RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2574|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

tt01 pop-up help

andrewlio 發表於 2006-7-13 13:46:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位電車大哥.. 我想買部tt01 去賽澳門戈個比賽... 但係因為小弟對電車認識不大.. so 想請求你們的幫忙!

我想買tt01 s15 戈個版... 係咪有分咩鬼tt01r同tt01d ga? 同埋幾錢?
之後最基本要改d 咩.

仲有. 可唔可以俾以下改裝要用到ge parts no. 俾我ar?(如果得ge 話講埋大約幾多錢) so 我可以一次過訂.(有冇邊樣係hk 冇貨?)
全車bearing
前後可以較camber, toe-in/out, downstop(姐係戈份比)
中軸
中軸杯
頭單
珠差
萬向狗骨
狗骨杯
2樓架
轉向
快齒

仲有.. 前後洗唔洗落stab. bar ar?

感激所有幫我ge 人!

工藤新一 發表於 2006-7-13 13:49:51 | 只看該作者
TT-01R+二楼架+TRF 油压+TZ or RZ motor+S15 body+珠差+heat sink
around HKD 1xxx

工藤新一 發表於 2006-7-13 13:51:05 | 只看該作者
no need stab. bar
工藤新一 發表於 2006-7-13 13:52:17 | 只看該作者
头单改不改无所谓
工藤新一 發表於 2006-7-13 13:54:08 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-7-13 13:46 發表
各位電車大哥.. 我想買部tt01 去賽澳門戈個比賽... 但係因為小弟對電車認識不大.. so 想請求你們的幫忙!

我想買tt01 s15 戈個版... 係咪有分咩鬼tt01r同tt01d ga? 同埋幾錢?
之後最基本要改d 咩.

仲有. 可 ...

TT-01R包括了90%的op part(不带body)
I think it is the best edition of TT-01

工藤新一 發表於 2006-7-13 13:57:15 | 只看該作者
you can ask AMAT for more info.
 樓主| andrewlio 發表於 2006-7-13 13:57:44 | 只看該作者
原帖由 工藤新一 於 2006-7-13 13:54 發表

TT-01R包括了90%的op part(不带body)
I think it is the best edition of TT-01

請問tt01 r option 左d 咩呢?
 樓主| andrewlio 發表於 2006-7-13 13:58:29 | 只看該作者
原帖由 工藤新一 於 2006-7-13 13:49 發表
TT-01R+二楼架+TRF 油压+TZ or RZ motor+S15 body+珠差+heat sink
around HKD 1xxx

motor 我唔急住.. 呢個唔洗買.
新出戈個s15 殼到左hk 未?
工藤新一 發表於 2006-7-13 14:00:30 | 只看該作者
还要注意以下几点,详见AMAT的文章~
TT-01入门攻略:http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=169&extra=page%3D1
TT-01改装攻略:http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=185&extra=page%3D1
工藤新一 發表於 2006-7-13 14:02:00 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-7-13 13:58 發表

motor 我唔急住.. 呢個唔洗買.
新出戈個s15 殼到左hk 未?

我不在HK,不知道,帮不到你
 樓主| andrewlio 發表於 2006-7-13 14:02:54 | 只看該作者
原帖由 工藤新一 於 2006-7-13 14:00 發表
还要注意以下几点,详见AMAT的文章~
TT-01入门攻略:[url=http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=169&extra=page%3D1]http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=169& ...

戈2個post 我已經睇左好多次.. 要注意要改的地方我自己已經mark 低左.!
工藤新一 發表於 2006-7-13 14:03:08 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-7-13 13:57 發表

請問tt01 r option 左d 咩呢?

自己看啦!
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=58348
 樓主| andrewlio 發表於 2006-7-13 14:03:10 | 只看該作者
原帖由 工藤新一 於 2006-7-13 14:02 發表

我不在HK,不知道,帮不到你

oic.. thx!!!!
工藤新一 發表於 2006-7-13 14:04:33 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-7-13 14:02 發表

戈2個post 我已經睇左好多次.. 要注意要改的地方我自己已經mark 低左.!

ok
 樓主| andrewlio 發表於 2006-7-13 14:06:25 | 只看該作者
原帖由 工藤新一 於 2006-7-13 14:03 發表

自己看啦!
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=58348

請問戈個gt tuned moto 算唔算540 ga?

仲有.. 佢原裝戈隻電變有冇得散賣?
工藤新一 發表於 2006-7-13 14:10:19 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-7-13 14:06 發表

請問戈個gt tuned moto 算唔算540 ga?

仲有.. 佢原裝戈隻電變有冇得散賣?

of course it is not 540J
ESC应该有散卖,也可找二手
 樓主| andrewlio 發表於 2006-7-13 14:11:03 | 只看該作者
原帖由 工藤新一 於 2006-7-13 14:10 發表

of course it is not 540J
ESC应该有散卖,也可找二手

睇黎r 又唔係咁啱我...

coz 我要540 同原裝esc
ifrogi 發表於 2006-7-13 14:11:28 | 只看該作者
全車bearing #53497 不過你可以去kws 是但買都得~佢地有d大陸野會平d
前後可以較camber #53674
toe-in/out, 前就#53662  後就#53673 or 53800 一個膠 一個金屬
downstop #51217
中軸 #53620 但係如果你有中軸杯 可以用 evo4的 #53783 (我就係一邊加左個膠圈 好似fit d)
中軸杯 #3455877, # 3455878 呢個好似香港都無貨
有興趣可以去呢到買
http://cgi.ebay.com.au/Tamiya-Fr ... 44022QQcmdZViewItem
頭單 #53671 呢個對杯要配萬向 or ta04 狗骨的
珠差 #53663,  如果你用ta04 or 萬向 就要買埋 #53806
萬向狗骨 #53792
狗骨杯 #50823 呢個其實係tg10同ta04個杯
2樓架 #53672
轉向 轉向 有兩parts  link 就53864 可以唔買的  無乜分別
因為bearing 果part #53670 有多兩個金屬杯仔俾個膠link , 你細心d 磨左短少少個杯 就好fit
快齒 #53665 55T/58T  你可能要買埋摩打果個#53922 23t,25t or 53103 24t,25t

以上為小弟意見 有錯請指正~
工藤新一 發表於 2006-7-13 14:12:36 | 只看該作者
540J

http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=53689

登錄/註冊後可看大圖

好像就是“白皮猪”
ifrogi 發表於 2006-7-13 14:13:12 | 只看該作者
但係如果你買架 r 會慳ok多 parts
咁你買番個 540j 同 101電變 就得啦~