RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2514|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Ferrari F60 噴殼一問

manwest 發表於 2009-12-22 12:46:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟第一次買rc f1玩,而且都係第一次噴殼,
可以話係老鼠拉龜,無從入手~
我想問下~我主色噴果隻"法拉利紅"洗唔洗先噴底色,
同埋車身側面果d黑色要點上色?先噴黑色,之後再用膠紙遮住d黑色再上紅色,
定係點樣做嫁.....
(個殼得一個,噴衰o左就無....好有壓力)
sboy 發表於 2009-12-22 13:04:21 | 只看該作者
噴油要由淺色到深色,你先用膠紙遮住要噴黑色的部份,第一噴咗紅色先,噴完紅色之後噴白色作為底色,如果你唔噴白色做底色的話,直接噴黑色咁你D紅色就不夠鮮豔,白色之後你就可以除去要噴黑色部份的膠紙,然後噴上黑色就應該可以完成你的F60車殼.......
tomatchinhk 發表於 2009-12-22 13:29:34 | 只看該作者

噴油要由淺色到深色,你先用膠紙遮住要噴黑色的部份,第一噴咗紅色先,噴完紅色之後噴白色作為底色,如果你唔噴白色做底色的話,直接噴黑色咁你D紅色就不夠鮮豔,白色之後你就可以除去要噴黑色部份的膠紙,然後噴上黑色就應該可以完成你的F60車殼.......錯錯錯!!

透明殼,噴裡面,先噴黑色(用膠紙遮住淺色部份),跟住紅(用膠紙遮住淺色部份),跟住白....
我提二你買個space 的來噴,第一次噴殼,實出事,由cut 殼
到噴,都有不少問題的... !! 不要浪費這個 F60..
0433351410 發表於 2009-12-22 13:29:40 | 只看該作者
孖星有隻新出紅色 for F60 可睇睇
Marco明 發表於 2009-12-22 14:00:50 | 只看該作者
噴油要由淺色到深色,你先用膠紙遮住要噴黑色的部份,第一噴咗紅色先,噴完紅色之後噴白色作為底色,如果你唔噴白色做底色的話,直接噴黑色咁你D紅色就不夠鮮豔,白色之後你就可以除去要噴黑色部份的膠紙,然後噴上黑 ...
tomatchinhk 發表於 2009-12-22 13:29

你呢個方法會變左白色係最後既底色.....我都會揀第一個方法,用黑色做最後底色(我一直都係咁做)
RC881 發表於 2009-12-22 14:03:51 | 只看該作者
噴油要由淺色到深色,你先用膠紙遮住要噴黑色的部份,第一噴咗紅色先,噴完紅色之後噴白色作為底色,如果你唔噴白色做底色的話,直接噴黑色咁你D紅色就不夠鮮豔,白色之後你就可以除去要噴黑色部份的膠紙,然後噴上黑 ...
sboy 發表於 2009-12-22 01:04 PM

噴油要由淺色到深色!!!
邊位大師咁樣教你架
hk_sdu 發表於 2009-12-22 16:34:36 | 只看該作者
agree with 先噴黑色,跟住紅,跟住白. masking is more easy, mask 1 time on, i do the same for my F104.

If u like, u can spray a black layer at the end, but useless
-69- 發表於 2009-12-22 17:54:38 | 只看該作者
透明不是由深至淺??
chacha 發表於 2009-12-22 18:42:06 | 只看該作者
如果可以,正常係由深到淺,不過 F1 殼比較窄,好多時會比較頭痛,我都試過先遮住黑色部份,先噴綠色後打白底,之後至噴黑色,出黎效果都冇問題
 樓主| manwest 發表於 2009-12-22 23:41:51 | 只看該作者
多謝咁多位師兄教路~~
我已經心裹面有個過程~知道點做啦^^
不過....係"界"個殼真係無乜信心~
billgate803 發表於 2010-1-9 19:04:57 | 只看該作者
一開頭唔駛界~
先cut 外圍~~ 記住分幾次cut ~~
最後~
先用鋒利界刀~輕力修邊~~便可以~