
雷之子 發表於 2006-7-18 12:24:45 | 只看該作者
可用AA,或呔膠.
有方法可令滴嘅方法都可平均.
就是你從A點開始,膠水一路流到B點停下時,
加膠水就要於B點再加,追著水滴來加膠水,
千萬不要中途從頭再加(即A點),會不平均
不停重覆2/3次後,再用幼沙紙磨滑,
此時你會發現佢啞色左但好平滑(有人鍾意啞色),
如果你想佢反光就用綿花棒搽茶一次薄薄地等干就OK!
雷之子 發表於 2006-7-18 12:29:52 | 只看該作者
原帖由 雷之子 於 2006-7-18 12:24 發表
可用AA,或呔膠.
有方法可令滴嘅方法都可平均.
就是你從A點開始,膠水一路流到B點停下時,
加膠水就要於B點再加,追著水滴來加膠水,
千萬不要中途從頭再加(即A點),會不平均
不停重覆2/3次後,再用幼沙紙磨滑 ...

<有人預先用沙紙磨滑板邊先(個人喜好),
<每一次要等膠水完全干先好再加!
最重要是心機!
 樓主| yuch 發表於 2006-7-18 13:14:41 | 只看該作者
oic..............but ,好似都有D難度喎...............
雷之子 發表於 2006-7-18 14:03:31 | 只看該作者
有心機就唔難架啦,
你見過人地車手d車嘅水晶邊咁靚跟著同自己個架比較下,
你就會dick 起心干去做架啦!

一架新車第一件事就係將d千維板磨邊及上膠水
底板/二樓板/前後油壓架/波箱板...等
我一般用3-4小時做水晶邊!