RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3744|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TL-01的好與壞

timchan 發表於 2006-7-6 09:54:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我玩了TL-01已超過三個月了,他有好也有壞,
好:裝咗黑摩及快齒後,在速度上同一般頂級車有過之餘無不及
壞:轉向非常不足,很難轉出一個細彎,車身太重
以上純粹個人意見,有如雷同,實屬巧合。
有玩過或現在玩緊TL-01嘅車友們,講講自己的意見吧!我想聽聽大家嘅諗法!
prelude0500 發表於 2006-7-6 10:22:32 | 只看該作者
好 : fun to play, all the gears  關閉 inside the car, cheap
壞 : very hard to find hop up options ,i think 很難轉出一個細彎 too. 轉彎 not very good .
AMAT 發表於 2006-7-6 10:35:45 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-7-6 09:54 發表
我玩了TL-01已超過三個月了,他有好也有壞,
好:裝咗黑摩及快齒後,在速度上同一般頂級車有過之餘無不及
壞:轉向非常不足,很難轉出一個細彎,車身太重
以上純粹個人意見,有如雷同,實屬巧合。
有玩 ...

試下換埋頭單.
頭白後藍彈弓.
再換埋呢個TL01長臂.
AMAT 發表於 2006-7-6 10:39:31 | 只看該作者
原帖由 prelude0500 於 2006-7-6 10:22 發表
好 : fun to play, all the gears  關閉 inside the car, cheap
壞 : very hard to find hop up options ,i think 很難轉出一個細彎 too. 轉彎 not very good .

搵OPTION唔算難......

輕車架仲有得賣.
個頭仲有得賣.
份TL01LA臂仲有得賣,狗骨同萬向可以用到TA04果份.
炭軸仲有得賣,但用23T唔係好襟用咁解.
另外油壓方面可以用返晒TRF油壓,又係冇問題.
其他都冇乜特別O野好換啦.

TL01全改超輕,一定冇1500,仲可以加返鉛嚟BALANCE返個摩打重量添~!
AMAT 發表於 2006-7-6 10:42:12 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

改完其實都真係好好跑,但用23T的話唔算好襟用......

轉灣可以SET嚟改善到,另外及四問題都係.

如果用埋一個好壓風O既車殼,如DODGE,係幾好跑下.
courel500 發表於 2006-7-6 10:44:51 | 只看該作者
無呀 ! 我架 TL-01 改左 Mini 後都好好 ,
因為輪距短左 , 大灣細灣都無乜問題 ,
至於重量方便都無乜點理佢 ,
除左車架 cut 短左之外 , 我淨係改左黑色快齒 / 可調式上脾咋 !
courel500 發表於 2006-7-6 10:46:20 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-7-6 10:39 發表

搵OPTION唔算難......

輕車架仲有得賣.
個頭仲有得賣.
份TL01LA臂仲有得賣,狗骨同萬向可以用到TA04果份.
炭軸仲有得賣,但用23T唔係好襟用咁解.
另外油壓方面可以用返晒TRF油壓,又係冇問題.
其他都冇乜 ...

amat , 邊度可以搵到頭單 ?
AMAT 發表於 2006-7-6 10:48:17 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-7-6 10:46 發表

amat , 邊度可以搵到頭單 ?

宏記創昇都可能有貨.偉高都可能有.

因為個頭單係TT01都用到.

佢果隻係寫住FOR MANTA RAY用O既頭單,但係TT01,TL01,TB01都合用.
courel500 發表於 2006-7-6 10:57:14 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-7-6 10:48 發表

宏記創昇都可能有貨.偉高都可能有.

因為個頭單係TT01都用到.

佢果隻係寫住FOR MANTA RAY用O既頭單,但係TT01,TL01,TB01都合用.

thx ! tonight goto check it out !
AMAT 發表於 2006-7-6 10:57:27 | 只看該作者
其實我都好有興趣再搵返呢O架車.....因為基本上呢O架車要點改我都已經知道.....

不過要等我有閒錢先~!哈!

同埋呢O架車真係改個駛費成本點都平過TT01....

都係買呢O的O野就OK.
1.輕車架
2.快齒
3.頭單
4.炭軸
5.全車啤鈴
6.LA臂
7.TA04萬向節
8.TRF油壓
9.FLOURINE COAT波頭
10.纖維夾片(夾車尾果到,M03配件嚟.)
11.反牙推桿
12.加滑波頭膠
13.SERVO SAVER

但我個人會有小小改造.
1.臂PIN果個入面膠位我會落EPOXY加硬佢,因為唔係用輕車架佢會一撞就起白,係會斷的.
2.我會諗下計自己用鋁嚟車條中軸出嚟,因為原裝炭軸用得耐係用爆開,嚴重影響驅動,所以一定要自行搞搞佢.
3.油壓一定要改短,用TA04TRF彈弓,咁O架車重心低O的,唔易及四.
4.頭加海綿BUMPER,我之前果架就咁用索帶,下次我整我會整到佢成個套住佢個硬BUMPER到.

TL01個齒比可以SET得好低,如果你係用呢個快齒,最快可以SET到去4.XX:1,應該係四點九幾到啦.....
當年我唔記得我係用TYPE R定TYPE RR喇.....好快~!如果用TYPE TZ我相信會更正~!
最緊要真係支中軸,支中軸唔得就會浪費晒O的力.

不過以上都只係屬個人喜好,唔等如我鼓勵其他人跟我一樣咁做.
courel500 發表於 2006-7-6 11:06:59 | 只看該作者
咁其實 LA 脾同舊款脾有咩分別 ( 我意思係車闊有無變到 )
如果用左 LA 脾之後 , 咁即係前/後HUBS都要換過晒喎係咪 ?
AMAT 發表於 2006-7-6 11:09:03 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-7-6 11:06 發表
咁其實 LA 脾同舊款脾有咩分別 ( 我意思係車闊有無變到 )
如果用左 LA 脾之後 , 咁即係前/後HUBS都要換過晒喎係咪 ?

咪好似TA05用咗REVERSE咁囉,個懸掛係長咗,但係車闊係一樣.
用咗LA臂,係要換晒O的HUBS的.等如你用得REVERSE臂,就成份換晒一樣道理.
courel500 發表於 2006-7-6 11:14:34 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-7-6 11:09 發表

咪好似TA05用咗REVERSE咁囉,個懸掛係長咗,但係車闊係一樣.
用咗LA臂,係要換晒O的HUBS的.等如你用得REVERSE臂,就成份換晒一樣道理.

我都無 TA05 , 所以唔知 ! 哈 !
AMAT 發表於 2006-7-6 11:16:01 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-7-6 11:14 發表

我都無 TA05 , 所以唔知 ! 哈 !

差唔多道理啦......
ogre 發表於 2006-7-6 12:16:25 | 只看該作者
改左la 臂同 trf 油壓 就好好彎ga la~
用黑摩快齒,都可快過23t ge tt01~~
我個時玩都吾係改左好多...
都只係改 la 臂,快齒同油壓ga ja~~

ice1234 發表於 2006-7-6 12:34:27 | 只看該作者
waSET到去4.XX:1.....
勁呀...
ga 車幾重呀????
 樓主| timchan 發表於 2006-7-6 13:33:25 | 只看該作者
http://www.tamiyausa.com/product ... &chassis_id=A02
以上係TL-01/TL-01LA改裝零件嘅網址,好想全部要晒呀!!
1.輕車架
2.快齒(1:4.92)
3.頭單
4.炭軸
5.全車啤鈴
6.LA臂
7.TA04萬向節
8.TRF油壓
9.FLOURINE COAT波頭
10.纖維夾片
11.反牙推桿
12.加滑波頭膠
13.SERVO SAVER
我只係改咗兩樣(紅色
其他真係搵唔到呀!

樓主| timchan 發表於 2006-7-6 13:46:40 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

RC RS540 Sport Tuned Motor

登錄/註冊後可看大圖

RC TL01 Turnbuckle Tie-Rod Set

登錄/註冊後可看大圖

RC TL01 Adjustable Upper Arm

登錄/註冊後可看大圖

RC Hollow Carbon Gear Shaft - TL01

登錄/註冊後可看大圖

RC Carbon Propeller Shaft - TL01

登錄/註冊後可看大圖

RC Stabilizer Set - TL01

登錄/註冊後可看大圖

RC TL01 Light Weight Chassis

登錄/註冊後可看大圖

RC Quick Release Batt Holder

登錄/註冊後可看大圖

RC Clamp Type Alum Wheel Hub - 6mm

登錄/註冊後可看大圖

RC TRF Fluorine Coated Damper

登錄/註冊後可看大圖

RC TA04 Assembly Univ Shaft - TA04 & TL-01LA Only

prelude0500 發表於 2006-7-6 14:17:06 | 只看該作者
i have 快齒,全車啤鈴,.炭軸 and TRF油壓.
AMAT 發表於 2006-7-6 15:20:01 | 只看該作者