RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: redbullbull
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(以解決)有關HOBBY PRO火咀電的問題

beebone 發表於 2010-1-19 22:19:57 | 只看該作者

心裡有數啦. 唔係點解有D賣成2舊水呀?!?!?! 一分錢一分貨ga咋老友.
beebone 發表於 2010-1-19 22:21:12 | 只看該作者
同意
比如 : 用$68買支六角批, 分分鍾可以用幾年
RC881 發表於 2010-1-19 15:56

$68場都入唔倒.
beebone 發表於 2010-1-19 22:23:39 | 只看該作者
19# teamc

the problem is not about money...($68)
is u pay $68 to support them to make more bad quality product !!
jerbet 發表於 2010-1-19 17:36

$68 is already a bad quality sign, I can tell! But I'm still using it and not encourage not to complaint. OK, the writer can claim or complaint, but whats next?
Waste himself time to fight for $68 stuff.
beebone 發表於 2010-1-19 22:26:04 | 只看該作者
我都覺得買垃圾,無論平貴都唔好, 仲要走幾轉KWS....!
我試個支Surefire M6 電筒,個燈膽無燒但系唔著, send email 去問,
佢地一蚊都唔收,系美國寄返個新比我!真系客戶至上, 做生意真系長遠的.....!

不過, Red bu ...
wingscreamer 發表於 2010-1-19 18:25

Yes, agree, FXXX them off and then stop, if u can feel enough to offset the $68 value lol
beebone 發表於 2010-1-19 22:29:22 | 只看該作者
你都要係人地立場諗下... 收你$68 包生仔全套???
每間公司都有refund policy  ...
你話1.5 A ja wo .....咩可能性都有..可能short 左.又可能你用左15A你自己吾知...(我意c 吾係你講大話)好多因素,你可能自己都吾了 ...
justinwan 發表於 2010-1-19 20:25

都係O個句啦, 佢用咩電, 用咩五金料, 用咩包裝, 賣幾多錢.......... 已經話左O俾你知係low-end 貨. 係target low budget用家, 都係小佢地兩句發洩完咪再買囉.
benz-clk 發表於 2010-1-19 22:38:19 | 只看該作者
redbullbull 人地己經話換返比你喇, 你check check 先啦, 佢地呢支嘢總共己出售了近半萬支 (not only HK) 第一次聽到有事, 難免大家有誤會嘅~
Racon 發表於 2010-1-19 20:52

己出售了近半萬支 (not only HK) 第一次聽到有事
Do you work at Hobby Pro ? How do you know ?
beebone 發表於 2010-1-19 22:40:27 | 只看該作者
己出售了近半萬支 (not only HK) 第一次聽到有事
Do you work at Hobby Pro ? How do you know ?
benz-clk 發表於 2010-1-19 22:38

呢道好多槍手既...............
熊貓 發表於 2010-1-20 00:01:08 | 只看該作者
你話1.5 A ja wo .....咩可能性都有..可能short 左.又可能你用左15A你自己吾知...(我意c 吾係你講大話)好多因素,你可能自己都吾了 ...

二、三百蚊有15A差機?(c兄你睇睇開頭人用乜差機先啦)
206 發表於 2010-1-20 00:13:21 | 只看該作者
OK

因為現在還沒有人致電給我

我都是岩岩才收工

既RACON兄對我說事情OK

可能我地有d誤會la

因為當時真係極反感

希望這事情不會影響到KWS做生意的鋪頭

如對大家有任何影響購物和做生意

...
redbullbull 發表於 2010-1-19 21:20

don't delete post ah~ AMAT not yet reply ah~

Suddenly, miss Ah Fung~
206 發表於 2010-1-20 00:15:41 | 只看該作者
好彩你去紅x. 若你在極x 同創x買. 我諗你要受多一重氣.,
pskyng 發表於 2010-1-19 18:12

Why lei?
haley1200cc 發表於 2010-1-20 03:42:29 | 只看該作者
中間條線用1.5A义一定不會燒  用平义機出了事自已不知還要人陪 支持Hobby Pro 出平價產品益用家
支持Hobby Pro 。
kazafu 發表於 2010-1-20 09:29:44 | 只看該作者
redbullbull 人地己經話換返比你喇, 你check check 先啦, 佢地呢支嘢總共己出售了近半萬支 (not only HK) 第一次聽到有事, 難免大家有誤會嘅~
Racon 發表於 2010-1-19 20:52

卖甘少都好意思晒出黎!
kazafu 發表於 2010-1-20 09:32:27 | 只看該作者

15A....发噏疯!
係咪人為損壞, 好似口同鼻拗. 相信支火咀電上亦無寫明如何介定為人為損壞.  公司為保障自己免損失而拒絕更換亦唔會有人話佢錯(可能怕開左個頭, 跟住........), 客戶據理力爭亦無不妥, 始終人為定品質問題無人知, 此因如何舉證係最大困難.  但若果真係為$68蚊而咁樣, 又真係有點兒.....   又或者你地交涉過程是否有誤會? 你是否與hobbypro的人直接對話? 又可能中間溝通過程出現問題?  直接聯繫hobbypro是否了當點?

**我只是路人A, 與市面任何RC公司無直接關係**
MrSH 發表於 19/1/2010 13:36

完全同意...點解你唔自己打去hobbypro問呢...經鴻聲林去問. 可能佢又叫第二個人去買第三個人又叫第四個人去問...最後可能要經過十幾把口先至傳返個消息返黎...
ceo2009 發表於 2010-1-20 11:18:37 | 只看該作者
卖甘少都好意思晒出黎!
kazafu 發表於 2010-1-20 09:29

人地話 2010 年
 樓主| redbullbull 發表於 2010-1-20 13:05:47 | 只看該作者
完全同意...點解你唔自己打去hobbypro問呢...經鴻聲林去問. 可能佢又叫第二個人去買第三個人又叫第四個人去問...最後可能要經過十幾把口先至傳返個消息返黎...
毛 發表於 2010-1-20 09:59

請問我就算買HUDY D野,控又好咩都好

我都係拿番鋪頭到換

大家要先認清代理既責任先la

如果嘩果樣野係香港冇代理既,就冇得好講姐

我買野買左一日,有問題我第一時間通知左鋪頭

跟代理就一定要同我跟

是天經地義的事

一個代理商,不但是批發的

還要理會售後

例如我買左架豐田既車

第一日就壞我都係去左車行到講先la

就算打都唔係由我打去la

係車行打去代理到la

洗唔洗我打去皇冠代理???

洗唔洗我打去中國代理???

洗唔洗我打去日本總代理???

分銷商係代理商既門口

如果代理係冇任何責任

洗咩代理姐

d野我自己團購都得la

鴻聲當日做既野

佢肯接手同我傾

佢以經履行左佢係分銷商既責任

你地就算買手機,買電器都係la
 樓主| redbullbull 發表於 2010-1-20 13:08:01 | 只看該作者
中間條線用1.5A义一定不會燒  用平义機出了事自已不知還要人陪 支持Hobby Pro 出平價產品益用家
支持Hobby Pro 。
haley1200cc 發表於 2010-1-20 03:42

我都說了如果佢地認為我的charge機有問題

我可以提供比佢測試
wingscreamer 發表於 2010-1-20 13:50:11 | 只看該作者
收翻條屍同單據未?然後再直接打佢Hobby Pro要求更換或退錢....!
對話時要問清楚對方姓名及部門...平心靜氣跟有關職員傾,及說清楚他們責任!
一家好的公司,不會不換, 如果他們為了68蚊,爭論下去:

1. 去消委會協助,及民事訴訟 (這個不是為錢,系消費權益及公眾安全)
2. 在各大綱站供報一下你實際發生情況, 不多不少,盡量focus系佢D質量,
幫下這品牌,要有圖片,吸引D (包括中港台,overseas)
ps:你要keep住條屍及單,作日後証據...!

***no.1比較花時間, no.2 就較方便, 不過要小心, 只說實情好了!!
Good luck!
MrSH 發表於 2010-1-20 13:57:30 | 只看該作者
到左呢個階段, 係建議直接聯繫hobbypro了解, 而唔係再等代理回覆. 所謂代理, 都只係一個傳聲筒, 將信息反饋比廠知, 再將廠嘅回覆話返比你知, 咁樣係幫你跟進. 代理同廠之間嘅溝通有咩差錯就會引起誤會, 所以話:到左咁地步, 直接聯繫廠會直接了當.    另外已經提過, 品質定人為問題無人知, 單憑一面之辭, 就斷定為品質問題, 實在有欠文明. 廠方一句: "如何證明此產品於正常情況使用下損壞?" 憑個人口述, 恕難以接受.  當然你亦可反問: "如何證明此產品為人為損壞?" 所以說, 舉證, 乃一大困難. 如果雙方口同鼻拗, 只會沒完沒了. 不過就呢件事,我相信hobbypro有關人士願意與事主直接聯絡, 以解決問題. $68蚊嘅風險, hobbypro應該識計數的.

**重申: 我與市面任何RC公司無直接關係**  係買左支hobbypro嘅開窿器, 依家有 d 生銹~~
alexcheung 發表於 2010-1-20 14:00:12 | 只看該作者
首先要知道零售商的中間人有無老作,你有無比人玩呀