RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2178|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

摩打選擇

sfdo 發表於 2009-12-25 12:09:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想配隻高速摩打俾我架 2WD。
好奇試23T,買左 Super Stock RZ Motor。
RZ 起步扭力適中,出彎都 OK,。但佢D磁力好強,收油減速時容易鎖死尾輪 ~甩尾,入彎有難度。

所以想試下其他摩打。

其實有冇一D 23T 俾 2WD,磁力冇咁強?

另外,聽講 F1 用星星黑摩 / Sport-Tuned 已經好快。
但星星又有隻 Formula-Tuned Motor 。
其實邊隻勁D?
lung1 發表於 2009-12-25 12:15:39 | 只看該作者
買隻team power風扇黑豬已十分夠用!
mouse 發表於 2009-12-25 13:34:55 | 只看該作者
轉用無刷摩打   收油時,無刷摩打的阻力很少
gimsink 發表於 2009-12-26 10:41:19 | 只看該作者
Team power black pig la, more than enough.
BL for F-1 too strong, unless pro player, otherwise waste the motor !
kiev 發表於 2009-12-26 17:03:37 | 只看該作者
好淫 9t 啦 ~~~

又唔係比賽 ... 仲玩黑豬 ?? ?
 樓主| sfdo 發表於 2009-12-27 03:26:19 | 只看該作者
未明白。
Team power 風扇黑豬,係唔係有刷摩打?
Team power 係唔係只得一種 黑豬?(去買時話要 "Team power 風扇黑豬" ,係唔係員店會知邊一種?)

"仲玩黑豬 ??"
我唔明白你 意思指 黑豬 過快 / 過慢、定係物無所值....?
cHRisTiAN 發表於 2009-12-27 09:50:18 | 只看該作者
未明白。
Team power 風扇黑豬,係唔係有刷摩打?
Team power 係唔係只得一種 黑豬?(去買時話要 "Team power 風扇黑豬" ,係唔係員店會知邊一種?)

"仲玩黑豬 ??"
我唔明白你 意思指 黑豬 過快 / 過慢、定係 ...
sfdo 發表於 2009-12-27 03:26

1.YES,係有刷MOTOR.
2.YES.
3.唔同人有唔同要求,有些人追求極速,有些人追求圈速............我就覺得用風扇黑豬就岩岩好.
kiev 發表於 2009-12-27 10:39:34 | 只看該作者
風扇黑豬係慢 ... 但最大問題係保養 ... 尤其係夏天...

轉用無刷摩打 ... 除左保養之外 ... 最重要係 drag brake ... 你玩到咁上下速度你就知 ...

重有係 ... 除左 f1 外 ... 仲有乜車玩風扇黑豬 ? ... touring ? rally ? truck ?

嫌 9t 快咪 10.5 ... 無人叫你車 full time full 雞 ... 當你手車控到但架車快唔到 ... 到時精神又痛苦荷包又痛苦 ...
move7648 發表於 2009-12-27 10:58:23 | 只看該作者
CHing, 想問下drag brake點用? 係唔係一縮油門就自動拖brake?

以上所講o既無刷系統, 都係講用有感??
kiev 發表於 2009-12-27 11:10:26 | 只看該作者
1/係... 唔使直路尾落"迫" ... 個個都做到車手 ...

2/有冇感都有(好淫計)
move7648 發表於 2009-12-27 11:12:32 | 只看該作者
1/ 但係如果有d彎係想收油流入, 咁咪做唔到囉?
kiev 發表於 2009-12-27 11:40:27 | 只看該作者
有得 set % 架  ....
 樓主| sfdo 發表於 2009-12-27 11:58:07 | 只看該作者
我玩快摩打冇問題。油門控制我都可以漸漸俾油。
但 2wd 最頭痕都係 break。直路尾唔敢 break 只好提早收油等入彎。
無刷摩打有 drag brake 都唔錯。
不過我都係想親手落 break 好玩D,但要花D心機 SET 個控....。
 樓主| sfdo 發表於 2009-12-27 12:02:35 | 只看該作者
11# move7648

收油動作慢些小,我估都可以流入彎。
 樓主| sfdo 發表於 2010-1-3 15:34:27 | 只看該作者
試過 Team power 風扇黑豬。
起步同減速都較慢。但極速比 23t 唔慢得好多。
但要過彎收放自如,我都係鐘意 23t 。