RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2215|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M05 鋰電 及 避震 問題

jypepe 發表於 2009-9-28 23:26:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

1. 請問下各位的 M05 都用什麼鋰電?

小弟用"BYE ENERGY" 3500MAH 7.4V 25C 硬盒(圓身),
13.8CM X 4.7CM X 2.4CM ( )
裝入M05(全原裝用白豬孖星電變), 高度還有少量空間...
各位有沒有好D O既鋰電推介?

2. 原裝尾避震太軟?

不知是M05性能强(全原裝用白豬孖星電變), ...還是原裝尾避震太廢...
前晚第一次玩, 今晚先得閒睇睇架車, 車底尾部居然磨花了...連螺絲都磨去了一點點...
玩O既地方路面不算很差...連快車也走得很好的...
推斷是加速時, 車身後傾... 尾避震不夠力...整個車尾被按下去括到地面了...
暫時想以最廉價方式解決問題...
可否只換彈弓去避免尾避震太軟的問題? 可以的話, 換邊隻彈弓?(唔換避震筒)

3. 轉某些灣時, 車尾會彈彈下, 想反車?

尾轆太咬地? 想佢"冼"D?
若尾避震換左硬彈弓, 可以得到效果嗎? 彈彈下, 想反車問題能否一併改善?
Noir.KAZE 發表於 2009-9-28 23:31:10 | 只看該作者
1.Teampowers 3800mah 30c
2.我用藍色冇問題wor......
清清 發表於 2009-9-28 23:43:38 | 只看該作者
小弟推介IP4000 25C~
比利羊 發表於 2009-9-29 00:55:58 | 只看該作者

JYPEPE ~

1. 請問下各位的 M05 都用什麼鋰電?
基本上買鋰電, 一定要買硬盒! 而圓身只係假像, 因鋰電是原本是直角長方形,
想下有無方法放入長方形鋰電, 因轉車種時, 長方形鋰電較有用! (TT01 / TA05)
我用緊 ORION 3600 25C, 其實用白豬對鋰電係零要求, 除非你想用無刷!
ANDY 推介我用 "SE鋰電" 很好的貨式, 但貴一D.

2. 原裝尾避震太軟?
我唔知 M05 可唔可以用 TRF 油壓, 但我建意你買有牙的油壓.
油壓孔用前2後3, 再買一套孖星彈弓. 如果只換彈弓係可以解决太軟問題,
不過"3"反車問題就難解決了.

3. 轉某些灣時, 車尾會彈彈下, 想反車?
首先你部車, 頭尾SET 6mm高 (要用油壓SET的), 前用硬後用中彈弓試試,
放多D DOWNSTOP (唔知 M05有無), 仲有要加前後防傾桿,.
 樓主| jypepe 發表於 2009-9-29 01:13:42 | 只看該作者

4# 比利羊

我度埋size, 拎埋而家用緊果舊電去買...應該唔會買到唔o岩用o既
係喎...我都冇諗轉車問題....

trf 有出 m 車用油壓呀....好似成三舊水呀...(仲要係睇到厭晒o既藍色...都唔知邊度可以搵到紅色...)
呢架野一開始就諗住全原裝粗砌粗玩...試下佢本身有乜問題...
哈, 個尾避震出事啦, 廢到連白豬都頂唔住

...一係乜都唔換住...玩到架野要大執先至...
一次過用option野執...hehe...

油壓...一定會換...等呢架玩散左先

好, 買左電先......
smallpig668 發表於 2009-9-29 18:52:49 | 只看該作者
換避震就唔會彈彈,油壓有緩作用。
rt476 發表於 2009-10-1 01:51:31 | 只看該作者
Ching
我用緊cheap雞 格氐鋰電,4000mah 25c,都係$2xx
已經覺得好襟同好爆