RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1859|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇後驅遙控車

Bad-Aries 發表於 2006-7-8 04:14:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
以前(十幾年前)我玩既時候將架車改左做後驅, 發覺架車快左同過彎敏捷左.  但係佢個前輪唔識煞制會帶黎落場時不能控制既問題.

而家有冇d搖控車係後驅但係前輪又可以煞制?
DieselEngine 發表於 2006-7-8 04:44:54 | 只看該作者
簡單, 自改拆左條中軸或皮帶就係啦!

你都曉講你個情況不能控制, 仲話後驅前剎? 踩過單車都明白會點......
feel14 發表於 2006-7-8 05:19:34 | 只看該作者
我諗佢既意思係前後都有得煞

事關拆左條中軸或皮帶, 得返後面可以煞車
 樓主| Bad-Aries 發表於 2006-7-8 05:24:03 | 只看該作者
原帖由 feel14 於 2006-7-7 13:19 發表
我諗佢既意思係前後都有得煞

事關拆左條中軸或皮帶, 得返後面可以煞車

全中.   如果可以有遙控車可以係後驅但係又可以連前輪都有得煞, 咁就perfect.  其實而家有冇哩樣野?
ALEXANDER 發表於 2006-7-8 06:57:03 | 只看該作者
http://tamiya.com/japan/products/58367f103gt/index.htm呢期興呢架
頭轆係free的,整唔到煞掣,唯有set到煞掣唔甩尾.........
rc2006 發表於 2006-7-8 09:09:08 | 只看該作者
原帖由 Bad-Aries 於 2006-7-8 04:14 發表
以前(十幾年前)我玩既時候將架車改左做後驅, 發覺架車快左同過彎敏捷左.  但係佢個前輪唔識煞制會帶黎落場時不能控制既問題.

Yes the upcomming 1/8 Serpent F180 GP have both front and rear wheel break.
Also the FG (1/5) scale GP car also have them.
EP 4WD because it use the motor to break so also you can say their 4 wheels have break, exclude those
with one-way bearings.

buggy 發表於 2006-7-8 11:45:47 | 只看該作者
將個頭單bearing拆出及反轉放翻入頭單軸內。咁加速無力,收油有motorbraking。
minesr34gtr 發表於 2006-7-8 11:48:46 | 只看該作者
反轉條頭單黎安,米後驅,前後都有得煞羅

阿昌 發表於 2006-7-9 23:45:44 | 只看該作者
F103G味係後驅囉.你可以改佢做頭碟剎架我諗.不過記住分享心得喎
macarlos2005 發表於 2006-7-11 13:15:57 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-8 04:44 發表
簡單, 自改拆左條中軸或皮帶就係啦!

你都曉講你個情況不能控制, 仲話後驅前剎? 踩過單車都明白會點......

TT-01就玩唔到後驅= =
我試個係咁甩尾呀= =
DieselEngine 發表於 2006-7-11 16:04:18 | 只看該作者
原帖由 macarlos2005 於 11/7/2006 01:15 PM 發表

TT-01就玩唔到後驅= =
我試個係咁甩尾呀= =

甩尾都係後驅呀, 哈.