RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: MAZDA
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日巴士遊龍躍記後感....

chan951130 發表於 2009-12-27 01:16:06 | 只看該作者
MRX-2 發表於 2009-12-27 01:30:30 | 只看該作者
有冇收返車$....
chan951130 發表於 2009-12-27 01:16

好似你咁吏繪咩!唔收車錢,但收手續費
GUITAR_VIP 發表於 2009-12-27 01:31:20 | 只看該作者
關隻摩打叉事咩~~~~我架野咁重量級~又係27t~~上斜2波~咪又係成支箭~~
MRX-2 發表於 2009-12-27 01:31:26 | 只看該作者

點解唔直接送部車入廠驗?要行咁多轉?
superchucu 發表於 2009-12-27 01:32:52 | 只看該作者
好似你咁吏繪咩!唔收車錢,但收手續費
MRX-2 發表於 2009-12-27 01:30

我呢就唔收既,不過佢有比我,我梗係要啦(地鐡半價左都要成廿幾蚊一程)
MRX-2 發表於 2009-12-27 01:37:50 | 只看該作者
關隻摩打叉事咩~~~~我架野咁重量級~又係27t~~上斜2波~咪又係成支箭~~
GUITAR_VIP 發表於 2009-12-27 01:31

會唔會係個人問題呀?你咁多西能量更係勁啦
dg8380 發表於 2009-12-27 10:18:37 | 只看該作者
巴士係行平路多,行山就唔好搵巴士啦.....

如果部車無問題,會唔會做駕駛者有問題?因為佢經常都話D唔掂

退錢都可以退番9成半,好抵啊!萬兄快D考慮下,之後入番部慢爬去行出!正!
MRX-2 發表於 2009-12-27 00:48

我既建議係退貨,因為廠商話可以退足9成半錢比你。
部巴士我不建議行柴斜。
因為部巴士有很多問題係未發出來,一發出來你好難去維修。
你好似買左$5500元最好在我們成班車友見證退$
German 發表於 2009-12-27 10:46:39 | 只看該作者
我既建議係退貨,因為廠商話可以退足9成半錢比你。
部巴士我不建議行柴斜。
因為部巴士有很多問題係未發出來,一發出來你好難去維修。
你好似買左$5500元最好在我們成班車友見證退$
dg8380 發表於 2009-12-27 10:18
昨晚在二手放售區睇中佢 , 即時同佢講價講左好耐 , 經多次討價還價....終已較
理價錢
收購....

其實部車只要符合可銷售品質(行得)
廠商就可不負上責任
(好似唔洗$5500)
dg8380 發表於 2009-12-27 13:29:28 | 只看該作者
其實部車只要符合可銷售品質(行得)
廠商就可不負上責任
(好似唔洗$5500)
German 發表於 2009-12-27 10:46

我看不到佢有任何品質。
鐵佬 發表於 2009-12-27 14:35:58 | 只看該作者
點解大家講到好似有骨咁,一買一賣姐,況且有幾多人真正做到一部好正的巴士出黎及有能力去做出黎呢?
問心啦,有邊個做得好好呢?
而且做巴士模型根本就唔會有一個公認的製造方法,個人覺得可行做出黎,大家咪研究一下囉,做得硬正無美感,又係一部巴士,做得美觀唔硬正又係一部巴士,無人一開始會做得好的,自己做得出黎都已經成功,每個人做巴士的目標都唔同,何必咁在乎.拿得出去玩,就係要享受玩的過程.
MRX-2 發表於 2009-12-27 16:56:34 | 只看該作者
點解大家講到好似有骨咁,一買一賣姐,況且有幾多人真正做到一部好正的巴士出黎及有能力去做出黎呢?
而且做巴士模型根本就唔會有一個公認的製造方法,個人覺得可行做出黎,大家咪研究一下囉, ...
鐵佬 發表於 2009-12-27 14:35

我都話唔一定係部車有問題架喇,有可能係玩果個既問題既,不過邊方面都好,大家都是想搵一個答案。

造巴士者黎講,superchucu 兄已做得很不錯,只係機械上有少許問題未攪得清楚姐,

在買家角度黎睇部車有問題係應該要正視,如果可以搵個資深少少既朋友一齊試下部車,

有問題既superchucu兄都會作用改善,但如果要部車做得完美,咁就係買家既個人要
求問題,唔關superchucu既兄既事啦。
German 發表於 2009-12-27 17:54:12 | 只看該作者
我看不到佢有任何品質。
dg8380 發表於 2009-12-27 13:29

可銷售品質在商業的定義是指貨品有到最基本功能
在此個案,巴士的可銷售品質是指可行走
...看不到?
相比起superchucu,我都看不到你的巴士在外觀上有任何品質
dg8380 發表於 2009-12-27 18:57:45 | 只看該作者
可銷售品質在商業的定義是指貨品有到最基本功能
在此個案,巴士的可銷售品質是指可行走
...看不到?
相比起superchucu,我都看不到你的巴士在外觀上有任何品質
German 發表於 2009-12-27 17:54

你講得無錯,我係無更注重外觀,我係注重機械性能力
講左更內幾時約局先,試下d車嗎!到時睇到我d品質........
柊建一 發表於 2009-12-27 22:15:23 | 只看該作者
而且做巴士模型根本就唔會有一個公認的製造方法,個人覺得可行做出黎,大家咪研究一下囉, ...
鐵佬 發表於 2009-12-27 14:35

說得對
RC界巴士數目不多
能成功做到一部出來已經很好
每位製造者想玩的目標也不同 , 總有一項強和弱

請不要見到對方的弱點而加以攻擊
攻擊來幹嗎 ? 關你自己什麼事 ? 會影響到你的巴士嗎 ?
大家也是出來玩巴士
不要過度主觀 , 唯我獨尊
惡意攻擊他人只會影響自已的品質
chan951130 發表於 2009-12-27 22:24:02 | 只看該作者

其實我想做一個公認的巴士準質....

1.撞擊....a,b,c等級
2.?多度反車
3.外觀(由20人評出)
4.防水..a,b,c(可因個人原因唔做)
5.可唔可以開門等其他野
superchucu 發表於 2009-12-27 22:27:18 | 只看該作者
不如比我做一個出來...
2.?多度反車
chan951130 發表於 2009-12-27 22:24

唔合格係唔係唔可以出街玩
chan951130 發表於 2009-12-27 22:30:47 | 只看該作者
唔合格係唔係唔可以出街玩
superchucu 發表於 2009-12-27 22:27

唔關事-,-....
只係唔洗成q日講呢样野.........
馬輝 發表於 2009-12-27 22:30:56 | 只看該作者
不如比我做一個出來...
2.?多度反車
chan951130 發表於 2009-12-27 22:24

希望你做得出
chan951130 發表於 2009-12-27 22:32:44 | 只看該作者
希望你做得出
馬輝 發表於 2009-12-27 22:30

只係做個巴士準質.....比人d巴士做測量
唔係我做呢部巴士出來-,-
馬輝 發表於 2009-12-27 22:50:14 | 只看該作者
說得對
RC界巴士數目不多
能成功做到一部出來已經很好
每位製造者想玩的目標也不同 , 總有一項強和弱

請不要見到對方的弱點而加以攻擊
攻擊來幹嗎 ? 關你自己什麼事 ? 會影響到你的巴士嗎 ?
大家也是出來 ...
柊建一 發表於 2009-12-27 22:15

從另一個角度觀之,人地的COMMENT可是改善的原動力

記得馬輝在廣華街初見AL一號車的真身,馬輝俾COMMENT superchucu都講左半個鐘,最後架車造出來好好多,但馬輝未睇AL二號車所以唔敢評論有冇改善

亦都走返轉頭,講番點解遙控貨車同巴士受歡迎都係因為外表像真,接近日常生活所見的.在活動中見到的高收視車都係造得像真的幾部(當然仲有得到傳媒的大力宣傳)又或者有D唔係一般車有的(例如遙控吊機或者特殊車種).

唔怕講superchucu有時面對COMMENT真的有點讓人感覺到IMPATIENT,不過馬輝了解佢係肯接受合理評論的,反之一仔同樣身為巴士車主,你可能覺得人地主觀,但亦同時顯得你自己都唔夠客觀去理解D COMMENT.

大家有意見想提出,FINE,不過希望大家可以做到將心比己,如果你就同一個POINT上變成被COMMENT的話,你的感受會如何